DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosberg volt a leggyorsabb az első bahreini tesztnapon

Nico Rosberg végzett az élen a bahreini teszt első napján. A Mercedes mögött Nico Hülkenberg, Fernando Alonso és Kevin Magnussen zárt. Ma a Pirelli a Caterham segítségével végezte a gumik tesztelését, ám az autójuk csak délelőtt tudott pályára lépni. A teszt a szerdai második nappal zárul.

Az idei évre visszatértek az évközi tesztek, amelyeket a szezon négy kijelölt versenyét követően, két-két napon át tartanak majd az aktuális futamnak otthont adó pályán. Az első ilyen helyszín a Bahrain International Circuit, amelyen alig két napja aratott fölényes kettős győzelmet a Mercedes.

 

Ahogy a teszteken lenni szokás, minden csapat csak egy autóval dolgozhatott, így a teljes mezőny részvételével 11 autó körözött ma a pályán.

 

A Mercedes pedig ott folytatta, ahol vasárnap befejezte, hiszen Nico Rosberg révén ismét kibérelték a tabella első helyét, noha a német 1:35,697-es legjobb köre két és fél másodperccel elmaradt a hétvége pole-idejétől. Rosberg a legszorgalmasabb is volt a mezőnyben, hiszen több mint két versenytávnak megfelelő 121 kört rakott bele a W05-be.

 



Mögötte mindössze háromtizedes lemaradással a Force Indiával Nico Hülkenberg végzett, aki a kormányzással elégedetlenkedve délelőtt még csak 25 kört tett meg, amihez ebéd után további 44-es tett hozzá.

 

A harmadik Fernando Alonso lett a Ferrarival, aki a délelőtti első piros zászlós leállásért volt felelős, amikor a 2-es kanyarban megadta magát az autója. A negyedik leggyorsabb Kevin Magnussennek sem volt problémamentes napja, hiszen a reggeli menetét a tervezettnél korábban befejezte, de végül összesen 102 kört tett meg az új felfüggesztéssel felszerelt McLarennel.

 

Furcsa módon a szezon során eddig a legmegbízhatóbb Williams napja bizonyult a legrövidebbnek. Valtteri Bottas csupán 28 kört tett meg, majd koradélután végleg kiszállt autójából.

 

Daniel Ricciardo technikai gondok miatt csak kétórás késéssel kezdte meg a napi programot, majd végül a hetedik helyen, 2,6 másodperces lemaradással végzett. A Red Bull pilótájának egy szokatlan balesete is volt a délután folyamán, amikor elütött egy madarat, ami miatt aktuális etapját idő előtt be kellett fejeznie.

 

Szergej Szirotkin első alkalommal vezethette a Saubert, és 75 kört teljesítve elegendő kilométert tett meg ahhoz, hogy megkapja az F1-es versenyzéshez szükséges szuperlicenszet.

 

Az előzetes megegyezés szerint minden évközi tesztnapon legalább egy csapat a Pirelli gumitesztjében segédkezik. Ez a feladat ma a Robin Frijns által vezetett Caterhamnek jutott. A holland délelőtt 63 kört is megtett, ám később egy hidraulikai hiba megakadályozta őt és a Pirellit a további tesztelésben. Holnap a Mercedes és a Williams próbálgatja majd a 2015-re szánt kísérleti abroncsokat.

 

A felzárkózást tervező Lotus sokat várt a teszttől, de ez a nap sem alakult rózsásan számukra. Pastor Maldonado csak 16-szor ment körbe a pályán, majd két órával az teszt vége előtt a csapat befejezettnek nyilvánította napját.  

 

Az első bahreini tesztnap végeredménye:

 

# Versenyző Csapat Idő Kör
1.   Nico Rosberg Mercedes 1:35.697 121
2.   Nico Hulkenberg Force India 1:36.064 68
3.   Fernando Alonso Ferrari 1:36.626 67
4.   Kevin Magnussen McLaren 1:36.634 101
5.   Valtteri Bottas Williams 1:37.305 28
6.   Max Chilton Marussia 1:37.678 60
7.   Daniel Ricciardo Red Bull 1:38.326 91
8.   Szergej Szirotkin Sauber 1:39.023 75
9.   Robin Frijns Caterham 1:40.027 63
10.   Pastor Maldonado Lotus 1:40.183 16
11.   Danyiil Kvjat Toro Rosso 1:40.452 67

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: