DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Alonso fölényes győzelme Barcelonában

A Spanyol Nagydíj a Ferrarik fölényét hozta azzal, hogy Fernando Alonso hazai földön győzelmet szerzett, s Felipe Massa bronzérmes lett. A Ferrari a konstruktőrök között is felugrott a második helyre a Lotus elé.

Ferraris szendvicsben ért célba Kimi Raikkönen, aki az ezüstérmes helyért járó díjat viheti haza. Raikkönen az utolsó három futamon nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett, hiszen immáron zsinórban harmadszorra ért célba másodikként.

"Péntekenként nyilvánvalóan versenyképes a csomagunk. Nem mi vagyunk a leggyorsabbak egy körön át, s talán nem a miénk a verseny alatt elért leggyorsabb köridő, de fantasztikus a bokszmunkánk, a rajtunk, az abroncsstratégiánk"sok összetevő ahhoz, hogy versenyképes autóval harcoljunk a világbajnoki címekért." - szögezte le a versenygyőztes Alonso a verseny után.



A Spanyol Nagydíjon ezúttal is a gumiké volt a főszerep, amelyekért a csapatok folyamatosan aggódtak, hiszen nagyon gyorsan koptak a verseny során. 82 bokszbeállás zajlott a futam alatt, s folyamatosan azon ment az agyalás, hogy vajon meddig tartanak ki a gumik.

A Red Bullnak ezúttal nem állt a zászló. Sebastian Vettel és Mark Webber csak a negyedik és ötödik helyre kormányozta célba autóját, köszönhetően a csapat nem éppen optimális gumistratégiájának. "Szerintem elégedettek lehetünk a negyedik hellyel, vagy legalább is annak kéne lennünk. Az első három autó túl gyors volt nekünk, s ők nagyszerű munkát végeztek az abroncsaikkal." - szögezte le a világbajnokságban vezető Vettel.

Míg az időmérő edzésen nagyon domináns és szép teljesítményt tett le az asztalra a Mercedes két pilótája, addig a verseny nem a német csapat szája íze szerint alakult. Az első rajtkockából induló Nico Rosberg az élen tudott maradni egészen a bokszbeállások első hullámáig, majd visszacsúszott a hatodik helyre. A visszaesés azután kezdődött, miután kicserélték a német pilóta gumijait. Lewis Hamilton csak a 12. lett. Nem jól gazdálkodott a Mercedes pilótája a gumikkal, s többek között neki is ez okozta rossz helyezését. "Úgy tűnik mások nálunk nagyobb előrelépést értek el erre a hétvégére. Bár hoztunk fejlesztéseket, mégsem léptünk előre az abroncskopás visszaszorítása terén." - nyilatkozta csalódottan Hamilton.

Paul di Resta nagyon szépen versenyzett a Force Indiával. A legjobb britként célba érő pilóta hetedik lett a mclarenes páros, Jenson Button és Sergio Perez, előtt. A Toro Rossóval versenyző Daniel Ricciardo csípte meg az utolsó pontot a tizedik hellyel.

Érdemes szót ejteni Esteban Gutierrezről, aki bár pont nem fért be az első tízbe, mégis áttörést ért el a pályafutásában, hiszen életében először vezetett egy Forma-1-es versenyen. A tavalyi futam győztese, Pastor Maldonado most csak szenvedett és a 14. helyre vitte célba autóját.

Spanyolország után alig másfél hét múlva egy ikonikus helyszín következik. Május végén ugyanis a luxus és csillogás hazájába, a szponzorok kedvenc helyszínére, Monacóba érkezik a Forma-1-es cirkusz.

2013-as Spanyol Forma-1-es Nagydíj eredménye:

1. Fernando Alonso (Ferrari) 1:39:16.596

2. Kimi Raikkönen  (Lotus) + 9.338

3. Felipe Massa (Ferrari) + 26.049

4. Sebastian Vettel (Red Bull) + 38.273

5. Mark Webber (Red Bull) + 47.963

6. Nico Rosberg (Mercedes) + 1:08.020

7. Paul di Resta (Force India) + 1:08.988

8. Jenson Button (McLaren) + 1:19.506

9. Sergio Perez (McLaren) + 1:21.738

10. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) + 1 kör

11. Esteban Gutierrez (Sauber)  + 1 kör

12. Lewis Hamilton (Mercedes) + 1 kör

13. Adrian Sutil (Force India) + 1 kör

14. Pastor Maldonado (Williams) + 1 kör

15. Nico Hülkenberg (Sauber) + 1 kör

16. Valtteri Bottas (Williams) + 1 kör

17. Charles Pic (Caterham) + 1 kör

18. Jules Bianchi (Marussia) + 2 kör

19. Max Chilton (Marussia) + 2 kör

20. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) Nem ért célba

21. Giedo van der Garde (Caterham) Nem ért célba

22. Romain Grosjean (Lotus) Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Spanyol Nagydíj után

Pilóták:

1. Sebastian Vettel - 89 pont

2. Kimi Raikkönen - 85 pont

3. Fernando Alonso - 72 pont

4. Lewis Hamilton - 50 pont

5. Felipe Massa - 45 pont

6. Mark Webber - 42 pont

7. Romain Grosjean - 26 pont

8. Paul di Resta - 26 pont

9. Nico Rosberg - 22 pont

10. Jenson Button - 17 pont

Konstruktőrök:

1. Red Bull - 131 pont

2. Ferrari - 117 pont

3. Lotus - 111 pont

4. Mercedes - 72 pont

5. Force India - 32 pont

6. McLaren - 29 pont

7. Toro Rosso - 8 pont

8. Sauber - 5 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: