DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Kettős Skoda győzelem Írországban is

Egy hét alatt második kettős győzelmét ünnepelte a Skoda Motorsport, az új-zélandi APRC futam utan az ír EB futamon Esapekka Lappi szerezte meg a győzelmet csapattársa, Sepp Wiegand előtt. Bessenyey-ék pontot szereztek, Vizinék is célban.

Magabiztos autózással Esapekka Lappi lett a győztese az Európa Bajnokság ír futamának. A gyári Skoda versenyzője tíz szakaszgyőzelemmel a neve mellett állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Magyar párosaink közül Bessenyey Zoltánnak jött ki jobban a lépés - a Hondás versenyző az összetett 11. helyén ünnepelhetett, míg Vízin László ideje a 14. pozícióra volt elég.

 

A Circuit of Ireland legjobbja a nap elejétől kezdve kiválóan autózott. Nagy ellenfele, Craig Breen a szombati versenynap első szakaszán technikai okok miatt feladta a versenyt, így már nem volt nagy nyomás Lappin, és részéről a biztonsági autózás is belefért az utolsó pár részen. "Két vagy három kilométer után a rajttól láttam Craig-et a pálya szélén, hogy vizet önt a kocsiba. Sajnálom, hogy nem tudtunk nagyot harcolni. A győzelmemnek borzasztóan örülök, elmondhatom, hogy egy tökéletes versenyt tudtam most le a két nap alatt. Az összetett ponttáblán vezetek, így komolyan kell foglalkoznom a következő futamokkal, hogy ez ne változzon." - mondta el Lappi, aki három EB-s szerepléséből kettőt az élen fejezett be.

 

Breen búcsúja után Robert Barrable csapott le a dobogó középső fokára, ám az ír nem tudta megtartani pozícióját. A német Skodás versenyzővel, Sepp Wiegand-dal nagy harcot vívtak, és végül ez utóbbi pilóta jött ki jobban a csatározásból - Wiegand tehát második, Barrable pedig a harmadik lett. "Voltak izgalmas pillanataink, és az autóval is akadtak gondok. Ugyan alul maradtam Seppel szemben, de örülök ennek a pozíciónak, jó érzés hazai pályán ilyen eredményt elérni." - mondta el Barrable.

 

Negyedikként Robert Consani érkezett, aki Peugeot-jával már tisztes távolban követte az élmezőny küzdelmeit - több mint 3 és fél perccel maradt el a harmadik helyen végző Barrable-től. A francia mögött sem volt nagy a tolongás - az ötödikként célba érő brit Neil Simpson egy perccel volt lassabb a franciától.

 

Magyar párosaink jól bírták a kilométereket - a sok kieső mellett ők sikeresen célba tudtak érni. Bessenyeyék az első nap elért 16. helyről feltornázták magukat a 11-re, míg Laci bácsi egy helyet javítva 14-ként fejezte be az Európa Bajnokság ír fordulóját.

 

A Circuit of Ireland Rally végeredménye:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Skoda Fabia S2000 2:06:15.5
2. Sepp Wiegand/Frank Christian, Skoda Fabia S2000 +1:50.0
3. Robert Barrable/Stuart Loudon, Ford Fiesta R5 +1:57.5
4. Robert Consani/Vincent Landais, Peugeot 207 S2000 +5:34.0
5. Neil Simpson/Claire Mole, Skoda Fabia S2000 +6:33.5
6. Daniel McKenna/Arthur Kierans, Citroën DS3 R3T +10:46.5
7. Josh Moffett/John Rowan, Mitsubishi Lancer Evo IX +11:00.6
8. Jan Cerny/Pavel Kohout, Peugeot 208 R2 +12:57.4
9. Jonathan Greer/Kirsty Riddick, Citroen DS3 R3T +13:50.1
10. Bessenyey Zoltán/Nyirfás Juli, Honda Civic Type R3 +15:04.1...
... 13. Vizin László/Zsiros Gábor, Peugeot 207 S2000 +16:30.6...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: