DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Goodwood exkluzív: Hódolat a sebesség oltárán

Lord March birtokán, az angliai Chichester melletti Goodwoodban, 1993 óta megrendezett Sebességfesztivál ezen a hétvégén ünnepeli 20. évfordulóját és a tervek szerint felvonul az elmúlt rendezvények apraja-nagyja. A szervezők kénytelen-kelletlen egy héttel kellett elhalasszák az esemény időpontját a Formula 1 Német Nagydíj miatt, ám a jegyek így is szép számban elkeltek.

Itt lesz Nick Heidfeld, aki az 1999-ben rekordidőt futó McLaren MP4/13-ast tereli majd fel a hegyi gyorsasági pályavonalon és hozzá olyan Formula 1 legendák csatlakoznak, mint Emerson Fittipaldi (1974-es McLarenjével), Nelson Piquet (1983-as Brabham-BMW-jével), René Arnoux, Alain Prost (mindketten Renault-képviselőként), Stirling Moss (Mercedes F1 autóival), Jackie Stewart (Tyrrell F1-essel), John Surtees (1967-es F1 Hondájával), Martin Brundle (Le Mans autókkal), Jacques Laffite, Riccardo Patrese, Eddie Cheever, Emmanuele Pirro (Ferrari 512S-el) és Damon Hill (Indycarral). A közelmúlt F1 pilótáit Alex Wurz, Sebastian Buemi, Bruno Senna, Marc Gené és Anthony Davidson képviselik, míg a jelenlegi mezőnyből a Williams, a Red Bull Racing (Buemivel), a McLaren (Jenson Buttonnal és Sergio Pérezzel), a Lotus (Davide Valsecchivel), a Mercedes (Lewis Hamilton és Nico Rosberg révén), a Caterham (Heikki Kovalainennel), a Ferrari (Marc Genével) és a Marussia (Jules Bianchival és Max Chiltonnal) teszik tiszteletüket.



A Formula 1 hőskorát visszasíratok nem panaszkodhatnak, hiszen olyan gépcsodákan legeltethetik a szemeiket mint a V16 BRM, a világbajnoki címmel büszkélkedhető Alfa Romeo 159, a Mercedes-Benz W196 és Juan-Manuel Fangio Maserati 250F-ese. Jim Clark Lotus 25-öse is jelen lesz, éppúgy mint a V12 hengeres Honda RA272. Természetesen a Cosworth-kavalkád sem hiányozhat, Lotusok hadát (49, 72, 88B) és a Tyrrell 006-ost rőpítve fel az 1.16 mérföldes (valamivel 2 km-nél kevesebb) hegyi gyorsasági aszfaltcsíkon.

Az utcai szupergyors autók külön részt kanyarítottak ki maguknak a Sebességfesztivál keretén belül. Ezen a hétvégén olyan exkluzív betontorpedókban gyönyörködhetünk mint a McLaren P1, 458 Spider, F12 Berlinetta és FF Ferrarik, a Lamborghini Aventador LP-700/4 Roadster, a Jaguar F-Type, a Bentley Continental GT Speed, a Rolls-Royce Wraith, a Porsche 911, Aston Martin Vanquish és a Peugeot Onyx koncepcióautó. Kevésbé ismert márkák is jelen lesznek, amelyekről csak a kifejezetten elvetemült rajongók hallottak: Arash, Gumpert, Hennessy, Koenigsegg, Noble, Pagani, Spania, Spyker, Tauro és a Vencer.

Lord March szerint az húsz évvel ezelőtti első Sebességfesztiválra 25 személyt vártak, ám nagy meglepetésre kétezer lélek tűnt fel, ezzel is előrevetítve a fesztivál sikerét. Idén az 50 éves McLarent és a szintén fél évszázados Porsche 911-est is ünnepeljük és az ígért forróságban olyan különleges személyek is feltűnnek mint a Red Bull Racing technikai igazgatója, Adrian Newey, a Pink Floyd dobosa, Nick Mason, a London 2012 Olimpia aranyérmese Chris Hoy, a kétszeres NASCAR Daytona 500 győztes Michael Waltrip, a motorkerékpár legendák Giacomo Agostini és Kevin Schwantz, illetve az Easy Rider színésze, Peter Fonda, nem is egyébbel, mint a kultusz-filmbeli chopperjével. Sebastien Loeb Pikes Peaken használt 875 lóerős Peugeot 208 T16-osa is nekivág a goodwoodi hegynek, míg Juan Manuel Fangio 1954-ben F1 világbajnoki címet szerző Mercedes W196-osa pénteken várhatóan 10 millió fontért (3,4 milliárd Forint) kel majd el a Bonhams-aukción.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: