DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel zsinórban hetedik győzelme - Abu Dhabi statisztikái

Ezekben az időkben már szinte elképzelhetetlen, hogy egy futam utáni statisztikai összefoglaló ne Sebastian Vettellel kezdődjön. A német Abu Dhabiban aratott győzelmével újabb lépéseket tett a legkomolyabb ranglistákon.

Mindenképpen ki kell emelni, hogy Vettel az egymást követő hetedik versenyt is megnyerte, amivel beállította minden idők leghosszabb győzelmi sorozatát. Zsinórban hét futam megnyerésére eddig csak Michael Schumacher (a 2004-es Európa és Magyar Nagydíj között), illetve Alberto Ascari (az 1952-es Belga és az 1953-as Argentin Nagydíj között) volt képes. Ha nem a futamokat, hanem a futamrészvételeket vesszük alapul, akkor Ascari 9-es sorozattal rendelkezik, de Vettel a szezon végéig még ezt is beérheti.

Nem elég, hogy a német a Belga Nagydíj óta minden futamot megnyert, mindezt rendkívül fölényesen is tette. Ha összeadjuk, hogy hét verseny alatt együttvéve mekkora előnnyel rendelkezett a célban a második helyezettel szemben, 127 másodpercet, azaz több mint két percet kapunk. Ugyanez az érték Schumacher hétversenyes sorozata alatt mindössze 50 másodperc volt.



Vettel idén már két futamon, Szingapúrban és Abu Dhabiban is több mint fél perces előnnyel nyert, és 1995 óta nem fordult elő, hogy egy pilóta legalább két ilyen domináns futamot teljesítsen egy szezonban. Akkor Schumacher uralta ilyen fölényesen a Spanyol, a Monacói és a Francia Nagydíjat.

A Red Bull négyszeres bajnoka egy pillanatra sem adta ki a vezetést a kezéből Abu Dhabiban, hiszen még ha a pole nem is volt az övé, az elsőtől az utolsó körig ő állt az élen. A 11. rajt-cél győzelmét aratta ezzel, így immár ugyanannyival rendelkezik, mint Schumacher és Jackie Stewart. Már csak ketten, Jim Clark (13) és Ayrton Senna (19) állnak előtte ebben a rangsorban.

A német idei 11. győzelmét szerezte, beállítva 2011-es teljesítményét. A rekordot Schumacher tartja 2004-ből 13 futammal, de Vettel akár még ezt is elérheti idén.

Webber 2. helyezése a Red Bull 100. F1-es dobogóját jelentette. Emellett a pilóták is kerek számot ünnepelhettek, hiszen Vettel 60., Webber pedig 40. alkalommal állhatott a pódiumra, de a látszat ellenére nem csak ők ketten vették ki a részüket a csapat eredményéből. A korai években David Coulthard is gyűjtött két dobogót a Red Bullnak, míg Vettel és Webber egyet-egyet másik csapat színeiben szereztek.

Webber 13. pole-pozícióját zsebelte be a hétvégén, így első rajthelyek számában beérte többek között háromszoros bajnok honfitársát, Jack Brabhamet is.

Kimi Raikkönen a hétvége kezdetén még azt is kilátásba helyezte, hogy nem indul el a futamon, és noha végül rajthoz állt, csak hajszálnyival ért el többet annál, mintha meg sem jelent volna. Az időmérőn a kizárása miatt hivatalosan részt sem vett, majd a futamon már az első kanyarban végzetes ütközésbe keveredett. Mindezzel azt érte el, hogy beállította pályafutása leggyengébb rajthelyét, hiszen ezt megelőzően csak a 2006-os Bahreini Nagydíjon rajtolt huszonkettedikként, miután a felfüggesztés hibája miatt nem futott mért kört az időmérőn. Emellett a 34 éves pilóta első baleset miatti kiesését jegyezte a 2008-as Szingapúri Nagydíj óta.

A finnek volt már korábban egy hasonlóan gyorsan véget ért futama a mezőny végén. A 2003-as Spanyol Nagydíjon szintén az utolsó helyről indult, de már a rajttól elrugaszkodva beleszaladt Antonio Pizzonia Jaguarjába, és nem is tudta folytatni.

Fernando Alonso jelenleg legrosszabb sorozatainak egyikét teljesíti a Ferrarinál. Tizenkét futam óta nem nyert és négy futam óta nem állt dobogón, ezeknél hosszabb szériája pedig még nem volt, amióta csatlakozott a maranellóiakhoz. Ráadásul az elmúlt hat időmérőből ötször alulmaradt Felipe Massával szemben, csapattárs ellen ilyen rossz szériát pedig legutóbb 2007-ben jegyzett, amikor Lewis Hamilton ellen küzdött a McLarennél.

A Ferrari mindenesetre a hétvégén megdöntötte a McLaren pontszerzési rekordját, hiszen immár zsinórban 65 versenyen sikerült legalább egyik versenyzőjükkel a legjobb tíz között célba érniük.

Lewis Hamilton sem a legszebb hétvégéit éli mostanság. A brit idén már hétszer kikapott az időmérőn Nico Rosbergtől, ennél több kvalifikációs vereséget pedig még egyetlen szezonjában sem kellett eltűrnie csapaton belül. Abu Dhabiban ráadásul az egész futamon Rosberg mögött haladt, így a német elmondhatja magáról, hogy kettőjük közül a szezon során immár ő töltött több kört előkelőbb pozícióban.

Abu Dhabiban még a mezőny sereghajtója is egy egyedülálló sikert ért el, hiszen Max Chilton debütálása óta 17 versenyt teljesített kiesés nélkül. Ezzel átvette a rekordot Tiago Monteirótól, aki 2005-ben első 16 futamát tudta befejezni a Jordannel. A Marussia brit pilótája immár egy újabb, jóval negatívabb kicsengésű teljesítmény felé közeledik. Tavaly a Caterhammel Heikki Kovalainen felállította a legtöbb zsinórban befejezett, pontszerzés nélküli futam rekordját, amikor a Malájtól a Brazil Nagydíjig 19 versenyt teljesített anélkül, hogy egyszer is a legjobb tízben végzett volna. Chilton a szezonzárón beállíthatja ezt az eredményt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: