DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali (TR)

Újra Afrikában versenyez a Qualisport

Visszatér kedvenc vadászterepére, Afrikába a Qualisport kamionos versenycsapata: Kovács Miklós pilóta és legénysége, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő október 3-tól a hat szelektív szakaszból álló, több mint 2000 kilométer össztávú Marokkó-ralin versenyez, amelyet idén a terepralis Világkupa-szezon utolsó előtti fordulójaként bonyolítanak.

A kalocsai trió először tér vissza Afrikába azóta, hogy a Scania Qualisport V8 típusjelű versenykamionnal az idén januárban tartott Africa Eco Race-en kategória-ezüstérmet szereztek. A gárda a nyárra meghirdetett Silk Way Rally-ra készült, amelyet végül lefújtak az orosz szervezők, így a kamionosok magyar versenyekkel - a III. Gyulai Várfürdő Kupán, valamint a Világkupa hazai futamán, a Hungarian Baján versenyeztek - igyekeztek pótolni a kimaradt kilométereket, a Marokkó-rali pedig egyébként is szerepelt az idei évre tervezett menetrendben.

 

Kovács Miklós és gárdája jól ismeri Marokkót: az Africa Eco Race keretein belül eddig öt ízben versenyeztek ott, 2009-ben és 2010-ben pedig a Marokkó-ralin is indultak, így a helyismerettel biztosan nem lesz gondjuk. Az idei viadalon előreláthatólag 15 másik kamionos egységgel, köztük a műfaj legjobbjaival csaphatnak össze, de népes lesz a mezőny a többi kategóriában is: az autósoknál több mint 80, míg a motorosoknál közel 100 versenyző indulására lehet számítani a Dakar-ralit megelőző utolsó nagy futamon.

 

 



"Nem tagadom, be vagyunk már sózva egy picit, mert nagyon várjuk, hogy végre ismét Afrikában versenyezzünk" - mondta a pilóta, Kovács Miklós. "Marokkóban sokszor jártunk az évek során, konkrétan ezen a futamon legutóbb 2010-ben vettünk részt és már korábban ígéretet tettünk a szervezőként mindig jeleskedő NPO-nak, hogy idén ismét ott leszünk. Mivel januárban, az Africa Eco Race-en nem sikerültek túl jól a marokkói szakaszaink, mert gondjaink voltak a Scania végsebességével, az azóta eltelt időben adott volt a házi feladat, amelyen sokat dolgoztunk és reményeink szerint sikerült jól elkészítenünk. Bár a napi szakaszok valamivel rövidebbek, mint a maratoni futamokon, semmi kétségünk afelől, hogy kemény verseny vár ránk. Meglátjuk, hogy lesz-e eredménye az utóbbi hónapok kemény munkájának!"

 

A Marokkó-rali október 3-án az adminisztratív- és technikai gépátvétellel indul Erfoudban, majd a mezőnynek hat szelektív szakaszt kell teljesítenie az október 9-i, Marrakesh-ben tartandó célceremóniáig. A viadalon nem a Qualisport az egyetlen magyar egység: az autósoknál ott lesz az indulók között az idei szezon hazai bajnokpárosa, Fekete Antal és Tóth György, akik először viszik sivatagi csatába versenyautójukat, a Toyota Hilux Overdrive-ot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: