DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Újabb módosítás: csak egy napot kapnak az aktív versenyzők Silverstone-ban

Jó hír a fiatal versenyzőknek: a silverstone-i teszten az aktív pilóták csak egy napot kapnak egy friss döntés értelmében. Időközben megszületett a szabály, mely lehetővé tenné a teszt négynapossá bővítését, de a csapatok többsége nem kíván élni a lehetőséggel.

A hét elején eldőlt, hogy a július 17. és 19. közt megrendezésre kerülő, eredetileg a fiatal versenyzőknek szánt tesztre a gumiproblémák megoldása érdekében aktív versenyzőket is beengednek, feltéve, hogy nem a saját autóikat, hanem az abroncsokat tesztelik. Annak érdekében, hogy az ifjú pilóták se essenek el az értékes tapasztalatszerzési lehetőségtől, a csapatok egyetértésével az FIA kikötötte, hogy az aktív pilóták csak a teszt első napján ülhetnek autóba, s e napon kizárólag a Pirelli abroncsait lehet tesztelni, ezt a szövetség ellenőrei biztosítják.

Időközben az FIA két ponton módosította a szabályzat 22.4 (h) (i) pontját, az új szabály lehetőséget ad a fiatal versenyzők tesztjének négynapossá bővítésére, valamint az aktív versenyzők részvételére: "Egy három, vagy négy nap hosszúságú fiatal versenyzőknek szóló tesztet lehet végrehajtani az FIA által elfogadott időpontban és helyszínen az összes csapattal történő egyeztetést követően. Bármely versenyző, aki kettőnél több Formula 1-es világbajnoki futamon szerepelt, csak azzal a feltétellel vehet részt a teszten, ha részvételének célja az abroncsok tesztelése a kijelölt gumiszállító számára, továbbá minden versenyzőnek Nemzetközi A Licensszel kell rendelkeznie."

Noha a szabály immár lehetőséget ad rá, a csapatok úgy döntöttek, hogy nem bővítik ki egy nappal a silverstone-i tesztet, ahogy azt a Ferrari javasolta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: