DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Mercedes: Semmilyen taktikával nem nyerhettünk volna

Bár egyesek szerint a Lewis Hamilton és Nico Rosberg közötti összetűzés fosztotta meg a Mercedest a Magyar Nagydíj megnyerésének lehetőségétől, a csapatnál a futamot követően úgy látták, egyik pilótájuk taktikája sem lett volna elegendő a győzelemhez.

A Mercedes persze eleinte ezúttal is domináns siker felé haladt Rosberg révén, ám számára rossz időpontban lépett pályára a biztonsági autó, ami annyira lelassította őt, hogy csak a 4. helyen tudott visszasorolni a mezőnybe. A német egy ideig ezt követően is küszködött a tempójával, Hamilton pedig a bokszból rajtolva jött fel, így mindkét versenyzőjük hátrányos helyzetben állt már a futam első harmadának végén.



 



 

Hiába próbáltak két eltérő taktikát autóikon, végül csak a 3. és a 4. helyet szerezték meg, bár egyes vélemények szerint a Mercedes akkor bukta el a győzelmet, amikor Hamilton a saját érdekeit szem előtt tartva nem engedte el maga mellett a gyorsabb gumikon érkező Rosberget. A csapatnál azonban nem gondolják, hogy a kezdeti visszaesés után akár a német is tartani tudta volna a lépést a győztes Daniel Ricciardóval.



 

"Nicót két-, Lewist pedig háromkiállásos taktikára állítottuk. Ez idézte elő azt a szituációt, amit próbáltunk a lehető legjobban megértetni a versenyzőinkkel" - vélekedett a csapat technikai ügyvezetője, Paddy Lowe. "A biztonsági autós periódusok után azonban egyik stratégia sem volt elég jó ahhoz, hogy megszerezzük vele a győzelmet."



 

Ám a közösségi médiát böngészve látható, hogy nem mindenki ért egyet a Mercedes álláspontjával, és a vélemények szerint akár sokkal többet is kihozhatott volna a lehetőségeiből a csapat. Utólagosan már látható, hogy a Ferrari és Fernando Alonso példájára Hamiltont is lágy gumikkal láthatta volna el a csapat egy utolsó, hosszú etapra, aki a gyorsabb abroncsokat a spanyolhoz hasonlóan életbe tartva talán időben átugorhatta volna őt. De a Mercedes akkor sem ért volna el a jelenleginél rosszabb eredményt, ha Rosberg utolsó kiállásával szinkronban Hamiltont is kihívják és felszerelik őt egy friss szett lágy gumival - ez esetben két gyors autóval eredhettek volna Ricciardo és Alonso nyomába.



 

Persze az is igaz, hogy noha nem vehetik félvállról a dolgokat, a Mercedesnek tényleg nincs miért aggódnia az idei bajnoki címek sorsát illetően - elkönyvelhető, hogy mindkettő hozzájuk fog kerülni, így nem tragédia számukra, ha a konstruktőri pontok maximalizálása helyett hagyják, hogy a pilótáik lerendezzék a csatát egymás között - még ha ez olykor a győzelembe is kerül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: