DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Kancsár Ferenc: A magyar bajnok a világdöntőn is bizonyítana

Hazánk egyik legjobb gokartosa egy fordulóval a bajnokság vége előtt DD2 kategóriában magyar bajnoki címet szerzett és megnyerte a CEE sorozatot, valamint negyedik lett az Európa-bajnokságon. Következhet a szezon legnagyobb kihívása, a New Orleans-i Rotax Világdöntő, aminek dobogós reményekkel vág neki.

Hogyan alakult számodra a brucki nyílt hétvége, amely egyben a magyar bajnokság utolsó előtti fordulója és a Zóna Trófea szezonzárója is volt?

Mondhatom, hogy jól sikerült, ami egy remek felkészülésnek is köszönhető, hiszen előtte Európa-bajnoki futamon vettünk részt. Bruckra minden összeállt, felkészülten érkeztünk. A szabadedzéseken két-három tizeddel gyorsabbak voltunk ellenfeleinknél, amit szerencsére az időmérőre is sikerült megtartanunk, ami ritka. Az elődöntőben és a döntőben aztán rajt-cél győzelmet arattam, így matematikailag is magyar bajnok lettem 2013-ban és a CEE sorozatot is megnyertem.



Volt még egy futam hátra a bajnokságból a Pannónia-Ringen, ahol viszont nem álltál rajthoz. Ez nem befolyásolja a bajnoki elszámolás végkimenetelét?

Nevezünk a fordulóra, így nem jelentett gondot a kihagyás. Így ezt a két versenyt dobhattam el a szezon végén, ami azt jelentette, hogy megnyertem a bajnoki címet. De persze nem pihentünk, a hazai zárófutam helyett az Egyesült Államokba utazunk, hogy teszteljünk a Rotax Világdöntőre.

Mesélnél erről a kis kalandról egy kicsit?

Ez egy PanAmerican Challenge nevű verseny volt, amelyet ugyanazon a pályán rendeztek, mint amelyiken majd a majd a világdöntő is fut. Az egyetlen és megismételhetetlen esély volt az év legfontosabb eseménye előtt tesztelni, ezt követően csak nagyon drágán lenne erre lehetőségünk. Az erőpróba öt napig tartott, és érkeztek rá versenyzők szinte a világ minden tájáról, így nagyon erős mezőny gyűlt össze az amerikai városban. Én a többséggel ellentétben azzal a vázzal és beállítással mentem, amelyikkel majd a jövő héten is bizonyítanom kell, így a tuningos gépekkel rajthoz álló ellenfelek közül hárommal nem bírtam el, ráadásul egy büntetés miatt csak a 11. pozícióból rajtoltam. Végül nagyon elégedett voltam a 4. pozícióval.

A világdöntőt november 13-án futjátok, de gondolom, te nem izgulsz, hiszen nem ez az első ilyen erőpróbád, többször végeztél a mezőny elejében, három éve pedig - a sorozat történetében első magyarként - a dobogóra is felállhattál. Idén milyen eredményre számítasz?

Már több nappal a verseny előtt odautazunk, és összesen négy szabadedzésünk lesz, ami kevés, tekintve, hogy nem ismerjük eléggé a pályát. Az esélyeink ettől eltekintve jók. Idén szeretnék nyerni, de egy dobogóval is nagyon elégedett lennék. Ez persze rengeteg tényezőtől függ, így a saját formámtól, az időjárási körülményektől, attól, milyen gokartot húzok, a szerencsétől és az ellenfelek felkészültségétől is.

Akárhogy is alakul, idén az Európa-bajnokságon már szereztél egy negyedik helyet a magyar és a zónabajnoki címek mellé. Elégedett vagy a 2013-as szezon eredményeivel?

A két győzelemmel igen, de az Európa-bajnoki szerepléssel már kevésbé. Hatodik helyen zártuk az utolsó verseny, pedig egy második helyezéssel megnyertük volna a bajnoki címet ott is. Sajnos azonban a technika ördöge közbeszólt, a szerencse ezúttal nem pártolt minket. Így végül csak a negyedikek lettünk, de lesz ez még jobb is jövőre. Addig is a világdöntőt próbálom pótolni a sikerélményt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: