DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Off-road

A bajnoki cím a tét - dupla szezonzáró a nyirádi katlanban

Az Off-Road szakág apraja-nagyja felvonul ezen a hétvégén a Nyirádi Motorsport Centrumban, ahol két nap leforgása alatt három versenyt rendeznek meg: a Magyar Nyílt Ralikrossz Bajnokság utolsó két fordulója mellett az FIA Közép-Európai Autókrossz Bajnokság, illetve a magyar és osztrák autókrossz bajnokság utolsó fordulójára is most kerül sor.

A Magyar Nyílt Rallycross Bajnokság két záró futamára 71 versenyző adta le előzetes nevezését. A legnépesebb mezőny a Magyar Kupában gyűlt össze, ők 27-en lesznek, míg a SuperNationalben 18-an, a csúcskategóriának számító SuperCars-ban 12-en, a Super1600-ban 8-an, a Junior Kupában pedig 7-en fognak egymásnak feszülni a szezon utolsó két futamgyőzelméért.



 



 

A dupla szezonzáró előnye szurkolói szemmel, hogy minden kategóriában ezen az utolsó hétvégén fog eldőlni a bajnoki cím sorsa. Senki sem érezheti még zsebben a végső sikert, hiába nagy az előnye, hiszen itt egyetlen egy rosszul sikerült hétvége alatt el lehet veszíteni akár mindent, amit eddig felépített az ember, vagy épp ellenkezőleg: egy huszáros hajrával kiénekelni a sajtot a nagy rivális szájából.



 



 

A dupla szezonzáróra azért kerül sor, mert júliusban a nagydobosi forduló elmaradt, ezt fogja most pótolni a mezőny. A pilóták számára nem a legszerencsésebb ez a megoldás, hiszen eléggé feszített lesz a menetrend, és a szokásoktól eltérően két-két előfutamot rendeznek csak mindkét versenynap, de ez volt a legésszerűbb megoldás az elmaradt forduló pótlására, és még mindig sokkal igazságosabb ez a rendszer, mint mondjuk a Formula-1-ben idén bevezetésre kerülő duplaszorzós utolsó forduló. Itt egy hétvége alatt ugyan, de mégiscsak két különálló versenyen szerezhetnek két futamnak megfelelő pontmennyiséget a versenyzők, ott, az F1-ben egy verseny eredményét szorozzák fel kettővel a szezon legvégén"



 



 

A SuperCars indulói közül Kárai Tamás és Mózer Attila egyenesen az olasz Rallycross vb-ről érkeznek Nyirádra, miután a hétvégén a világbajnokság első magyar résztvevőiként debütáltak a sorozatban. Mózer első előfutamában ott még két világbajnok klasszis, Petter Solberg és Jacques Villeneuve ellen versenyzett, most, Nyirádon már újból a hazai bajnokság legjobbjai ellen kell felvennie a kesztyűt. Kint volt Olaszországban Harsányi Zoltán és Wieszt Jankó is, ők a nézőtérről szurkoltak honfitársaiknak, Nyirádon viszont már a pályán fognak kőkeményen, de persze sportszerűen küzdeni ellenük és többi riválisuk ellen.



 



 

A bajnoki cím fő várományosa továbbra is a nyolcszoros magyar bajnok Harsányi Zoltán, akit viszont legutóbbi, kakucsi motorproblémája kényes helyzetbe hozta olyan szempontból, hogy még egy nullázás neki sem fér már bele, mindkét nyirádi versenyt pontszerző helyen kell zárnia a hétvégén. Két 5. hely, vagy egy 4. és egy 7. hely, vagy egy 2. és egy 11. hely, vagy egy győzelem esetén a többiek eredményétől függetlenül biztosan ő a 2014-es bajnok. Ehhez azonban még a többieknek is biztosan lesz 1-2 szavuk. Üde színfolt lesz a mezőnyben a terepraliból ismert Hangodi Zoltán, valamint az osztrákok nagymenője, Peter Ramler is, akit idén alig láthattunk még versenyezni, a nyirádi dupla fordulóra viszont ő sem tudott nemet mondani.



 



 

A Super1600-ban lesz a legkisebb, mégis talán a legerősebb mezőny a hétvégi versenyeken. Luigi és Marton Gergő egyaránt egy pontszerzéssel zárult olasz Eb-kaland minden tapasztalatával és élményével feltöltődve érkeznek haza, míg a kilencszeres magyar bajnok Bánkuti Gábor elmúlt két futamon tapasztalt pechszériáját szeretné emlékezetes módon maga mögött hagyni. De ott lesz újabb győzelemre éhesen az idén már futamot is nyert ifjú tehetség, Kovács Marcell, az év végi dobogós helyezésre hajtó Ujházi Ádám, és egy új tag, a gazdag ralis múlttal büszkélkedő Szíjj Zsolt is. Luigi bajnoki címe elég biztosnak tűnik, hiszen két 8. hely pont elég lenne számára az üdvösséghez az éppen ennyi főt számláló mezőnyben. Amikor viszont két nap alatt rendeznek két külön futamot, senki sem lehet biztos a dolgában, ezért is lesz elképesztően izgalmas ez a hétvége.



 



 

A SuperNationalben több külföldi versenyző is megtiszteli jelenlétével a rendezvényt, ami nem meglepő, hiszen a korábbi Európa-bajnok Roman Castoralnak az abszolút, Gerald Woldrichnak és Karl Schadenhofernek pedig a géposztály bajnoki cím megszerzésére van jó esélye hazánk nyílt ralikrossz bajnokságában. Abszolútban Castoral jelenleg megnyugtatónak tűnő előnnyel vezet az itt SEAT-tal induló Luigi előtt, a csehnek elég 18 pontot összecsipegetnie ahhoz, hogy 2012 után ismét magyar bajnok legyen. Az év végi 3. helyért viszont nagyon komoly csatára van kilátás, hiszen a mínuszolásokat is figyelembe véve a 3. helytől lefelé 7 pilóta követi egymást 11 pontos különbségen belül. Két futamra lebontva ez szinte semmi, úgyhogy köztük bőven lehet még helycsere.



 



 

A Magyar Kupában két 18 év alatti versenyző, Góth Viktor és Kádár Patrik egész éven át tartó bajnoki párharca az utolsó két felvonásához érkezik. Góth előnye a dobások figyelembevételével 9 pont Kádárral szemben, saját géposztályukat viszont mindketten magabiztosan vezetik, a Suzuki Kupa bajnoki címe felé igyekvő Majerszky Gáborral egyetemben.



 



 

A Junior Kupában Végh András előnye (szintén a dobásokkal együtt) 9 pont Harkányi Mátéval szemben, úgyhogy itt sem dőlt még el semmi.



 



 

Az autókrossz közös rendezésű zóna-, osztrák és magyar bajnoki futamán (az előzetes nevezési lista szerint) összesen 31 versenyző áll rajthoz a hétvégén. A SuperBuggy-ban Ábrahám Károly már friss bajnokként indul, a Buggy1600-ban viszont nyíltsisakos küzdelem folyhat Szabó Oszkár és Brezovszki Sándor között az ob-címért. Szabó előnye jelenleg 5 pont riválisával szemben.



 



 

A karosszériás autókat felvonultató Touring Autocross kategória nevezési létszámának kifejezetten jót tett a közös ralikrossz-autókrossz hétvége, hiszen a ralikrosszból is több pilóta kedvet kapott az itteni versenyen is elindulni, mondván: három a magyar igazság, és ha versenyzésről van szó, nekik nincs olyan, hogy "sok"! Így aztán a ralikrossz örökös magyar bajnoka, Kotán Péter mellett Nitró, Benyó Máté és Vaskó Dominik is ott lesz a mezőnyben, ahogy az idén az autókrossz Eb-n szereplő Kis Ádám is. Itt valószínűleg egy olasz versenyzőé lesz a magyar nyílt bajnoki cím, Michele Ottoboninak elég célba érnie az év végi sikerhez.



 

Időterv, előzetes nevezési lista és további információk a versenyről itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: