DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton félt, hogy megismétlődik Tom Pryce balesete

Több pilótában is aggodalmat ébresztett a Német Nagydíj során, hogy a versenyirányítás a biztonsági autó beküldése nélkül próbálta eltávolítani az útból Adrian Sutil célegyenesben ragadt Sauberjét. Lewis Hamiltonban különösen rossz emlékek törtek fel.

A Mercedes brit pilótája elmondása szerint attól tartott, hogy az elszáguldó autók közelében dolgozók megsérülhetnek, és noha nem tudta a pontos részleteket, de az 1977-es Dél-Afrikai Nagydíj tragikus balesete idéződött fel az emlékeiben. Azon a versenyen egy pályabíró, Frikkie Jansen van Vuuren figyelmetlenül lépett ki az útra, hogy a másik oldalon leparkolt Renzo Zorzi segítségére siessen. A beláthatatlan kanyarból éppen érkező Tom Pryce azonban már nem tudta őt kikerülni, ráadásul a van Vuuren kezében lévő poroltó eltalálta a fejét, így az ütközésben mindketten életüket vesztették.

 

"Aggódtam a pályabírókért, nagyon aggódtam" - mondta Hamilton. "Komoly sebességgel jövünk ki abból a kanyarból, és alig néhány méterre álltak tőlünk. Nagyon-nagyon hosszú ideje nem voltam ilyen közel hozzájuk versenypályán."

 

"Régebben egy vezetőiskolában dolgoztam Bedfordban, és egy napon amikor megérkeztem, mindenki egy videót nézett egy régi versenyről. Abban egy autó megállt a pályán és egy pályabíró át akart futni hozzá az úton, de elütötte őt egy éppen érkező autó. Ez volt az első dolog, ami ma eszembe jutott."

 

"Persze itt nem haladtunk olyan gyorsan, mint abban a bizonyos videóban, de így is aggódtam miattuk. Szerencsére senki sem sérült meg."

 



Nem értette a versenyirányítás döntését Fernando Alonso sem, bár a taktikája szempontjából jól jött számára, hogy zavartalanul folyt tovább a verseny.

 

"Objektíven nézve ilyen helyzetekben biztonsági autónak kell jönnie. Néha egy szárnydarab miatt is beküldik, most meg egy egész autó ott állt a pálya közepén, a Safety Car pedig sehol. Meglepett, bár bizonyára azért nem vetették be, mert úgy érezték, hogy nélküle is biztonságosan el tudják távolítani az autót. Nem láttam, de remélem, hogy így is történt" - mondta a spanyol.

 

Végül Nico Rosberg is jól járt azzal, hogy megőrizhette tetemes előnyét, hiszen a verseny végén nem lett volna könnyű számára a védekezés a rá felzárkózó Valtteri Bottasszal és Hamiltonnal szemben. Ám a hazai győzelmet szerző német is meglepődött a döntésen.

 

"Határozottan aggódni kezdtem, amikor megláttam Sutil autóját, hiszen biztos voltam benne, hogy rögtön jön a Safety Car, ami pedig alaposan megnehezítette volna a helyzetem" - ismerte el Rosberg.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: