DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem zörög a haraszt, avagy az F1-es pletykák természetéről

A Formula-1-ben megszokhattuk, hogy egy-egy hivatalos bejelentést nem hivatalos értesülések, bokszutcai pletykák előznek meg, melyek sokszor még abban az esetben is igaznak bizonyulnak, ha korábban egyértelműen cáfolták azokat.

Amikor egy autósporttal foglalkozó lap különböző értesüléseket, ha úgy tetszik, bokszutcai pletykákat ír meg, sokszor az a kritika éri a sajtót, hogy miért foglalkozik ilyen szóbeszédekkel, meg nem erősített felvetésekkel - olykor még abban az esetben is, ha azt egyértelműen cáfolják az érintettek. Az elmúlt években számos jelentős érdeklődésre számot tartó átigazolás és egyéb fontos hír esetében igazolást nyert, hogy ezek a szóbeszédek hosszú hetekkel a hivatalos bejelentés előtt pontosan előre jelezhetik a történéseket - és azt is gyakran megfigyelhettük, hogy ezeket az érintettek egészen az utolsó pillanatig tagadják, még akkor is, ha a színfalak mögött valószínűleg már mindent elrendeztek, legfeljebb az aláírás hiányzik az adott dokumentumokról (vagy már az sem).



 



 

A legutóbbi ilyen eset Luca di Montezemolo Ferraritól való távozása volt. Először egy hónappal ezelőtt számolhattunk be arról, hogy a Presidente sajtóértesülések szerint bő négy évtized után elhagyja Maranellót, majd ezek a hírek a múlt héten, az Olasz Nagydíj hétvégéjének kezdetén ütötték fel fejüket ismét, immár jóval erőteljesebben. Monzai értesüléseink alapján már szinte tényként kezelhettük, hogy Montezemolo bejelenti lemondását, ám szombaton ezt még maga a Presidente is tagadta, és a folytatásról beszélt. A távozásáról szóló pletykák ennek ellenére sem hagytak alább, így igazán nagy meglepetést nem okozhatott, amikor szerda reggel, mindössze négy nappal monzai nyilatkozata után kiderült, hogy október közepén valóban elhagyja a Ferrarit, melyet 23 éve vezet.



 



 

Ha kicsit visszább megyünk az időben, hasonló körülmények előzték meg Eric Boullier távozását a Lotustól. Először december közepén merült fel a hír, hogy a francia csapatvezető elhagyja a Lotust, aki a következő napokban többször is határozottan tagadta ezt. "Itt vagyok, nem megyek sehová" - mondta akkor Boullier, akiről egy bő hónappal később kiderült, hogy valóban otthagyja a csapatot, és a McLarenhez igazol. A hírt decemberben az elsők közt a Monsieur_F1 nicknevű Twitter-felhasználó osztotta meg a világgal, akinek számos más, állítása szerint megbízható forrásból származó értesülése viszont valóban kacsának bizonyult, a Spanyol Nagydíjon például azt osztotta meg a paddockból, hogy Alonso aláírt a Mercedeshez 2015-re.



 



 

Tavaly július végén bombaként robbant a hír, hogy a Ferrari ajánlatot tett korábbi versenyzőjének, Kimi Raikkönennek. A német Bild értesüléseit már másnap tagadta a csapat kommunikációs vezetője: "Ebben az időszakban megszokott dolog az effajta fantáziálás. Ennek a legkevesebb alapja sincs." A Bild azonban nem adta fel, s azonnal közölték, hogy Raikkönen már előszerződést írt alá a csapattal, utódja pedig Felipe Massa lesz - utóbbiban persze tévedtek, a Marca viszont már júniusban megírta, hogy Maldonado és a PDVSA Enstone-ban köt ki. A Ferrari augusztus közepén ismét cáfolta, hogy kapcsolatba léptek Raikkönennel, bár azt ekkor már nem zárták ki, hogy elviekben megtörténhet az átigazolás. Újabb és újabb szóbeszédeket követően végül pont ma egy éve, szeptember 11-én jelentették be, hogy Raikkönen visszatér Maranellóba.



 



 

Idén nyárra is jutott már egy olyan meglepetést okozó pilótaszerződtetés, amit komoly tagadás előzött meg. Amikor az autósport élvonalába csak hetekkel-hónapokkal korábban berobbant 16 éves Max Verstappen esetleges Toro Rosso-szerződéséről először beszámoltunk, abban sem voltunk biztosak, hogy egyáltalán érdemes megírni egy ilyen vad pletykát. Mindez augusztus negyedikén történt, kereken két hét múlva viszont már arról számolhattunk be, hogy a Toro Rosso hivatalosan is megerősítette, hogy az ifjú holland jövőre csapatuknál versenyez majd, bár ezt napokkal korábban még édesapja, Jos is tagadta - mint azóta kiderült, ekkorra már aláírták a szerződést.



 



 

Talán e néhány példa is kellően igazolja azt, hogy a különböző sajtóértesüléseknek és pletykáknak igenis van létjogosultsága. A Formula-1 szerelmesei számára kimondottan izgalmas lehet megfigyelni, hogyan jut el egy történet az első pletykától a hivatalos bejelentésig, olykor egészen gyorsan, mint Sergio Perez McLaren-szerződése esetében, mely alig néhány nappal a bejelentés előtt merült fel, máskor viszont egészen lassan, ahogy például az Michael Schumacher 2010-es visszatérését megelőzően történt, amikor több mint egy hónapig volt folyamatos téma a német esetleges Mercedeshez igazolása, mielőtt végül hivatalossá vált a dolog.



 

 



 

Jelenleg is több olyan pletyka kering az F1 világában, melyeket az elmúlt időben határozottan cáfoltak, ám a bennfentesek egyelőre mégsem hajlandóak "lemondani" róluk, a tagadás egyelőre kevés volt ahhoz, hogy elcsendesüljenek az erről szóló szóbeszédek. Vettel a McLarenhez igazol? Ross Brawn visszatér a Ferrarihoz? Kimi Raikkönen a szezon végén visszavonul? Jövőre egyes csapatok három autót indíthatnak? Persze egyik kérdésre sem tudjuk a választ, de fenti példáink arra inthetnek minket, hogy nem kell feltétlenül minden hasonló felvetést alaptalannak tekintenünk...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: