DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali (TR)

Lendületben a Scania

A tavalyi Hungarian Baja óta először száguldott hazai terepen a Qualisport Scania versenykamionja, amely januárban kategória-ezüstérmesként zárta az Africa Eco Race-t. A kalocsai csapat ezen a hétvégén a Túrkeve Kupán vesz részt, amely egy szuperspeciál szakasszal pénteken indult útjára.

Kovács Miklós pilótához és Ács László fedélzeti szerelőhöz a hazai bajnokság és a Közép-Európai Zóna Trófea (CEZ) idei szezonját megnyitó összecsapásra az állandó navigátor, Czeglédi Péter helyén Bognár József csatlakozott. A három Dakar-ralit maga mögött tudó másodpilóta számára igazán különleges volt a Túrkeve Kupa nyitánya: ezen a napon ünnepelte 42. születésnapját, ráadásul pályafutása során először diktálta az itinert versenykamionban.



 

A 17 kilométer hosszú, Kétpó térségében bonyolított szuperspeciálon a mezőny egyetlen kamionos egysége 12 perc 17 másodperces időt produkált, amely jobbnak bizonyult az autós kategória utolsó három helyezettjének eredményétől. Apró szépséghiba, hogy pár pillanatnyi késéssel álltak be a szakasz "indítóállásába", ami egyperces időbüntetéssel járt, így eredményük a hivatalos jegyzőkönv szerint 13 perc 47 másodpercre módosult.



 



 

"Jó érzés újra itthon kamionozni" - mondta a napi penzum végén a pilóta, Kovács Miklós. "Nincs ellenfelünk a kategóriában, így abszolút felszabadultan mehetünk és nagyon élveztük a mai szakaszt. A sivatagban gyakori jelenség, hogy a kamionnal gyorsabbak tudunk lenni az autósoknál, a jóval szűkebb hazai pályákon viszont ritkábban fordul elő ilyesmi, de ma sikerült olyan tempót mennünk, amelynek köszönhetően ez is összejött. Várjuk a hétvége hátralevő részét, a Silk Way Rally-ra készülődve jól jönnek a versenykilométerek."



 

Első kamionos tapasztalataival kapcsolatban Bognár József elmondta: "örülök, hogy ilyen lehetőséget kaptam a Qualisporttól, szép születésnapi ajándék ez. Izgalmas volt a Scaniában navigálni és remek, hogy sikerült ilyen tempót produkálnunk."



 

A kamionos egységre, valamint a mezőny többi tagjára szombaton öt, vasárnap pedig három szakasz vár a 660 kilométer össztávú, 375 kilométernyi mért szakaszt magában foglaló összecsapáson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: