DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali (TR)

Nehéz napon van túl a GTA Motorsport

Mindent megtett, amit csak megtehetett Kaposi Zoltán és Szőke Nikolett a Túrkeve Kupa szombati napján: a GTA Motorsport versenyzőpárosa a lehető legtöbbet hozta ki a fekete Nissan versenygépből, amelynek egyáltalán nem feküdtek a tereprali-évadnyitó második napjának pályái.

A pénteki szuperspeciál után szombaton öt szelektív szakasszal folytatódott az országos bajnokság és a Közép-Európai Zóna Trófea szezonnyitó viadala Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A GTA Motorsport párosa, Kaposi Zoltán és Szőke Nikolett a nyitónapi rövid penzumot biztató eredménnyel az előkelő 6. pozícióban zárta, a folytatás azonban nem úgy alakulat, ahogyan a Nissannal versenyző duó szerette volna.

 

Noha a pilóta és navigátora apait-anyait beleadott, a tempós, gyors szakaszok nem kedveztek az autónak. Ugyan a reggeli első menetet az 5. legjobb idővel teljesítették, a folytatás már nem alakult ennyire jól: az egyébként szoros mezőnyben a nagyobb motoros autók domináltak, így a viharsarki páros az abszolút értékelés 10. helyén zárta a napot. Az eredménylista szerint a Kaposi-Szőke duó legközelebbi ellenfele a mitsubishis Murczin Zsolt-Bagics Róbert páros, akiktől 3 perc 58 másodperccel vannak elmaradva a vasárnapi utolsó három szakasz előtt.

 

"Sajnos a mai szakaszok nem kedveztek az autóknak" - értékelt a dízel kategória tavalyi bajnoka, Kaposi Zoltán. "Sok volt a több kilométer hosszú, kis túlzással autópálya-minőségű egyenes ezeken a pályákon, így a végsebesség sokat számított, ebben pedig nem tudunk versenyre kelni a nagyobb motoros autókkal. Míg ők 180-190-es tempót mentek, addig a mi csúcssebességünk 140 körül van. Ezt a hátrányt egy bizonyos szintig lehet ellensúlyozni bátor, bevállalós vezetéssel, de van, amikor már nem érdemes, mert túlságosan nagy a kockázat. Bevallom őszintén, hogy nap közben sokat bosszankodtam, de lehiggadtam, mert végül is a mai napból kihoztuk, amit csak lehetett és ez jó dolog. Az utolsó három szakaszon is megpróbálunk mindent, de egy pillanatra sem feledkezhetünk meg arról, hogy már közel járunk a célhoz!"

 

Folytatta az ismerkedést a terepralival a GTA Motorsport újonca, az együttes TH-csoportos Toyota Land Cruiserével induló Lovász György is, akinek Berki Donát diktálja az itinert. A páros kihagyott szelektív szakaszok miatt időbüntetést kapott, de vasárnap újra ott lesznek a mezőnyben.

 

A zárónapon három szakasz vár a mezőnyre: Kétpó környékén a pénteki szuperspeciál pályáját két ízben teljesítik, míg a fő attrakciónak az összecsapás leghosszabb szakasza, egy Túrkeve térségében lebonyolítása kerülő 84 kilométeres szelektív ígérkezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: