| |
A helyszínről: Maldonado magyar kapcsolata
2012.05.12, szombat 19:40

Kollégánk a barcelonai paddockban exkluzív információkat keresett és talált. Tudósítását ugyan még Hamilton megbüntetése előtt küldte, cikke azonban így még érdekesebb.

Hiába szerezte meg Lewis Hamilton pole-t, hiába múlta felül saját várakozásait a 3. rajtkockát megcsípő Fernando Alonso, a Spanyol Nagydíj szombati napjának hőse kétségkívül Pastor Maldonado. A Williams istállót a 2. rajtkockába (azóta már megtudtuk, hogy az elsőbe – a szerk.) repítő venezuelai eddig vadember hírében állt, azonban most megtette az első lépést a naggyá válás felé vezető úton, ráadásul még magyar kötődése is van.

Sokszor morfondíroztam már azon, mennyire nagy kár, hogy a tévés sajtótájékoztatót követő újságírói kérdezz-felelek nem látható a televíziók képernyőin. Sokat veszítünk ezzel, olyan emberi reakciókról maradunk le, amelyekből sokkal többet lehet kiolvasni, mint a csapatok marketinggépezetei által meghatározott publicitáskonform megnyilvánulások.

Ezért maradt le a nagyvilág azokról a különleges pillanatokról is, amelyeket Maldonado élt át élete első hivatalos FIA-sajtótájékoztatóján. A vakmerő vademberként ismert, a legnagyobbakkal is bátran szembeszálló venezuelai leginkább egy gyámoltalan gyermekre emlékeztetett, aki nem tudta, hová került: kulacsát a szövetségi sajtófőnök pakoltatta el vele az asztalról, szintén ő adta kezébe a törölközőt, míg az ügyeivel foglalkozó Williams-sajtómunkatárs arra hívta fel a figyelmét, hogy ildomos lenne magára húznia a derékra engedett overallt, elvégre a készülő fotók bejárják majd az egész világot.

Kiváló viszonyítási alap volt Alonso: míg Maldonado egy gyerek benyomását keltette, addig a sokéves élvonalbeli rutinnal rendelkező spanyol olyannak tűnt mellette, mint a legmagabiztosabb pénzügyi szakemberek a Wall Streetről. Talán túlságosan korai kijelenteni, de mégis elképzelhető, hogy nemsokára a venezuleai is hasonlóan rutinosan néz majd farkasszemet a világsajtóval, ilyen különleges események apropóján.

„Pastor minden dicséretet megérdemel, ma végre bebizonyította, hogy mentálisan mennyire erős. Sok nehézségen mentünk át, mióta tavaly hozzánk szerződött, de soha egyetlen pillanatra sem adta fel és ma végre minden bírálatra csattanós választ adott” – áradozott a versenyzőről a Williams műszaki főguruja, Mark Gillan a csapat motorhome-jában tartott sajtóbeszélgetésen.

Sir Frank Williams manapság ritkán látogat el a futamokra, ezúttal azonban a helyszínen tartózkodik és – nem csoda – nagyon rég lehetett olyan boldognak látni a veterán szakvezető, mint ezen a délutánon. A nagyfőnök elégedett ábrázattal dicsérte a Venezuelából érkező szponzori pénzek miatt a GP2-es bajnoki címe ellenére is sokáig Forma-1-es turistának tartott pilótát, aki előtt kalapot emeltek a riválisok is.

„Pastor nem csak ma, hanem idén már számos alkalommal bizonyította, hogy fantasztikus munkára képes. Ausztráliában például épp mögöttem volt, amikor kiesett az ötödik helyről, így valójában az sem meglepetés, hogy feltűnik a legelőkelőbb helyeken” – méltatta ellenfelét Alonso.

Hugo Chavez elnök személyes kedvencéről kevesen tudják, hogy valamilyen szinten hazánkhoz is kötődik, ugyanis barátnője, Gabi Tárkány magyar felmenőkkel rendelkezik. A dekoratív venezuelai hölgy – akinek nagyapja a II. világháború után vándorolt ki Magyarországról a latin-amerikai országba – hat éve él párkapcsolatban a versenyzővel.

„Odahaza, Venezuelában Pastor egyre népszerűbb, rengetegen rajonganak érte és szurkolnak neki. Roppant kitartó és harcos személyiség” – felelte kérdésemre Gabi, aki magyar kötődéséről annyit árult el: csak párja versenyei alkalmával járt hazánkban, amelyet egyébként imád és sok ott élő rajongóval tartja a kapcsolatot a különféle közösségi oldalakon.

A nagy kérdés már csak az, mire jut Maldonado a futamon, tesz-e egy újabb lépést a sztárrá válás útján. Gillan ezzel kapcsolatban sejtelmesen nyilatkozott: „Nem szeretnék tippelni, de annyi biztos, hogy eddig a versenytempó volt az FW34-es versenygép valódi erőssége…”

Míg a paddock Maldonadót ünnepelte, addig a Williams másik versenyzője, Bruno Senna katasztrofális időmérő után igyekezett optimista maradni. A Q1-ben búcsúzó, így vasárnap a rajtrács 18. kockájába kényszerülő brazil csalódott arccal fogadkozott: „Pastor teljesítménye bizakodásra ad okot. A tempó kiváló, így agresszív stratégiával talán úgy is sikerülhet előrelépni, hogy ezen a helyszínen nem könnyű előzni. Az biztos, hogy óriási kihívás vár rám, csak rajtam múlik, hogy mire jutok” – mondta Senna.

A Williams buliján jártunk...

Előző helyszíni beszámolónk...

twitter.com/mesandor

Mészáros Sándor - Formula.hu


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek