DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Világbajnok csapattársak

Tudta, hogy a Ferrari Alonso-Raikkönen párosa csupán a hetedik alkalom a Forma-1 története során, amikor két világbajnok versenyző szolgál egy csapatban? A Farina-Ascari duótól a Button-Hamilton kettősig áttekintjük az előzményeket.

1. Alberto Ascari - Giuseppe Farina, Ferrari, 1953

 

Ahogy a legújabb, a legelső világbajnok páros is a Forma-1 legrégebbi csapatához, a Ferrarihoz köthető. A sportág első bajnoka, a jogász végzettségű Giuseppe Farina az Alfa Romeo kiszállása után pártolt át a Ferrarihoz, az 1952-es évet azonban csak másodikként zárta domináns csapattársa, Alberto Ascari mögött. A következő szezont így mindketten bajnokként kezdhették meg, de ahogy az előző évben, Farinának ekkor sem volt sok sikerélménye fiatalabb honfitársával szemben. Ascari nyolcból öt versenyt megnyert, "Nino" csupán egyet a csapattárs kieséséből profitálva, ezt a szezont harmadikként zárta.

 

Mivel akkoriban a csapatok több autót is indíthattak, Ascari és Farina nem alkottak a szó mai értelmében vett pilótapárost: Mike Hawthorn (a későbbi, 1959-es bajnok) és Luigi Villoresi is a Scuderia kötelékébe tartoztak.

 



Farina, Ascari, Hawthorn és Villoresi

 

2. Jim Clark - Graham Hill, Lotus, 1967

 

Évekkel később valódi brit szupercsapat állt össze a Lotusnál: a korszak leggyorsabbjának tartott Jim Clark (1963 és 1965 világbajnoka) mellé honfitársa, az 1962-es első, Graham Hill érkezett. Sajnos a technikai feltételek - a csapat három különböző autót és négyféle erőforrást próbált ki a szezon során - nem kedveztek a párosnak, de az erőviszonyok így is nyilvánvalóak voltak: Clark harmadik lett a bajnokságban, ő nyerte a legtöbb futamot, míg Hill csupán a hetedik győzelem nélkül.

 

 

A páros együtt kezdte meg az 1968-as évadot is, a január 1-jén megrendezett Dél-Afrikai Nagydíjat első és második helyen zárták. Clark ezen a versenyen lett az akkori legsikeresebb Forma-1-es versenyző győzelmek számában, a sors azonban közbeszólt: a második forduló előtt életét vesztette Hockenheimben, egy Forma-2-es futamon. Az év végén Hill megszerezte második bajnoki címét.

 

 

 

3. Emerson Fittipaldi - Denny Hulme, McLaren, 1974

 

A McLaren dicsekedhet a legtöbb bajnoki párossal, az elsővel 1974-ből - két világelsővel a csapat megnyerte első vb-címét. A 37 éves Denny Hulme volt a csapat jól összeszokott tagja, aki hét évvel azelőtt Jack Brabham istállójával nyert bajnoki címet, a következő évtől azonban folyamatosan a McLarennél versenyzett. A Forma-1 akkori ifjú titánját, a nála tíz esztendővel fiatalabb Emerson Fittipaldit kapta meg maga mellé, aki az 1972-es vb-címmel a tarsolyában érkezett a Lotustól. Az évad első versenyét Hulme nyerte, de a bajnokságot csak hetedik helyen zárta, míg Fittipaldi megszerezte a csapat első bajnoki címét. Ez a párosítás is csak egy évig tartott, Hulme az idény végén visszavonult.

 

Egyedülálló módon abban a szezonban a McLarennek nem csupán kettő, hanem rögtön három bajnok versenyzője volt: ez az egyetlen év a csapat története során, amikor három autóval teljesítették a szezont. Hulme és Fittipaldi kollégája Mike Hailwood, a 9-szeres motoros világbajnok volt.

 

 

4. Alain Prost - Keke Rosberg, McLaren, 1986

 

Niki Lauda visszavonulása után az akkor még egyszeres vb-első, Alain Prost egy másik bajnokot kapott maga mellé, az 1982-es legjobb Keke Rosberg személyében. Akárcsak az összes többi alkalommal, amikor két vb-nyertest eresztettek össze, a mérleg jócskán egyikük irányába billent: Prost megnyerte a címet a gyorsabb Williams-Hondák elől, Rosberg viszont csak egyszer végzett a dobogón. A finn vissza is vonult a szezon végén.

 

 

 

5. Alain Prost - Ayrton Senna, McLaren, 1989

 

Rosberget Stefan Johansson, majd az ígéretes Ayrton Senna váltotta. A brazil első évében világbajnok lett a csapattal, maga mögé utasítva Prostot, 1989-et így már mindketten bajnokként kezdhették meg. Ahogy az előző idényt, ezt is a páros uralta: Senna több versenyt nyert, de a címet ezúttal egy botrányt keltő ütközéssel fűszerezve Prost vitte. A csapaton belüli párharcból azonban többet nem kért, és most ő hagyta el a McLarent. Ez volt az első alkalom, hogy két bajnok csapattárs közül nem emelkedett ki magasan az egyik.

 

 

6. Lewis Hamilton - Jenson Button, McLaren, 2010-2012

 

Több mint húsz évet kellett várni arra, hogy két világelső ismét ugyanazért a csapatért nyomja a gázt. Ezúttal Hamilton volt a gárda megszokott tagja, aki 2008-ban a bajnoki címet is visszahozta a McLarennek, Jenson Button a szenzációs Brawn GP-vel nyert 2009-ben. A Brawnból Mercedes lett, Button pedig Hamiltonhoz csatlakozott. Most először történt meg, hogy az előző két év két bajnoka szolgált ugyanannál a csapatnál, és ugyancsak ez volt az első alkalom, amikor az együttműködés egy évnél tovább tartott. Ráadásul rögtön három szezonon keresztül, amelyek során a két versenyző hasonló teljesítmény nyújtott: Hamilton negyedik, ötödik, negyedik, Button ötödik, második, ötödik helyen zárta az idényeket, előbbi tíz, utóbbi nyolc versenyt nyert ezalatt.

 

 

7. Fernando Alonso - Kimi Raikkönen, Ferrari, 2014

 

Raikkönen és Alonso ifjú titánként nagy ellenfélnek számítottak a 2000-es évek közepén, felmerült a lehetősége annak is, hogy csapattársak lesznek. Erre csak évekkel később került sor, a Ferrarinál. Bár szinte mindenki arra számított, Hamiltonhoz és Buttonhoz hasonlóan egyforma szintet fognak hozni, eddig Alonso jócskán a finn fölé kerekedik. A bajnokság 4. helyét foglalja el Raikkönen 12. pozíciójához képest, 115 pont áll szemben 27-tel - az év vége még messze van, de tény, hogy ekkora különbség még soha nem volt világbajnok csapattársak között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: