DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Red Bull értékel: Silverstone számokban

A Red Bull hivatalos honlapján a múlt heti silverstone-i versennyel kapcsolatos legfontosabb számadatokat tekintette át.

Versenytáv: A Red Bull két versenyzője, Vettel és Ricciardo összesen 1414 kilométert tett meg a hétvége során. 784 kilométert a közepes keveréken (8 szett), 465 kilométert a keményen (8 szett) és 165-öt az intermediate abroncsokon (6 szett).



 

Kiállások: Az első körben történt baleset miatti piros zászló alaposan megkavarta a taktikákat, hiszen az újraindítás előtt lehetőség nyílt a kerékcserére, ami különösen fontos volt az időmérő első tíz helyezettje számára, hiszen a Q2-ben használt opciós gumiktól megszabadulhattak. Vettel és Ricciardo egyaránt keményre váltott, de volt, aki fordított stratégáit követett, a keményen rajtoló Fernando Alonso például ekkor tette fel a közepeset.



 

Ricciardo a 15. körig versenyzett a kemény abroncsokon, ezt követően felrakatott egy új szett közepeset, amivel el tudott menni a verseny végéig, és ez a harmadik helyet eredményezte számára. Vettel a 10. körben állt ki, és egy szett használt közepeset tettek fel neki, akárcsak a 33. körben.



 



 

Előzések: összesen negyvenhat előzést mutattak be a versenyzők a Brit Nagydíjon annak ellenére, hogy a pályán egyáltalán nem olyan könnyű sikeres manővert végrehajtani, mint azt sokan feltételeznék. A vártnál magasabb számhoz persze az is hozzájárult, hogy az időjárás miatt gyorsabb autók kerültek a mezőny hátsó részébe az időmérőn.



 

Ricciardo három riválisát előzte meg a pályán, Hülkenberget kétszer, Sutilt pedig egyszer utasította maga mögé, míg Vettel az Alonsóval vívott gigászi ütközet mellett szintén Sutilt és Hülkenberget, valamint Keving Magnussent előzte meg.



 

Végsebesség: Az RB10-es legnagyobb végsebessége a hétvégén 320 kilométer per óra volt, ami majd 10 kilométer per órával marad el a hétvége leggyorsabb autójától, Valtteri Bottas Williamsétől.



 

Leggyorsabb kör: A futam leggyorsabb körét Lewis Hamilton érte el a 26. körben, érdekes módon a keményebb keveréken - bizonyos, hogy ha csapattársa nem esik ki, és nyílt csatát vívnak egymással, az utolsó etapon a könnyebb autóval, friss gumikat használva még javíthatott volna. A második leggyorsabb versenyző, Sebastian Vettel három tizeddel maradt el Hamiltontól, amikor a futam utolsó körében 1:37,481-et futott a lágyabb keveréken. Daniel Ricciardo a 34. körben futotta meg legjobbját, az 1:38,459-es idővel a hetedik helyre került a listán, ami nem meglepő, hiszen a futam végére egyes riválisoknál akár 20-25 körrel is öregebbek voltak az abroncsai.



 

További statisztikák a Pirelli által készített infografikán:



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: