DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Gokart

Véghajrájában a 2014 Rotax Max bajnokság

Véghajrájába érkezett a magyar , és a közép-kelet európai Rotax Max bajnokság 2014-es szezonja. A nagy távolság miatt megfogyatkozott létszámmal felálló magyar mezőny idén ötödször csaphatott össze egymással, ezúttal a lengyelországi Poznanban.

A verseny egyben a CEE idei utolsó előtti fordulója is volt, így komoly harc folyt a pontokért, hiszen minden versenyző szeme előtt ott lebegett a cél, hogy kvalifikálja magát a novemberben Valenciában megrendezésre kerülő Világdöntőre.

 



A MicroMax kategóriát a lengyel Marcel Surmacz uralta, azonban legeredményesebb magyarként Válint Bence is dobogóra állhatott az elődöntőben, míg a döntőben a negyedik helyen végzett, tovább növelve ezzel előnyét a magyar bajnokságban.





A MiniMax kategóriában is a hazai pálya előnyeit élvező lengyelek  vitték a prímet. Az elődöntőt Szymon Urbaniak, míg a döntőt Piotr Wisnicki nyerte, ám ez a géposztály sem maradt magyar dobogós nélkül. Az első futamon negyedikként célba érő Körmöczi Balázs ugyanis a második versenyt követően felállhatott a pódium harmadik fokára.

 



Az egyik legnépesebb mezőnnyel rajthoz álló Junior géposztályban már a CEE bajnoki cím sorsa volt a tét.  A 2013-as bajnok osztrák Max Hofer ugyanis hibátlan versenyhétvégét futva egy fordulóval a szezonzáró előtt kettős győzelmével bebiztosította címvédését, és egyben kvalifikálta magát a valenciai döntőre. A két futam élmezőnyét osztrák-lengyel párharc jellemezte, azonban Kovács Zsombornak legjobb magyarként sikerült mindkét alkalommal a top 10-en belül végeznie.



A Senior Max géposztályban is mindkét alkalommal lengyel pilótának lengett először a kockás zászló. Lukasz Bartoszuk ezzel az összetett pontverseny ötödik helyéről a harmadikra lépett előre, a dobogó harmadik illetve második fokára felérő Mats van der Brand pedig tíz pontosról mindössze két pontosra csökkentette hátrányát a bajnoki éllovas Tomás Stranavához képest.
Az erős nemzetközi mezőny legjobb tíz pilótája közé az elődöntőben Ferencz Márknak, míg a döntőben Nyakacska Ádámnak sikerült bejutnia. Utóbbi ezzel a magyar bajnoki pontverseny harmadik helyére lépett előre.

 



A DD2 kategóriában a hétvége legeredményesebb magyar versenyzőjeként Kancsár Ferenc tarolt. A  Kálmán Motorsport 19 éves pilótája az időmérőt követően mindkét futamot megnyerte, így bebiztosította első helyét a CEE pontversenyében, és tovább növelte előnyét a magyar bajnokságban, így a 2013-as new orleans-i Világdöntő legsikeresebb magyarja a lehető legjobb úton halad  a valenciai finálé felé.
A DD2 Masters kategória egyedüli indulója Fodor Géza volt, aki ugyan a DD2-es géposztály versenyzőivel nem tudta felvenni a tempót, azonban a népesebb Max Masters mezőnyben kettős győzelmével bebiztosította mind a magyar, mind pedig a CEE bajnoki címét.



A KZ2 kategória szerény mezőnyében Nagy István Ármin győzedelmeskedett, aki már bajnokként érkezett Lengyelországba, hiszen már csak matematikai esély van arra, hogy bárki elvegye tőle a 2014-es magyar bajnoki címet. A pontverseny második helyén álló Volentér Balázs is a dobogón zárta mindkét futamot, tovább építgetve ezzel előnyét Viszló Csaba előtt.

 



A Magyar Bajnokság következő, hatodik fordulóját Dunaszerdahelyen rendezik majd meg augusztus 29-31 között, míg a CEE szezonzáró versenyhétvégéjére az ausztriai Bruckban kerül majd sor szeptember 19-21 között.



A magyar bajnokság állása öt fordulót követően:

 

MicroMax

1.Válint Bence  - 445
2.Sugár Dániel    - 423
3.Dominkó Arnold - 395

 

MiniMax

1.Körmöczi Balázs - 444
2.Körmöczi Gergő - 420
3.Major Bence - 415

 

Junior Max:

1.Sövér László   - 440
2.Vincze Ádám - 414
3.Jerko Patrik    - 408

 

Senior Max

1.Fodor Árpád  - 429
2.Ferencz Márk                 - 419
3.Nyakacska Ádám - 390

 

Max Masters :

1.Fodor Géza  - 447
2.Gorzó Zsolt  - 322
3.Nagy Tibor - 322

 

DD2

1.Kancsár Ferenc - 447
2.Birizdó Imre   - 417
3.Kovács Gábor Roland - 412

 

DD2 Masters:

1.Fodor Géza    - 443
2.Németh Csaba             - 346
3.Virágh Attila   - 326

 

KZ2:

1.Nagy István Ármin - 225
2.Volentér Balázs - 142
3.Viszló Csaba - 100

Csapatok:

1.Hargitai Racing SK - 1062
2.C.R.G. GSE - 1048
3.KMS - 1006

 

Fotóink a Pannónia-Ringen készültek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: