DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Pilótacsuklók: Milliós karórák, százmilliós üzletek

Szinte az összes F1-es csapat legfontosabb partnerei között tudhat egy-egy neves óragyártó céget, köztük olyan nagy neveket, mint a Casio, a TAG Heuer vagy az Hublot. összeállításunkból kiderül, melyik cég melyik csapattal áll kapcsolatban, s többek közt az is, hogy melyik óragyártó készített exkluzív modellt F1-es motorblokkból.

Néhány nappal a Szingapúri Nagydíjat megelőzően jelentették be, hogy a Mercedes Formula-1-es csapatának hivatalos partnere, az IWC Schaffhausen további négy évig, 2018 végéig az istálló mellett marad. A cég 2004 óta áll kapcsolatban az AMG-vel, s a tavalyi évben kapta meg a Mercedes "Hivatalos Mérnöki Partnere" titulust.

 



Lewis Hamilton legújabb karórája


Az IWC Schaffhausen csupán egy a számos, az F1-ben érdekelt óragyártó közül. A Red Bull szorosan együttműködő partnere a Casio, amely Edifice kollekciójának népszerűsítésére használja ki e kapcsolatot. A Ferrari a Hublot (ejtsd: Übló) céggel áll szerződésben, Raikkönen a szingapúri hétvége "nulladik napján", csütörtökön épp e vállalat rendezvényén vett részt, míg Fernando Alonsónak saját partnere van, a spanyol Viceroy. A Hublot egyébként éveken át az F1 hivatalos időmérője volt, s az ő nevükhöz fűződik az emlékezetes plakát, melyen Bernie Ecclestone monoklival szerepelt. Amikor a Formula-1 elsőszámú vezérét Londonban megverték és kirabolták, rendhagyó reklámot csináltak az eseményből: "Egy Hublot-ért erre is képesek az emberek".

 

A Hublot rendhagyó reklámja

 

A McLaren és a TAG Heuer kapcsolata hosszú évtizedekre nyúlik vissza, a svájci óragyártó számos olyan karórát készített, melyet a Formula-1 ihletett. Ha nem is ennyire régóta, de szintén hűséges partnernek nevezhető az Oris, mely több mint egy évtizede szponzorálja a Williams csapatot annak ellenére, hogy a márka egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen egyetlen nagyvállalat sem áll mögöttük.

 

Aligha meglepő, hogy a svájci Sauber szintén egy svájci óragyártóval, a Certinával van kapcsolatban, immár kereken tíz esztendeje, mely cég termékeinek védjegye egykoron a kitűnő ütésállóság volt. A Lotus az imént említett csapatokkal ellentétben nemrég partnert váltott, a TW Steel helyére tavaly érkezett a Richard Mille, mely Felipe Massával is régóta együttműködik. A TW Steel, mely nagyon fiatal cég, mindössze 2005-ben alapították, nem hagyta el az F1-et, s a Force Indiával kötött szerződést - de emellett a MotoGP-ben és a WTCC-ben is szerepet vállalnak, sőt például Emerson Fittipaldival is kapcsolatban vannak.

 

Armin Racing One Week - Óra F1-es motorblokkból 30 ezer dollárért

 

A mezőny kiscsapatainak partnerei közt is találhatunk óragyártót. A Caterham a jól csengő nevű BRM céggel áll kapcsolatban, melynek természetesen nincs köze a legendás F1-es csapathoz. A Marussia partnere egy újabb svájci márka, az Armin Strom, mely nemrég egy 40 darabos limitált kollekciót is kiadott One Week néven: az órák egyes alkatrészei egy valódi F1-es motorblokkból készültek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: