DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
WTCC

A Bamboo és James Nash is GT-re vált

Az elmúlt években WTCC-ben szereplő csapat a Hosszútávú Világbajnokságon (WEC) folytatja, míg tavalyi versenyzőjük, a világbajnoki harmadik helyezett Nash a Blancpain sorozat résztvevője lesz. Számos másik ígéretes versenyző sem marad a vb-n.

Tegnap számoltunk be róla, hogy hivatalossá vált, a Bamboo Engineering csapata nem vesz részt a 2014-es WTCC-bajnokságon, elsősorban anyagi okok miatt. Az alakulat tavaly futotta legjobb szezonját, a csapatok sorrendjében másodikak lettek, a privátok számára kiírt Yokohama Trophyt megnyerték. A Bamboo egyidejűleg a GP3-ból is kiszállt. Azóta fény derült arra is, hol folytatják: a WEC GTE Pro osztályában, a tavalyi Chevrolet-ket Aston Martinra cserélve.

 

James Nash annak ellenére, hogy harmadikként zárta a világbajnokságot két futamgyőzelemmel, a privát kategóriát pedig megnyerte, kiszorult a mezőnyből. Ő szintén GT-re cseréli a túraautót, azonban nem a WEC-n, hanem a Blancpain hosszútávú sorozatban folytatja, a WRT Audi színeiben. Felfedezetlen területre lép, korábban mindössze egyetlen alkalommal vezetett GT-autót.

 



"A túraautókat szerettem, de itt az ideje az irányváltásnak. Nem zárom ki a visszatérés lehetőségét, de csak akkor megyek vissza, ha egy gyártóval lesz lehetőségem együtt dolgozni" - értékelte az új kihívást a versenyző.

 

James Nash tavalyi csapattársa, Alex MacDowall - háromszoros dobogós helyezett és második a privátok között 2013-ban - sem folytatja a WTCC-ben, helyette a Bamboo-t követi a WEC-re. Egyik csapattársa Darryl O"™Young lesz, szintén világbajnoki túraautó-pilóta az elmúlt szezonokban. De a norvég Michael Nykjear ugyancsak bejelentette, nem tér vissza a túraautózás elit mezőnyébe. Tavaly már a szezon vége előtt elvesztette állását, annak ellenére, hogy három futamot is megnyert és az összetett második helyéért állt harcban.

 

Marc Basseng - a seatos Münnich Motorsport tagja, amely a Bamboohoz hasonlóan kiszállt és a 2015-ös visszatérést tűzte ki célnak - Nash ellenfele lesz a Blancpain szériában, s Pepe Oriolának - aki Nashhez és Nykjearhoz hasonlóan tavalyi futamgyőztes, ráadásul még mindig csak 19 éves - is csak kevés esélye van a maradásra. Stefano d"™Aste a WTCC megalakulása óta számított a kategória oszlopos tagjának, legjobb szezonja, 2012 után azonban gyors hanyatlás kezdődött, tavaly felejthető eredményeket ért el, idén pedig nincsen ülés alatta.

 

Ugyanakkor hiába a technikai megújulás, amelynek köszönhetően az autók sokkal gyorsabbak lesznek, a Túraautó-vb mezőnye eddig aggasztóan sovány. Egyelőre csupán 14 versenyző egész szezonos részvételét jelentették be, az érkező Onyx Racing felől pedig nincsen hír - ők jelentik a már említett Pepe Oriola esélyét. A Yokohama Trophy utódjában, a TC2-es osztályban, amelyben a régebbi autók futhatnak, pedig egyelőre senki sem akar részt venni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: