DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Versenypályák hívatlan vendégei - 2. rész

A pályák két fehér vonal által határolt nyomvonala a futamok során szent helynek számít, amelyen csak a pilóták és a pályabírók tartózkodhatnak. Ennek betartása azonban nem minden alkalommal sikerült a sport története során. Kétrészes sorozatunkban sorra vesszük a legemlékezetesebb eseteket, amikor illetéktelenek zavarták meg a verseny folyását.

Rajongói őrület

Az egy-egy illetéktelen pályára lépő által okozott veszély eltörpül amellett, amikor rajongók hada lepi el az aszfaltcsíkot, még mielőtt a verseny leintése után erre engedélyt kapnának. Ez történt az 1992-es Brit Nagydíjon, hiszen domináns bajnoki évében Nigel Mansell hazai közönsége előtt is győzni tudott, az őt éltető szurkolók tömege pedig már a kockás zászló előkerülését megelőzően utat talált a pályára, hogy együtt ünnepelhessenek nemzeti hősükkel. Mansell már csak levezető köre során, az első kanyarban találkozott a tömeggel, akik lassan a célegyenesben is feltűntek, ahol viszont az utolsó körüket teljesítő pilóták még versenytempóban haladtak. Az utolsó kanyarban ráadásul még egy előzés is történt, amikor Michael Schumacher átvette a 4. helyet a kigyulladt motorjával a célba guruló Gerhard Bergertől. Nem volt tehát veszélytelen a nézők rohama, noha végül a mezőny gond nélkül el tudott jutni a bokszig, még ha Mansell autója már szinte ki sem látszott az őt körülvevő rajongók közül a levezető körének végén.

 

Illegális rajtoló

A pályára való behatolás talán legveszélytelenebb formája az, ha valaki egy versenyautóval "szökik be" a mezőnybe, és a többiekhez hasonlóan egész egyszerűen próbálja teljesíteni a futamot. Hiszen ilyenre is volt már példa. A különös tett a német Hans Heyer nevéhez fűződik, aki 1977-ben hazai futamára próbált kvalifikálni az őt egyszeri alkalommal felkérő ATS csapattal. Sikertelenül, hiszen a 30 résztvevő közül 27. lett, de csak a 24 legjobb idővel rendelkező pilótát engedték elrajtolni.

Heyer a futam előtt autójával a bokszban várakozott, amit a szabályok lehetővé is tettek, hiszen az időmérő kiesői beugró pilótákként funkcionáltak arra az esetre, ha valaki nem tud elrajtolni. Ezúttal senkinek nem volt gondja, de a német úgy gondolta, mégsem akarja elszalasztani a talán soha vissza nem térő lehetőséget, hogy elinduljon egy F1-es versenyen. A garázsból kihajtva a mezőny után eredt, ami egy jó darabig a versenyirányítás előtt is észrevétlen maradt. Mire felmutatták volna neki a kizárást jelentő fekete zászlót, Heyer autója a 10. körben már váltóhiba miatt megállt. A túra- és sportautózásban tisztességes eredményekkel rendelkező, mindig is különcségéről ismert német ez a szokatlan eset után többé már nem kapott lehetőséget a Formula-1-ben, így azzal a furcsa eredménnyel jegyzik őt a sport történelemkönyveiben, hogy egyetlen versenyhétvégéje során nem sikerült kvalifikálnia a futamra, mégis kiesett, ráadásul ki is zárták.



öngyilkossági kísérlet

Mind közül a legijesztőbb eset bizonyára az, ami az 1991-es szezonnyitó USA Nagydíj hétvégéjén történt. A phoenixi utcai pályán pénteken előkvalifikációt rendeznek a mezőny sereghajtói számára, azonban mindössze néhány perccel a kezdés után a pályabíróknak elő kellett rántaniuk a piros zászlókat, mert egy ember mankókkal felsétált az aszfaltra, és az út közepére feküdt, amely mozdulatsor elég egyértelműen árulkodott szándékairól.

A gyors leállítás miatt szerencsére senki nem találta őt el. Mint utóbb kiderült, a 27 éves illetőt Marlon Rauvellinek hívták, akit pár órával korábban engedtek ki a közeli Maricopa Egészségügyi Központból. Az eset után azonnal vissza is vitték oda, az edzés pedig zavartalanul folytatódott tovább.

A belga Eric van de Poele került a legközelebb ahhoz, hogy nekihajtson a földön fekvő személynek, s a Lanborghinivel első F1-es versenyhétvégéjén résztvevő pilótát igazán meglepte a váratlan útakadály. "Nem hittem a szememnek. A legelső körömet teljesítettem az F1-ben, és mindennek profin kellett volna működnie. Aztán elfordultam a kanyarban, és egy ember ott feküdt a pálya közepén" - idézi vissza kellemetlen emlékeit a belga.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: