DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Pedrosa megtörte Marquez sikersorozatát

Dani Pedrosa lett az első, aki idén Marc Marquezen kívül először futamot tudott nyerni a királykategóriában. Bár Jorge Lorenzo a végén megközelítette, nem alakult ki csata a győzelemért. A dobogó legalsó fokára Valentino Rossi állhatott fel, Marquez csak a negyedik helyen ért célba.

Elérkezett a MotoGP idei tizenegyedik futama, vasárnap 14:00-kor indult útjára az őrület. Az élről nem túl meglepő módon Marc Marquez indulhatott, az első sor további része viszont igen érdekesen alakult, ugyanis Andrea Dovizioso és Andrea Iannone két Ducatival fértek be Marquez mellé. A második sorból Smith, Pedrosa és Lorenzo indulhattak. Az időeredmények egész hétvégén nagyon szorosak voltak, ráadásul igen csúnya, sötét felhők gyülekeztek a pálya felett a rajt előtt, így egy izgalmas versenyre volt kilátás Csehországban. Marquez kicsit beragadt a rajtnál, így Iannone fordult elsőnek, Dovi másodiknak, mögöttük jött el Pedrosa, Marquez, Lorenzo és Rossi. A harmadik-negyedik kanyarban igen nagy volt a tülekedés, a kör feléhez közeledve Iannone, Dovizioso, Pedrosa, Lorenzo, Rossi, Marquez volt a sorrend, mögöttük Pol Espargaro tempózott. Az első kör végén Iannone, Dovizioso, Lorenzo, Pedrosa, Marquez, Rossi, P. Espargaro, Bral, Smith és A. Espargaro alkották a top 10-et. A második kör elején Lorenzo kettőt előzve az élre ugrott, Rossi pedig visszaelőzte a regnáló világbajnokot. Crutchlow viszont sajnos esett, de jól volt az eset után. Pedrosa beszúrt Dovinak a kör felénél.

 



Lorenzo nagyon jól hajrázott

 
Lorenzo minimális előnyre tett szert, Iannone talán feltartotta a többieket. Pedrosa meg is előzte őt a harmadik körben. Dovizioso pedig visszaesett a hatodik helyre, Marquez mögé. Egy körrel később Marquez átvette a Doktor helyét, Pedrosa pedig üldözőbe vette az élen tempózó Jorgét. Iannone jól tartotta magát, Marquezzel többször is összeértek, igen látványos csata volt, a végén Marquez jött ki belőle győztesen. A hatodik kör elején Pedrosa köszönt be Lorenzónak, viszont ő sem adta könnyen magát. Ezzel szinte egy időben Hernandez motorhiba miatt feladni kényszerült a versenyt, Iannone pedig látványosan visszaesett. Ennek a körnek a végén Pedrosa, Lorenzo, Marquez, Rossi, Iannone, Dovizioso, Bradl, P. Espargaro, A. Espargaro és Smith volt a sorrend az első tízben.


 
A következő körben Pol Espargaro és Laverty is elestek, szerencsére saját lábukon hagyták el a kavicságyakat. Érdekes volt látni, hogy ahogy teltek a körök, Marquez ahelyett, hogy közeledett volna Lorenzóhoz, inkább lemaradt egy-egy tizeddel, Rossi pedig lassan közeledett hozzá. Az utolsó tíz kör kezdeténél Rossi utolérte Marquezt, aki kicsit hibázott is az első kanyarban, de nem történt előzés, csak az ötödik kanyarban, ahol Marquez ismét kicsit szélesen fordult. Igazán nagy csata nem alakult ki köztük, Marquez motorja láthatóan nem úgy működött, ahogyan azt eddig megszokhattuk. Hátrébb Iannone továbbra is tartotta magát Dovi előtt, Brald pedig csak tisztes távolból figyelhette őket. Dovizioso hat körrel a vége előtt tudta megelőzni jövő évi csapattársát.

 

Marquez láthatóan küzdött a motorral

 
Lorenzo közben nagyon lassan, de közeledett Pedrosához. A nagy csata elmaradt, Lorenzo túl lassan falta a tizedeket. Iannone és Dovizioso viszont továbbra is jót csatáztak, az ötödik hely sorsa közel sem volt biztos három körrel a leintés előtt sem. Az utolsó körre maradt a döntés, a pálya második szektorában fej-fej mellett haladtak. Lorenzo másodpercen belülre került Pedrosához képest, de nem volt igazán veszélyes. Talán, ha lett volna még egy kör" De nem volt, Pedrosa nyert, Lorenzo lett a második, Rossi pedig a harmadik, Marquez csak a negyeik helyen ért célba. Az ötödik helynek végül Iannone örülhetett.    

 

P1Race.com

A futam végeredménye:

  Név Csapat Idő/Különbség
1

Dani PEDROSA

Repsol Honda Team

42:47.800
2

Jorge LORENZO

Movistar Yamaha MotoGP

+0.410
3

Valentino ROSSI

Movistar Yamaha MotoGP

+5.259
4

Marc MARQUEZ

Repsol Honda Team

+10.454
5

Andrea IANNONE

Pramac Racing

+17.639
6

Andrea DOVIZIOSO

Ducati Team

+17.834
7

Stefan BRADL

LCR Honda MotoGP

+23.819
8

Aleix ESPARGARO

NGM Forward Racing

+29.621
9

Bradley SMITH

Monster Yamaha Tech 3

+30.364
10

Alvaro BAUTISTA

GO&FUN Honda Gresini

+37.639
11

Scott REDDING

GO&FUN Honda Gresini

+55.604
12

Michele PIRRO

Ducati Team

+56.727
13

Hiroshi AOYAMA

Drive M7 Aspar

+56.908
14

Karel ABRAHAM

Cardion AB Motoracing

+1:04.135
15

Leon CAMIER

Drive M7 Aspar

+1:04.902
16

Alex DE ANGELIS

NGM Forward Racing

+1:20.666
17

Hector BARBERA

Avintia Racing

+1:24.282
18

Mike DI MEGLIO

Avintia Racing

+1:27.436
19

Broc PARKES

Paul Bird Motorsport

+1:38.867
Nem ért célba:    
 

Danilo PETRUCCI

Octo IodaRacing Team

2 Laps
 

Cal CRUTCHLOW

Ducati Team

15 Laps
 

Pol ESPARGARO

Monster Yamaha Tech 3

16 Laps
 

Michael LAVERTY

Paul Bird Motorsport

16 Laps
 

Yonny HERNANDEZ

Energy T.I. Pramac Racing

17 Laps
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: