DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

2014-re egyetlen pilóta sem érkezik az F1-be a GP2-ből?

A GP2 történetében először fordulhat elő, hogy a legfőbb nevelőszériának tartott sorozat egyetlen újoncot sem ad az F1-nek.

A sorozat beindulásától, 2005-től kezdve sokáig minden egyes GP2-bajnok Formula-1-es üléshez jutott - kivéve Giorgio Pantanót, aki viszont F1-es tapasztalattal érkezett a sorozatba. Nico Rosberg (2005), Lewis Hamilton (2006), Timo Glock (2007), Nico Hülkenberg (2009), Pastor Maldonado (2010) és Romain Grosjean (2011) is F1-es szerződést kapott később (ahogy a legtöbb második helyezett, Kovalainen, Piquet, di Grassi, Senna, Petrov és Perez is).



A sorozat viszont 2012-ben megszakadt, hiszen a bajnok, Davide Valsecchi csupán a Lotus harmadik számú versenyzője lett, egyetlen pénteki szabadedzést sem kapott, nem őt jelölték ki a sérült Kimi Raikkönen helyettesítésére, végül el is hagyta a csapatot, és valószínűleg a Formula-1-et is. A tavalyi második helyezett, Luiz Razia sem járt jobban: a brazil szponzori problémák miatt elveszítette meglévő szerződését a Marussiával.

A 2012-es "évfolyamban" a pénz volt az úr, hiszen a bajnokságból kiemelkedő két versenyző végül nem jutott be a Formula-1-be, a harmadik, negyedik és ötödik helyezett Gutierrez, Chilton és van der Garde viszont igen. Most egy új, eddig nem látott szintre jutott a GP2 ás az F1 kapcsolata: minden esély megvan rá, hogy jövőre egyetlen újoncot sem ad a GP2 a Formula-1-nek - az eddigi negatív rekordot 2008-2009 tartotta, amikor csak Sébastien Buemi érkezett a legfőbb nevelőszériának tartott GP2-ből - igaz, akkor ő volt a mezőny egyetlen újonca.

Ez azt is jelenti, hogy a 2013-as bajnok, Fabio Leimer lehet Valsecchi után a második GP2-győztes pilóta, aki nem jut el a Formula-1-ig. A svájci Blick azt is tudni véli, hogy a Rainer Gantenbein által biztosított anyagi támogatás mostanra elfogyott, s ezt Leimer is megerősíteni látszott egy mondattal, hiszen úgy nyilatkozott az esetleges F1-es ülésről, hogy "sportszempontból" megérdemelné - azaz a probléma más téren keresendő. Roger Benoit, a Blick tudósítója úgy tudja, hogy Leimer a DTM-be, vagy a sportautózás világába tart.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: