DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A megállíthatatlan Mercedes Barcelonában is nyert

Lewis Hamilton megtáltosodott. Az első rajtkockából rajtoló brit pilóta ugyanis idén zsinórban negyedszerre is elsőként ért célba, ezúttal a hétvégi Spanyol Forma-1-es Nagydíjon.


 

Nagyon büszke és boldog lehet a brit pilóta, hiszen amellett, hogy pályafutása során először ért célba elsőként Barcelonában, átvette a vezetést az egyéni ponttáblán is. A második helyezett Nico Rosberg lett, így téve teljessé a Mercedes sikerét. A bronzérmes helyre Daniel Ricciardo állt fel, aki reméli ezúttal meg is tarthatja kitűnő helyezését és pontjait.



 

"Nico fantasztikus munkát végzett ma, nagyon gyors volt. Küszködve tudtam csak őt magam mögött tartani, és nagyon hálás vagyok, hogy sikerült. Azt gondolom, hogy egy kis munka áll előttem a következő néhány hétben, hiszen tavaly Monacóban is szenvedtünk és ezen a futamon is. Meg kell találnom, hogy hol veszítem el az időt és ezt ki kell küszöbölnöm a következő versenyen." - szögezte le magabiztosan a versenygyőztes brit.



 



 

Bahrein után ismét izgalmas csata szemtanúi lehettünk a két Mercedes-pilóta, Hamilton és Rosberg között. Utóbbi elmondása szerint egy körre lett volna még szüksége, hogy megelőzze csapattársát (aki szerint is gyorsabb volt Rosberg nála). Hamilton egyébként nem volt elégedett az autójával és saját teljesítményével sem. Folyton panaszkodott csapatának. Először a pilótafülke hőmérséklete zavarta, majd gumijának szemcsésedése okozott fejfájást neki és a csapattagoknak.



 

A Red Bull lépésről lépésre kezd felzárkózni, de messze még az út vége. Ricciardónak az ausztráliai kizárását követően ez az első idei dobogós helyezése, s közben Sebastian Vettel a 15. helyről rajtolva egy nagy bravúrral lett végül negyedik. Bár Ricciardo ezúttal is jobb helyezést ért el Vettelnél, a német pilóta megelőzi csapattársát az egyéni ponttáblán.



 

Valtteri Bottas nagyon szépen jött el a rajtoláskor, s végül az ötödik helyre hozta célba Williams-szét. A fiatal finn maga mögött tartotta a helyi hőst, Fernando Alonsót is, aki végül a hatodik helyen ért célba csapattársa, Kimi Raikkönen előtt. Alonso sokáig Raikkönen mögé beragadva autózott, s csak a futam vége fele előzte ki csapattársát, miközben a két csapattárs eltérő stratégia mentén versenyzett.



 

Az utolsó két pontszerző helyezés Romain Grosjeané és Sergio Perezé lett. Grosjean ezzel hozzásegítette csapatát, a Lotust, idei első pontjaihoz. Perezt Force Indiás csapattársa, Nico Hülkenberg követi a tizenegyedik helyen. Bár a Force India egy helyet lecsúszott a konstruktőri ponttáblán, pilótái teljesítménye még mindig kimagasló.



 

Spanyolország után két múlva egy ikonikus helyszín következik. Május végén ugyanis a luxus és csillogás hazájába, a szponzorok kedvenc helyszínére, Monacóba érkezik a Forma-1-es cirkusz. 2013-ban Nico Rosberg nyert Monacóban, kérdés, hogy ez sikerül-e újra a német pilótának, vagy Hamilton zsinórban ötödik győzelmét gyűjti be ezen a mindenki számára oly fontos helyszínen.



 



 

2014-es Spanyol Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:41:05.155

2. Nico Rosberg Mercedes + 0.6

3. Daniel Ricciardo Red Bull + 49.0

4. Sebastian Vettel Red Bull + 1:16.7

5. Valtteri Bottas Williams + 1:19.2

6. Fernando Alonso Ferrari + 1:27.7

7. Kimi Raikkönen Ferrari + 1 kör

8. Romain Grosjean Lotus + 1 kör

9. Sergio Perez Force India + 1 kör

10. Nico Hülkenberg Force India + 1 kör

11. Jenson Button McLaren + 1 kör

12. Kevin Magnussen McLaren + 1 kör

13. Felipe Massa Williams + 1 kör

14. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör

15. Pastor Maldonado Lotus + 1 kör

16. Esteban Gutierrez Sauber + 1 kör

17. Adrian Sutil Sauber + 1 kör

18. Jules Bianchi Marussia + 2 kör

19. Max Chilton Marussia + 2 kör

20. Marcus Ericsson Caterham + 2 kör

21. Kamui Kobajasi Caterham Nem ért célba

22. Jean-Eric Vergne Toro Rosso Nem ért célba



 

A világbajnokság eredménye az 5. futam után

Egyéni:

1. Lewis Hamilton 100 pont

2. Nico Rosberg 97 pont

3. Fernando Alonso 49 pont

4. Sebastian Vettel 45 pont

5. Daniel Ricciardo 39 pont

6. Nico Hülkenberg 37 pont

7. Valtteri Bottas 34 pont

8. Jenson Button 23 pont

9. Kevin Magnussen 20 pont

10. Sergio Perez 20 pont



 

Konstruktőrök:

1. Mercedes 197 pont

2. Red Bull 84 pont

3. Ferrari 66 pont

4. Force India 57 pont

5. Williams 46 pont

6. McLaren 43 pont

7. Toro Rosso 8 pont

8. Lotus 4 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: