DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel nem engedelmeskedett a csapatutasításnak

A Kínai Nagydíjon a Red Bull felszólította Sebastian Vettelt, hogy engedje el gyorsabb csapattársát, Daniel Ricciardót - Vettel csak késve tett eleget a kérésnek.

Amikor a négyszeres világbajnok versenymérnöke, Guillaume Roquelin közölte a némettel, hogy Ricciardo gyorsabb nála, Vettel rögtön arról érdeklődött, milyen keverékű gumikat használ a csapattárs. Roquelin válaszolt: mindketten kemény keveréken vannak, ám az ausztrál később hajtotta végre kiállását.

 

"Balszerencse" - válaszolt Vettel, és nem engedelmeskedett az utasításnak, sőt, védekezett Ricciardo támadásai ellen. Kicsivel később Daniel Ricciardo az első kanyarban elment csapattársa mellett, aki láthatóan nem erősködött a helyezésért.

 



A leintés után Christian Horner rögtön Vettel rádiójába szólt, hogy megmagyarázza versenyzőjének, miért volt szükség a helycserére, amikor mindkét versenyző ugyanolyan stratégiát futott. "Azon a ponton azt gondoltuk, hogy a három kiállás hasznosabb lehet a verseny végére, két szett opciós gumival. De nem nyíltak akkora rések, amilyet szerettünk volna, ezért végül maradt neked a két kiállás. Ezért lett ez a vége, de fel a fejjel, leszünk jobb pozícióban is."

 

A verseny után Vettel nem túl szívesen válaszolt a csapatutasítást feszegető kérdésekre, de kitért Ricciardo első kanyarban történő elengedésére: "Nem lett volna értelme feltartani, jól láthatóan sokkal gyorsabb volt. Akkor eltérő stratégián voltunk."

 

Ricciardo óvatosan fogalmazott, kiemelve, hogy nem tud arról, Vettel miként fogadta az utasítást: "Nem tudok semmiről, így nincs értelme véleményt mondani. Mindig a csapattársaddal hasonlítod össze magad, ezért Seb biztos nem lesz boldog a mai eredménnyel. De nem hiszem, hogy emiatt nem fog szóba állni velem."

 

Ricciardo és Vettel végül negyedik-ötödik helyen értek célba, ám mintegy 24 másodperc választotta el őket a kockás zászlónál. Vettel versenyét egy másik incidens is megzavarta, a Caterhammel versenyző lekörözött Kamui Kobayashi úgy döntött, frissebb gumijai miatt visszaelőzi a Red Bull pilótáját. "Ez valami vicc? Mondjátok meg neki, hogy álljon félre!" - üzent a csapatrádióba.

 

Kínában egymás után másodszor fordult elő, hogy Vettelnek utasítást adtak csapattársa elengedésére: a világbajnok Bahreinben rögtön engedelmeskedett a felszólításnak, akkor viszont különböző stratégián voltak. Az éjszakai futamon Ricciardo negyedik, Vettel hatodik pozícióban ért célba. Az Ausztrál Nagydíjon elért második helyével együtt - amit aztán elvettek tőle - Ricciardo négy verseny alatt háromszor végzett jobb pozícióban, mint Sebastian Vettel.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: