DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Szabó Krisztián: Egy motor meghalt, a címvédési esélyek élnek

Komoly próbatételt jelentett a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság hetedik, prerovi versenyhétvégéjének szombati napja a Buggy1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián csapata számára. A magyar pilóta buggyjában az első időmérő harmadik körében elfüstölt a motor, így a csapatnak sebtében erőforrást kellett cserélnie, hogy Krisz fel tudjon állni az első előfutam rajtjára. Sikerült! A csapat ismét jelesre vizsgázott, Krisz pedig a pályán mentette a menthetőt, igaz, vasárnap újabb hasonlóan nehéz feladat vár rá, nem is egy!

"Nagyon-nagyon nehéz dolgunk lesz vasárnap, de mindent beleadunk majd. Ma a szabadedzésre a nagy sár miatt nem mentem ki, majd az első időmérőn összesen két kört bírt a felújított motorunk, utána elfüstölt. Előzményként meg kell jegyezni, hogy ugye Bauskában két motorunkat is elfüstöltük, és egy múlt heti teszten a legújabb motorunk is megadta magát, mindössze 8 kört bírt. Most pedig két kör után annyi lett ennek a felújított motornak is, úgyhogy kezd kicsit sok lenni idénre a motorgondokból. A második időmérőt így kénytelenek voltunk kihagyni, és az egész csapat elszántan dolgozott, hogy az első előfutamra már ki tudjunk állni. Ez szerencsére sikerült, köszönet érte a csapatnak! Érdekesség, hogy annak a tavalyi 1,6-os motoromnak a felújított változata került most vissza az autóba, amivel tavaly Nyirádon nyertem" - árulta el a tavaly az MNASZ által az Év Autóversenyzőjének választott pilóta.



Nos, reméljük, ez a motor ismét szerencsét hoz majd neki, csakúgy, mint tavaly Nyirádon. Az első nap végén akkor is a 10. helyen állt Krisz, pontosan úgy, mint most, a prerovi Eb-futam első napjának végén. A végeredmény ismert, akkor vasárnap hihetetlen feltámadást bemutatva végül megnyerte hazai Eb-futamát. Elmondása szerint most, cseh földön egy dobogóval is beérné, főleg, ha legfőbb riválisai, Michael Buddelmeyer és René Mandel mögötte végeznek.

 





"A mai előfutamomat a 7. helyről indulva az 5. helyen zártam, ami azt jelenti, hogy összességében a 10. helyen állok az első nap végén. A helyzetet bonyolítja, hogy nagyon erős csoportba kerültem, hiszen a mai első és a holnapi második előfutamban is a négy talán legerősebb ellenfelem ellen kellett, illetve kell versenyeznem. Hárman közülük tavaly a 2-3-4. helyen végeztek mögöttem a bajnokságban, René Mandel pedig idén eddig a 2. az összetettben. Nem egyszerű a feladat, hiszen ez a döntő élmezőnyének is beillene, és holnap mind a négyen előlem rajtolnak majd a második előfutamban, rajtuk keresztül kellene előreverekednem magam. Ami jó, hogy ha ez sikerül, az egyben azt is jelentené, hogy ők automatikusan hátrébb kerülnek, úgyhogy dupla jelentősége lesz minden egyes párharcnak. Olyan lesz, mintha már reggel egy előrehozott döntőt vívnánk egymással, én mindent megteszek majd a javítás érdekében. Szurkoljatok!" - adta meg a zárszót első nap végi nyilatkozatának Szabó Krisztián.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: