DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Szabó Krisztián dobogós az olasz Eb-futamon

Bár a remélt győzelem nem jött össze, ám mégis egyértelműen pozitív eredménnyel zárult a 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság hatodik, az olaszországi Maggiorában rendezett futama a Buggy 1600-as kategória Eb-címvédője, Szabó Krisztián számára, aki a 3. helyet szerezte meg, és ezzel az összetettben is megőrizte esélyét a címvédésre.

"Célkeresztben Michael Buddelmeyer" - ezzel a szlogennel lehetne a legfrappánsabban leírni Szabó Krisztián maggiorai hétvégéjének alakulását. A magyar pilóta mindhárom előfutamában a német versenyzővel ment együtt, és mindháromszor minimális különbséggel ért célba mögötte a 2. helyen. Mivel valahányszor az ő futamuk volt a leggyorsabb mind közül, így Buddelmeyer magabiztosan zsebelte be a pole pozíciót, Kriszt viszont a többi futam - sokszor nála lassabb - győztese megelőzte, így ő némileg balszerencsés módon csak a 8. helyről várhatta az A-döntő rajtját, noha a futamidők alapján ennél jobb pozíciót érdemelt volna.

 





Nem volt más hátra, mint hogy ezt a döntőben bebizonyítsa, és annyi helyet jöjjön előre, amennyit csak lehetséges. Sikerült! A döntőben végig ment az adok-kapok és a pozícióharc a pilóták között, Krisz a 7. és a 3. hely között ingázott, de a végén, amikor igazán számított, volt a legjobb pozícióban. A bajnokság hátralevő futamain is folytatódhat kettőjük között az üldözőverseny, hiszen mostani győzelmével Buddelmeyer lett az első idei duplázó, és átvette a vezetést a pontversenyben, miközben Krisz feljött mögé és René Mandel mögé a 3. helyre. A mínuszolást is figyelembe véve még jobban áll az OXXO Energy Drink által támogatott pilóta, hiszen úgy Buddelmeyerrel pontazonossággal vezeti a virtuális összetettet, két ponttal megelőzve Mandelt. A két német pilótának idén már két hazai Eb-futama is volt, míg Krisz számára az augusztus 23-24-i nyirádi Eb-futam jelenti az év legjobban várt versenyét. Ez mindenképp a magyar pilóta esélyei mellett szólhat.

 



"Bár nagyon szerettem volna győzni ezen a hétvégén, de örülök ennek a 3. helynek, mert a pontversenyben is egészen jól állok, főleg, ha figyelembe vesszük a mínuszolásokat is. Egész hétvégén nagy csatát vívtam Buddelmeyerrel, amiből ezúttal ő jött ki győztesen, de már alig várom a visszavágót. A második előfutamban egyszer meg tudtam előzni, de utána elszúrtam kicsit és visszaelőzött. Ezt egy picit sajnálom, mert ha ott előtte tudok maradni, akkor egészen máshogy is alakulhatott volna talán ez a hétvége, de a 3. hellyel a zsebemben így sincs okom a panaszra. Három 2. helyemnek köszönhetően szerencsésen sikerült egyenes ágon becsúsznom az A-döntőbe - megnyugtató érzés volt, hogy végre nem kellett B-döntőt futnom, és volt időm hangolódni. A döntő hihetetlenül fordulatos és izgalmas küzdelmet hozott. Már a rajtnál ment az adok-kapok, és ez az egész futamra kitartott. A rajtnál most csak egy helyet tudtam javítani, aztán rövid időn belül tudtam még kettőt előzni, így feljöttem az 5. helyre, de utána összeakadtam valakivel, és visszaestem a 7. helyre. A végéhez közeledve többen is kiálltak technikai probléma miatt, én meg mentem, ahogy bírtam, így sikerült feljönni a leintésig a 4. helyre. A futam után Johnny Feuillade kapott egy 10 másodperces büntetést, mert a rajtnál többünket is a pályán kívül előzött meg, így lettem végül a 3. Már itt van a kezemben a kupa, úgyhogy biztosnak tekinthető a helyezésem, nagyon remélem, hogy nem lesz több változás az eredményben, mint Nova Pakában volt. A döntő utolsó körében egyébként 3-as sebességi fokozatban ragadt a váltóm, de szerencsére már csak fél kör volt hátra, és meg tudtam őrizni a pozíciómat. Szegény autó kapott rendesen a döntőben, de most lesz három hetünk helyrehozni, úgyhogy nem probléma. örülünk a jó eredménynek, és hogy az összetettben is kedvezően alakulnak eddig a dolgok, és készülünk az előttünk álló dupla hétvégére" - összegezte az olasz Eb-futam történéseit Szabó Krisztián.



Az Európa-bajnokság versenyfutása három hét múlva, augusztus 16-17-én a csehországi Prerovban folytatódik, majd egy hétre rá rögtön következik a magyar Eb-futam a Nyirádi Motorsport Centrumban, ahová Szabó Krisztián csapata és a többi magyar versenyző szeretettel vár minden kedves szurkolót.


 
FIA Autocross Európa-bajnokság, 2014, VI. forduló, Olaszország, Maggiora, a verseny végeredménye - Buggy 1600:

1. Michael Buddelmeyer (német): 20 pont
2. Kevin Peters (luxemburgi): 17 pont
3. Szabó Krisztián (magyar): 15 pont


 
A 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság állása hat futam után - Buggy 1600:


1. Michael Buddelmeyer (német): 81 pont
2. René Mandel (német): 79 pont
3. Szabó Krisztián (magyar): 74 pont


 
A bajnokság virtuális állása a mínuszolás figyelembevételével - Buggy 1600:


1. Michael Buddelmeyer (német): 74 pont
2. Szabó Krisztián (magyar): 74 pont
3. René Mandel (német): 72 pont

 
 
Pénteki összefoglaló videó:

 


 
1 kör Szabó Krisztiánnal Maggiorában:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: