DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali (TR)

LP Racing: Az újdonság varázsa

DAKAR-GYŐZTES SEGÍTETT a Ford beállításában Lónyai Pálnak, aki új autóval és új navigátorral is bekerült a top tízbe...

Lónyai Pál új autóval és új navigátorral vágott neki a tereprali világkupa-sorozat magyar futamának, a HunGarian Bajának. A pilótának nemigen volt más választása, részint azért, mert a versenygépe néhány hete porig égett a spanyol vk-futam céljához közeledve, másrészt pedig azért, mert állandó navigátora, Garamvölgyi Zoltán volt a hétvégi viadal főszervezője.

 

 



Így azután jött a BMW helyett egy Ford HRX (a sivatagban is rutinos holland Wevers csapattól bérelte), Garamvölgyi helyett pedig egy rutinos navigátor a rali szakágból: Farnadi Ágnes. És persze jöttek az élmények egymás után, hiszen a verseny útvonalába hat év után visszakerült a veszprémi lőtér, amitől a versenyzőknek fülig ért a szája.  "Újfent a HunGarian Baja a legjobb verseny naptárban, nagyon örülök, hogy visszatérhettünk a lőtérre, mert nagyon tetszett - mondta Lónyai. - Amikor kijöttünk a kacskaringós, erdős részből, szinte az egész országot beláttuk. S hogy milyen az autó? Vérbeli versenygép, egészen elképesztő. Rettenetesen erős és nagyon éles - utóbbi miatt nagyon pontosan kell irányítani, ellenkező esetben megbüntet, ez már a teszten is kiderült." 

 

 

A tesztről annyit, hogy Lónyainak neves segítője akadt: a Dakar-győztes Nasszer al-Attijah, aki ismeri is az autót, hiszen néhány hete, a spanyol vk-futamon versenyzett vele. Megosztotta Lónyaival a tapasztalatait, sőt, javaslatot is tett arra, hogy milyen irányba menjenek el a futómű beállításokkal annak érdekében, hogy stabilabb és még gyorsabb legyen az autó.  "A Fordnak van egy olyan tulajdonsága, hogy a rosszindulatú gödrök sorozatán feldobálja a hátulját. Ezen próbáltunk változtatni Nasszer tanácsai és a saját tapasztalatink nyomán. Az autó erejéről egyébként elég annyit elárulni, hogy a spanyol vk-futamon Nasszer négy perccel vezetett vele a Minik előtt, amíg gondjai nem támadtak. Szóval maga a Ford HRX képes lett volna akár a győzelemre is, de nekünk most nem ez volt a célunk, hanem az, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk." - mondta Lónyai Pál, aki a viadal után megállapodást kötött a Wevers-csapattal, hogy megosztják egymással a tapasztalataikat a magyar csapat által építendő új autóval kapcsolatban. Érdekesség egyébként, hogy bár Lónyai bérelte az autót, az LP Racing szerelői is dolgoztak rajta a hétvége folyamán, így ők is sokat fejlődhettek, sőt még tippeket is adtak Weverséknek.

 

"Egy világkupa-versenyen a legjobb tízbe bekerülni nagyon jó eredmény - ez nem is kérdés. Még akkor sem, ha mi ezúttal nem néztük az eredményt, szerettük volna megszokni az autót és egy kicsit egymással is összeszokni. Azt hiszem, mindkettő sikerült. Sáron nehezen találtam a ritmust az autóval - teljesen váratlan és ismeretlen reakciókat kaptam vissza -, de szárazon már sokkal jobb volt" - mondta Lónyai, aki a kilencedik helyen ért célba a viadalon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: