| |
Felipe (AFM 2009/8 - Különvélemény)
2009.08.01, szombat 10:13

Massa balesete és amit utána tehet az ember.

Amikor ezeket a sorokat írom, Felipe Massa kórházban fekszik, állapota súlyos, hogy mennyire, azt az is mutatja, hogy felesége, édesapja, és bátyja szintén a kórház lakója, hogy állandóan mellette lehessenek, a nap és az éjszaka minden percében.

Még semmi sem dőlt el: Felipe jó esetben talán még valamikor vissza is ülhet a versenyautó kormányához, de még nem múlt el annak a veszélye sem, ami a legrosszabbat jelentheti.

Amint a napilapok, televíziós és rádióállomások már beszámoltak róla, a Ferrari versenyzőjét baleset érte a Hungaroringen, az időmérő edzés második szakaszának a végén. A négy másodperccel előtte haladó, Massa által már nem is látható Barrichello (Brawn) autójának hátsó (az első hírek szerint az első) felfüggesztéséről letörött, leszakadt egy, mintegy nyolcvan dekás rugó, s azt a kerék mintegy „fellőtte” a magasba. Onnan leesve még újból felpattant a levegőbe, és pontosan fejen találta a 270 km/óra sebességgel odaérkező Massát. Massa azonnal elveszítette az eszméletét, és nyílegyenesen keresztülvágva a kanyaron, amelyet éppen megkezdett, belehajtott/ütközött a szabályosan elhelyezett gumifalba. Ez az ütközés szintén drasztikus volt: 20 G-vel érkezett, s onnan lassult pillanatok alatt nullára!

Kivédhetetlen, „oktalan” baleset volt, amelynek nyomán a felelősség kérdése fel sem merülhet. A Brawn autó alkatrésze régóta használt, kiforrott konstrukcióból vált ki, nem egy új, kísérleti darab volt. Massa az egészből nem láthatott semmit, közelében senki sem tartózkodott. „Villámcsapás” volt ez a derült égből.

Azt azonban mégsem írhatom, hogy páratlan a maga nemében, mert a Forma-1 hatvan éves történetében sajnos van párja még ennek a fatális véletlennek is.

Stirling Moss, „minden idők” egyik legnagyobb versenyzőjének a pályafutását is (négyszer volt világbajnoki második helyezett egymás után, többek közt) egy hasonló baleset törte ketté, egy felpattanó kő képében. Graham Hillt üldözte Goodwoodban a Glover Trophy hajrájában, amikor is egy, a Hill autója által felvert kő fejen találta, kiszaladt a pályáról, és igen súlyos balesetet szenvedett – amelynek a pontos történetét máig vitatják. Tény azonban, hogy Moss hosszabb ideig kómában feküdt, s amikor felépülése után próbát tett az újbóli versenyzéssel, jobbnak látta nem folytatni. „A látásom már nem volt a régi. Azelőtt szemre tökéletesen pontosan vettem a fékutakat és éreztem a kanyarokat. Utána viszont már rá-rá kellett pillantanom a fordulatszámmérőre is. Úgy gondoltam nem folytatom. Bár alighanem bennem maradt még néhány versenykilométer…”

Doktor Helmuth Marko ma is élő példája egy kavics okozta Forma-1-es balesetnek. Éppen tíz évvel Moss balesete után, 1972-ben, Clermont-Ferrandban történt a baleset: a BRM versenyzőjét a pályáról felpattanó, az előtte haladó autók egyike által felvert jókora kavics találta el a bal szemén. A rendkívül tehetséges osztrák fiút (Jochen Rindt és Niki Lauda idejében vagyunk, ő volt a harmadik) természetesen azonnal kórházba vitték, de a szeme világát ennek ellenére nagy valószínűséggel az ottani bürokrácia miatt veszítette el. Addig ugyanis hozzá sem nyúltak a sérült szeméhez, amíg ki nem töltött egy végtelen hosszú kérdőívet, és nem igazolta, hogy ki tudja fizetni az ellátás költségeit. Egy szemmel versenyezni már nem tudott, de civil foglalkozása mellett máig kitartott az autóversenyzés mellett: versenyzőiskolát működtet, és fiatal versenyzők egész sorát adta már eddig is a Forma-1-nek.

Massa balesete kapcsán nem lehet nem megemlíteni egy másik brazil fiút: Ayrton Senna bár más körülmények között esett el – a halálát okozó sérülését mégis kísértetiesen hasonlóan szenvedte el. A kerékfelfüggesztésből lett tűhegyes lándzsa nála is a sisak szemnyílásának szélén, a plexi illeszkedésénél talált utat, és Massánál is, a megvadult rugó a szemnyílás baloldali szélénél próbált meg behatolni! Szerencsére nem volt sem hegyes, sem éles – de a nagy erejű ütközés így is bezúzta a sisaknyílás szélét. Ha csak kicsit is feljebb, vagy oldalra megy, ahol már domború a sisak, talán Felipe megússza nagyobb baj nélkül…

Felipe, ez a kedves mosolyú, gombszemű kis brazil fiú, aki a légynek sem tudna ártani, nem ezt érdemelte a sorstól, úgy vélem ebben egyetérthetünk. De abban is, hogy balszerencséjében a szerencse, hogy az első pillanattól kezdve mostanáig, gyorsan, és a lehető legjobb kezekbe került, s ott van most is. Ez a legtöbb, amit emberileg tehettünk érte.

És, hogy szorítunk érte. Meg imádkozunk…

Dávid Sándor


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek