DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Silverstone az 50. Brit Nagydíjára készül

Különleges jubileumot hoz az idei szezon Silverstone számára: ez lesz az 50. Brit Nagydíj, melyet a legendás pályán rendeznek.

Az első silverstone-i Brit Nagydíjat 1948-ban rendezték az akkor még 5,9 kilométer hosszúságú pályán. A százezer néző előtt megtartott versenyen húsz brit és nyolc külföldi nevező vett részt, ennek ellenére az első öt közé csak egyetlen brit került: győzött az olasz Luigi Villoresi, második lett a későbbi kétszeres bajnok Ascari, a hazai Bob Gerard a harmadik helyen zárt, őt a francia Louis Rosier és a thaiföldi Prince Bira követte. Azóta persze jócskán javítottak a britek, összesen tizenketten tudtak hazai pályán futamot nyerni, közülük tízen Silverstone-ban: Peter Collins, Jim Clark, Sir Jackie Stewart, James Hunt, John Watson, Nigel Mansell, Damon Hill, Johnny Herbert, David Coulthard és Lewis Hamilton is nyerni tudott a northamptonshire-i pályán.



Az idén 50. alkalommal megrendezett silverstone-i Brit Nagydíjra különleges programokkal készülnek a szervezők, a nézők többek közt ellátogathatnak a Heritage Village (örökségfalu) nevű helyre, ahol a pálya történetének legfontosabb eseményeit idézhetik fel egy kiállítás megtekintésével, s számos ikonikus F1-es autót is megcsodálhatnak. A Silverstone Circuits Limited ügyvezető igazgatója,Richard Phillips így nyilatkozott a különleges előkészületekről: "Hogy megemlékezzünk erről a mérföldkőről, Silverstone gazdag motorsport-történetét úgy ünnepeljük meg, hogy egy fantasztikus kiállítást rendezünk F1-es autókból a rajongók számára az örökségfalu területén.

"A Brit Nagydíj a brit motorsportok koronája, a versenynaptár egyik legfontosabb futama. A versenyzők gyakran elmondják, hogy Silverstone egy szinten van Monacóval, Monzával vagy Spával, ezeket a versenyeket akarják igazán megnyerni. 2014 különleges lesz a számos múltidéző esemény és program miatt, melyet a rajongók is nagyon várhatnak, ahogy persze magát a versenyt is, mely a szokottnál is izgalmasabbnak ígérkezik az új szabályok miatt."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: