DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WTCC

Részletek az új TC3-as bajnokságról

Marcello Lotti, a WTCC korábbi első embere új túraautós sorozatot indítana jövőre TC3 Nemzetközi Széria néven. Egy interjúban részleteket árult el a bajnokságról, amelyek alapján kiderül, hogy elsősorban kétliteres, turbómotoros autók alkotnák.

"Ez az elképzelés egyenes következménye a tapasztalatoknak, amelyek a különböző nemzeti bajnokságokból származnak" - mondta Lotti a touringcartimes.com-on megjelenő interjúban. "Nagy szükség van versenyképes autókra, amelyeket méltányos áron lehet megvásárolni és üzemeltetni. Jelenleg egy olyan autó van, amely találkozik az említett kritériumokkal: a márkakupára gyártott Seat Leon."



 



 

Ez az a versenyautó, amellyel Wéber Gábor és Ficza Ferenc is versenyeznek a Seat Leon Európa-kupában. Lotti azonban további típusokat is kiemelt, amelyek szóba jöhetnek, mint az új bajnokság résztvevői: az Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde, a Ford Focus RS, a Honda Civic Type-R, a Mercedes CLA 45 AMG, az Opel Astra OPC, valamint a Volkswagen Golf GTi neveit említette meg.



 

Opel Astra OPC: 2013-ban mutatták be, kétliteres turbómotor hajtja.



 

A hosszabbitas.hu az interjút elemezve kiemelte, a szóba kerülő autók közül a legtöbb (a Seat, Honda, Mercedes, Opel és Volkswagen) kétliteres turbóval vannak felszerelve. Legtöbbjüket a közelmúltban mutatták be - a Ford Focus RS új változatát jövőre fogják -, szerepelnek közöttük ügyfélautók és sportos utcai kocsik, ezért a bajnokság célja az lehet, hogy a résztvevők minimális átalakítással alkalmazkodni tudjanak a szabályokhoz. A kétliteres turbók miatt a magyar oldal azt gyanítja, hogy a TC3 és egy másik, Francois Ribeiro, a WTCC jelenlegi első embere által említett széria, a WTCC 2 mögött ugyanaz a terv áll.



 

Mercedes CLA 45 AMG: Többféle változat létezik belőle, hogy a lehető legtöbb bajnokságban versenyezhessenek vele. Kétliteres turbóval van felszerelve.



 

Lotti az interjúban hozzátette, a TC3 célja, hogy újra összeálljon a "túraautózás piramisa", amelynek az új sorozat alapját jelentené. Mindössze nyolc csapatot vár a bajnokságban, de mindegyiket három autóval. "A TC3 Nemzetközi Széria egy versenyzői és egy csapatbajnoki címet fog kiosztani, a részvételt pedig nyolc csapatban fogjuk korlátozni, hogy maximum 24 autó tegye ki a mezőnyt."



 

Korábban felmerült az is, hogy a jövőre induló széria Forma-1-es versenyeken is betétfutamként fog megjelenni, ám a hosszabbitas.hu alapján ezeket a TC3 legújabb sajtóanyagában már nem említették meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: