DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Szabó Krisztián: Féktelen előretörés

Az FIA Autocross Európa-bajnokság idei ötödik, a franciaországi Saint Georges de Montaigu községében található Circuit du Bouvreau versenypályán megrendezésre kerülő fordulóján a szokásosnál is erősebb és népesebb, 40 fős mezőny gyűlt össze a Buggy 1600-as kategóriában. Az Eb-címvédő Szabó Krisztián fékproblémái ellenére pozitív első napot zárt.

Szombaton egy szabadedzéssel, két időmérő edzéssel és az első előfutamokkal vette kezdetét az összesen kilenc fordulóból álló 2014-es FIA Autocross Európa-bajnokság ötödik versenyhétvégéje. A mai előfutamok leintésével lényegében féltávjához érkezett az idei bajnokság, és az izgalmak csak még tovább fokozódtak.



A hétvégét megelőzően az első hét helyezett pilóta 8 pontos különbségen belül követte egymást az összetettben, és Franciaországban számos helyi menővel is meg kell mérkőzniük minden egyes méterért és pozícióért. A favoritok közül senkinek sem volt kifejezetten könnyű napja, hiszen a pontverseny első hét helyezettje közül a mai napon egyedül David Anacleto tudta megnyerni saját futamát, míg a tabella éllovasa, Michael Buddelmeyer például csupán ötödik lett a maga előfutamában.



A kategória egyedüli magyar indulója, Szabó Krisztián számára nem alakult zökkenőmentesen a hétvége nyitónapja, hiszen a szabadedzésen, majd a két időmérőn is fékprobléma hátráltatta. Konkrétabban fogalmazva, végig fék nélkül ment, ami persze az időeredményein is meglátszott, hiszen az időmérők összesített eredményei alapján csak a 26. helyen jegyezték.


A csapat megőrizte hidegvérét, és mindent megtettek, hogy rájöjjenek a probléma forrására és megszüntessék azt, ám Krisz még az előfutamnak is úgy vágott neki, hogy nem működött a fék a buggyjában. Nem volt mit tenni, így is elindult, és bízott benne, hogy 1-2 körön belül javul a helyzet. Szerencsére így is történt, és a magyar pilóta klasszisát dicséri, hogy a problémák ellenére a 2. helyen zárta saját előfutamát. Mivel pedig a 2. helyezettek közül neki volt a legjobb ideje, így összesítésben a 6. helyre jött fel a nap végére, és innen várja a vasárnapi folytatást. Ez nem rossz, tekintve, hogy az előfutam előtt még a 26. volt.

 





"Küzdelmes napunk volt, mert a szabadedzésen és az időmérőkön végig nem volt fék az autóban, ezért is lettem csak 26. Az előfutamban a második sorból rajtoltam a második csoportban. Még itt is úgy rajtoltam el, hogy nem tudtam, mi lesz, mert sajnos nem sikerült rájönnünk a csapattal a probléma forrására. Elrajtoltam, és bíztam benne, hogy 1-2 körön belül jobb lesz a helyzet. A rajt után ment a nagy helyezkedés és az adok-kapok, de a 3. kanyarból már a 2. helyen jöttem ki, és onnantól sikerült is megőriznem ezt a pozíciómat. Ahogy reméltem, a fék egyre jobban kezdett fogni, a futam második felére pedig szinte tökéletes lett. Az utolsó kört kicsit jobban megnyomtam, és közeledtem is az élen haladó versenyzőre, de tisztán nem tudtam volna megelőzni, ezért a bajnokságot szem előtt tartva nem kockáztattam, és beértem a 2. hellyel. A futam előtt még a 26. helyen álltam, míg most a 6. vagyok, úgyhogy ez szerintem nem rossz. Holnap lesz további két előfutamunk, ott tovább támadok majd, és megpróbálok egy minél jobb rajtpozíciót szerezni a délutáni döntőkre. Remélem, a fékprobléma okára is rájövünk, és holnap egy minden szempontból problémamentes és eredményes napot tudunk zárni" - értékelt a francia Eb-futam szombati napjának végén Szabó Krisztián, aki jelenleg három pont hátránnyal a 4. helyet foglalja el a bajnoki összetettben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: