DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Lotus Cup Eastern Europe: Eldőlt a bajnoki cím sorsa Zolderben

Az elmúlt hétvégén Zolderbe, Belgiumba látogatott a Lotus Cup Eastern Europe, hogy csatlakozzon a Lotus Cup Europe mezőnyéhez.

Az 1963-ban épült versenypályán a kamion Európa-bajnokság versenyhétvégéje zajlott, melyen betétversenyként vett részt a Lotus Cup Europe a Kelet-európai delegációval kiegészülve. A hétvégén összesen 37 Lotus képviseltette magát, köztük Vizin Tamás, Havellant István és Burkus Egon Exige Cup 260-asai.

 

A péntek délutáni szabadedzésen - 31 fő részvételével - meglepően napos, meleg időjárás fogadta a versenyzőket. Az LCEE első alkalommal vett részt zolderi versenyen, és első nekifutásra Vizin Tamás bizonyult a leggyorsabbnak - a 16. időt futotta.

 

 



Szombaton egy időmérő edzés várt a versenyzőkre, száraz időjárási körülmények között, a kamionok által jól felgumizott pályán. A 37 darab (6 kategória: 2 Eleven, V6 Cup, Exige Cup, Open, Production, Eastern Europe) Lotus között Burkus Egon futotta a legjobb Eastern Europe-os időt. 1:50.564-es idejével a 20. rajthelyet szerezte meg; Vizin Tamás a 25., Havellant István pedig a 37. helyre kvalifikált.

 

Vasárnapra aztán "brit" időjárás fogadta a brit autókat. Leszakadt az ég éjjel, illetve kora délelőtt, és bár a 10:35-kor rajtoló első versenyre az eső elállt, az aszfalt jócskán vizes maradt.

A 15 körös verseny gond nélkül elrajtolt, gördülő rajttal, bár aligha akadt olyan versenyző, aki egyszer sem csúszott meg a vizes pályán.

 

A rajt után minden LCEE-s résztvevő pozíciókat tudott javítani, s a versenytáv felénél Burkus Egon már a 14. helyen autózott, nyomában Vizin Tamással; és Havellant István is előre jött a 31. helyre.

 

Két körrel a leintés előtt a Burkus-Vizin duó már a 11-12. helyen, Havellant István pedig a 28. helyen állt. Ezt követően Burkus Egon még egy helyet tudott javítani, Vizin Tamás azonban váltó probléma miatt veszített pár pozíciót.

Végül remek teljesítményt nyújtva a Lotus CEE versenyzői Burkus-Vizin-Havellant sorrendben értek célba a 10., 15., és 28. helyen.
Az LCEE leggyorsabb körét Burkus Egon futotta meg a kilencedik körben. Ideje: 2:05.244 volt, mely alig négy másodperccel maradt csak el az abszolút leggyorsabb körtől, melyet egy Exige V6 Cup R-rel futott Jonathan Walker.

 

Vasárnap délután a második versenyre is sor került. Ekkorra az eső végleg elállt, a kamionok pedig felszárították a pályát.

 

Mivel a Lotus Cup Europe csak egy időmérő edzést tart, a második futamon a versenyzők ugyanabból a pozícióból rajtolhattak, mint az első versenyen. Ez a 20., 25., és 37. rajtkockát jelentette, az ezúttal állóhelyből rajtoló versenyre.

Száraz időjárási körülmények között a rendelkezésre álló fél óra 17 körös futamot eredményezett.

 

 

A rajt után ismét minden Eastern Europe-os versenyző javítani tudott. öt kör elteltével Vizin Tamás már a 16. helyen vezette az LCEE értékelést, mögötte Burkus Egon haladt és Havellant István is előre jött a 31. helyre.

A tizedik körben a célegyenes végén olajfolt lepte meg a mezőnyt, többen kicsúsztak, Vizin Tamás is megpördült, de sikerült megfognia az autót és pozícióvesztés nélkül haladt tovább a 14. helyen, nyomában Burkus Egonnal. Egészen a 16. körig, mikor előzés történt, így a futam az LCEE tekintetében ismét Burkus-Vizin-Havellant befutót hozott, az abszolút értékelés szerinti 14., 15., és 29. helyen.

A Lotus Cup Eastern Europe leggyorsabb körét ismét Burkus Egon futotta, 1:48.869-es idővel. Az abszolút legjobb idő 1:44.373 volt, melyet Gregory Rasse futott egy Evora GT4-essel.

 

A Lotus Cup Eastern Europe pontállása a két zolderi futam után a következőképpen fest:

1. Vizin Tamás: 114 pont

2. Havellant István: 70 pont

3. Lekeny György: 30 pont

4. Burkus Egon: 23 pont

5. Major Benedek: 23 pont

6. Sánta János: 22 pont

7. Balogh György: 21 pont

8. Lekeny Márk: 18 pont

 

Vizin Tamás tehát elegendő pontot gyűjtött Zolderben ahhoz, hogy az októberi, szezonzáró, hungaroringi versenyhétvégére már bajnokként érkezhessen.

 

A szezonzáró versenyhétvégére október 10-12-én kerül majd sor a Hungaroringen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: