DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Michael Schumacher legnagyobb győzelme

Nehéz lenne megmondani, melyik volt Michael Schumacher legnagyobb győzelme a 91 közül, de talán megengedhető annyi hazabeszélés, hogy a tizenöt évvel ezelőtti Magyar Nagydíjat jelöljük.

Schumacher a harmadik helyről várhatta a rajtot a technikai fölényben lévő McLaren-duó, Hakkinen és Coulthard mögül a Hungaroringen, ami már akkor is arról volt híres, hogy képtelenség rajta előzni. A futam első szakaszában ez így is történt, Hakkinent csapattársa, Coultard védte a bajnoki reményeit életben tartani vágyó némettől. Schumacher előbb állt ki, mint riválisai, így beragadt Villeneuve mögé, aki természetesen nem igyekezett őt elengedni, így csak a kanadai kiállását követően eredhetett újra Villeneuve nyomába.

Ekkor következett Ross Brawn nagy pillanata: a Ferrari taktikai zsenije előrehozta Schumacher második kiállását, s kevesebb üzemanyagot tankoltak a németnek, az így megspórolt két másodperccel pedig Schumacher át tudta ugrani a két McLarent. Brawn megtette a magáét, jött Schumacher "köre", aki azt a feladatot kapta, hogy fusson 19 időmérős kört egymás után, hogy ezzel összegyűjtsön az egy plusz kiálláshoz elegendő előnyt.



Schumacher nem kevesebb, mint 26 másodpercet adott Coulthardnak ebben az etapban - Hakkinen műszaki gondok miatt hátracsúszott -, így még az is belefért, hogy az utolsó kanyarban elhagyta a pályát. Ross Brawn taktikai mesterfogása és Schumacher embertelen tempója a Formula-1 történetének egyik legnagyobb győzelmét eredményezték, így noha Schumachert a futam előtt a 22 pontos, ledolgozhatatlan hátrány rémképe fenyegette, a német hét egységre felzárkózott Hakkinen mögé az összetettben.