DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Szabó Krisztián: Ez a nyirádi futam most más volt

Balszerencsés véget ért a 2014-es nyirádi FIA Autocross Európa-bajnoki futam a Buggy1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián számára, akinek ezúttal esélye sem volt előző évi bravúros hazai győzelmének megismétlésére. Szombati előfutama még biztatóan alakult, hiszen az első nap végén a 7. helyen jegyezték, ám vasárnap csupán néhány kör jutott neki osztályrészül hazai közönsége előtt.

Reggel, a második előfutamban a rajttól kezdve erőtlen volt a magyar csapat vasszöcskéje, ami miatt Krisz két kanyar alatt a 3.-ról a 6. helyre esett vissza, és utána nagy nehézségek árán tudta csak tartani a tempót a többiekkel. Már ameddig, hiszen a 3. körben sajnos megállt alatta a buggy. Mint később megtudtuk, a generátorszíj esett le, ettől ment el a töltés, és emiatt kellett félreparkolnia az autót. Balszerencsés eset, és idén már nem az első, hiszen a szezon korábbi részében már két versenyhétvégéje is zátonyra futott két-két motorhiba miatt. Most a motor jól működött, lett viszont helyette más baj, aminek következtében Krisz a harmadik előfutamát már csak az utolsó sorból, a 7. helyről kezdhette meg.



 



Veszítenivalója innentől kezdve nem volt, így ennek megfelelő elánnal vágott neki a futamnak, és az 1. kör első néhány kanyarjában előre is jött a 4. helyre. Már épp a 3. helyért támadta előtte haladó riválisát, amikor az addig vezető Thomas Scheibelberger autója egy ütközés folytán a pálya közepén, pont az ideális íven maradt. Krisznek az autó takarásban volt, így az előtt haladó versenyző ki tudta kerülni azt, ő nem. A nagy csattanás után is nyomta a gázt tövig becsületből, és néhány kanyaron át még meg is őrizte 3. helyét, ám az ütközésnél kitört a balhátsó kereke, így végül kénytelen volt ismét félreparkolni autóját.



 

C-döntőt nem rendeztek, a B-döntőről pedig egy hajszállal, egyetlen egy pozícióval lemaradt, így már nem volt esélye a javításra, a 19. helyen zárta hazai Eb-futamát. Ez a tavalyi győzelem és az előző évekbeli sikerek után egyértelműen nem az az eredmény volt, amire vágyott, de az érthető csalódottság ellenére nincs letörve, máris előretekint, és köszöni a magyar szurkolóknak a sok-sok szeretetet és bíztatást.

"Ez a nyirádi futam most más volt, mint a tavalyi, de az egész évünk egészen másképpen alakult, úgyhogy szerencsére nem hirtelen jött a pofon, hanem volt időm felkészülni erre. Persze küzdöttem minden versenyen, ahogy tudtam, és hittem benne, hogy még sikerülhet a címvédés, de tudtam, hogy nagyon-nagyon nehéz dolgom lesz, ezért felkészültem a legrosszabbra. Ezzel együtt bosszant, hogy a hazai Eb-futamom sem sikerült jól, és nagyon sajnálom, hogy idén nem tudtam egy hasonlóan sikeres szerepléssel megörvendeztetni a magyar szurkolókat, mint tavaly. Köszönöm mindenkinek, aki kijött szurkolni nekünk a hétvégén, és gratulálok Kárai Tominak a TouringAutocross kategóriában elért újabb győzelméhez" - mondta el sportszerűen a Buggy1600-as kategória egyelőre még regnáló Európa-bajnoka, aki a nyirádi nullázás folytán immár matematikai esélyét is elvesztette a címvédésre, így a franciaországi záró forduló leintésével egészen biztosan átadja valakinek a trónját, reméljük, csak átmenetileg.

Hogy mit tartogathat még számára ez az év, most, hogy a fő cél, az Európa-bajnoki címvédés meghiúsult? "Több tervünk is van még az idei évre vonatkozóan. A szezonzáró francia futamon innentől kezdve nem biztos, hogy el fogunk indulni, hiszen a tavalyi Eb-címünk után nem olyan fontos, hogy most az 5. vagy a 8. helyen fogjuk zárni a bajnokságot, és lehet, hogy inkább már valami másra összpontosítanánk az erőforrásainkat és az energiáinkat. Egy ideje már kacérkodunk a gondolattal, hogy a rallycross-ban is megméretjük magunkat, és úgy néz ki, hogy az FIA Rallycross Világbajnokság - illetve a Super1600-as kategória esetében, ahol mi indulnánk, Európa-bajnokság - záró fordulóján, Olaszországban lehetőségünk lesz rajthoz állni egy bérelt autóval. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó próbatétel lenne számunkra, úgyhogy alig várom!" - tette hozzá végül Szabó Krisztián.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: