DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Szabó Krisztián: Nyirádon teher nélkül támadhatok

Nem sikerült jól a főpróba Szabó Krisztiánnak hazai, nyirádi Eb-futama előtt, de az előadás még lehet színpompás. A múlt hét végén, a csehországi Prerovban elfüstölt két motor a magyar pilóta címvédési esélyeit valamelyest ugyan megtorpedózta, ám Krisztián nem adja fel a harcot, és előző évi bravúros nyirádi győzelmének megismétlésével élesztené újra Buggy1600-as Európa-bajnoki esélyeit.

Minden szempontból az év legfontosabb versenye következik Szabó Krisztián számára. Egyrészről, egy hazai Eb-futam, a magyar szurkolók szeretete és biztatása mindig önmagában is hatalmas motiváló erőt jelent egy versenyző számára, másrészt az Eb-címvédési esélyek életben tartása szempontjából is kulcsfontosságú lesz Krisztiánnak ez a forduló. A magyar pilóta Bauskában, majd legutóbb Prerovban is két-két motorhiba miatt esett el nagyon fontos bajnoki pontoktól (összesen egy ponttal gazdagodott a két versenyen), azaz önhibáján kívül került nagyjából egy győzelemnyi ponthátrányba a bajnokságot vezető René Mandellel szemben. Ezt a hátrányt a hátralevő két fordulóban kellene ledolgozni, vagyis hibának helye nincs, sőt, innentől csak nagyon nagy bravúrokon keresztül vezethet Krisz útja a címvédésig.



Ebben a mezőnyben ugyanis a top5-be vagy a dobogóra kerülni is hatalmas fegyvertény, hiszen a mezőny kiegyenlítettségét mutatja, hogy az eddigi 7 futamon 6 különböző győztest avattak a Buggy 1600-as kategóriában. Egyedül Michael Buddelmeyer tudott eddig duplázni, míg Krisz - négy másik versenyzőtársával együtt - egy győzelmet jegyez eddig az idei évből: még Németországban tudott nyerni a seelowi nyitófordulóban.



A feladat tehát több mint nehéz - pláne, hogy a csapatnak kevesebb mint egy hét alatt kellett új motorokat szereznie és beszerelnie az autóba -, de Krisz vett már sikerrel hasonlóan nehéz akadályokat a múltban is, és a győztesen megvívott Európa-bajnoki véghajrák emléke és rutinja (két Eb-címet szerzett a juniorok, egyet a felnőttek között) talán idén is a segítségére siethet riválisaival szemben, ahogy egyre fokozódik a tét és a feszültség. Szurkoljunk neki, hogy így legyen!

 



"Csak néhány nap telt el a prerovi Eb-futam óta, ahol két motorunk is megadta magát, úgyhogy elég nehéz helyzetbe került a csapat, és a srácok folyamatosan dolgoznak a megoldáson. A nyirádi Eb-futamra két 1440 köbcentiméteres motor készül, ezekkel fogok rajthoz állni. Tavaly is ilyen motorral mentem, úgyhogy ez nem lesz hátrány, a lényeg, hogy bírja ki. Ami a hétvégét illeti, más lesz így odaállni Nyirádra, mint az előző években. A bajnokságban nagyon nehéz helyzetben vagyunk, eléggé hátul állok most az összetettben, és kevés az esély a címvédésre. Ez azt is jelenti, hogy nincs mit veszítenem, nyernem viszont még van mit, hiszen ha viszonylag minimális is az esélyem a bajnoki címre, azért mégiscsak van még esély. Nyirádon így teher nélkül támadhatok. Persze egy hazai Eb-futamgyőzelem mindig önmagában is nagyon motiváló tud lenni, és természetesen most is mindent megteszek majd a győzelem érdekében. Úgy gondolom, hogy Nyirádon mindenképp az 1. hely kell, hogy legyen a célunk, és utána sokkal tisztábban fogjuk már látni a bajnoki esélyeinket is" - mondta el hazai Eb-futama előtt elöljáróban a Buggy1600-as kategória címvédője.





A versenyhétvége köré most először, hagyományteremtő szándékkal nagyszabású motorostalálkozót és rock fesztivált is szerveznek, így a helyszínre kilátogatók igazi bulihangulatban élvezhetik végig a hétvége történéseit, és szurkolhatnak Magyarország két Európa-bajnok pilótájának, Kárai Tamásnak és Szabó Krisztiánnak, továbbá a többi magyar versenyzőnek.



"Egy nagyon jó hangulatú versenyre számítok, sok-sok nézővel, hiszen a Vörös Katlan Fesztivál is biztosan sok új embert vonz majd a helyszínre. Pénteken és szombaton is koncertek, jó bulik és futamok várják a kilátogatókat, vasárnap pedig már teljes egészében az autóversenyé lesz a főszerep.  Külön örülök neki, hogy több híres zenekar mellett a Road együttes is fellép majd. Velük nagyon jó és szoros baráti kapcsolatot ápolok, és jó tudni, hogy a fellépésük után ők is ott maradnak nekünk szurkolni" - tette hozzá Szabó Krisztián.


A 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság állása 7 futam után - Buggy1600:


1. René Mandel (német): 96 pont
2. Michael Buddelmeyer (német): 92 pont
3. David Anacleto (francia): 83 pont
4. Kevin Peters (luxemburgi): 78 pont
5. Vit Nosalek (cseh): 77 pont
6. Johny Feuillade (francia): 77 pont
7. Szabó Krisztián (magyar): 75 pont


 
Az Európa-bajnokság állása minuszolással - Buggy1600:


1. René Mandel (német): 89 pont
2. Michael Buddelmeyer (német): 85 pont
3. David Anacleto (francia): 78 pont
4. Kevin Peters (luxemburgi): 77 pont
5. Vit Nosalek (cseh): 77 pont
6. Szabó Krisztián (magyar): 75 pont
7. Johny Feuillade (francia): 74 pont


 
A Nemzetek Kupája állása:


1. Csehország: 333 pont
2. Németország: 274 pont
3. Magyarország: 215 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: