DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Gokart

Birizdó Imre: Kiss Pál Tamással vívtam a legjobb csatákat

Birizdó Imre a hazai gokartos élet egyik legismertebb és legelismertebb szereplője. Többszörös magyar bajnok pilóta, aki pályafutása során olyan nagyszerű ellenfelek ellen versenyezhetett, mint Kiss Pál Tamás, Márton László, Hatvani Bálint, Tim Gábor, Kiss Norbert, Kazár Miklós vagy Kancsár Ferenc. Megkérdeztük, kivel vívta a legemlékezetesebb csatákat.

"Kiss Pál Tamással!" - hangzik a gyors és határozott válasz. "Vele vívtam a legjobbakat, és egy nagyon kemény, ugyanakkor fair ellenfélnek tartom" - teszi hozzá.



 



 

Birizdó Imi a 2000-es évek elején kezdett el versenyszerűen gokartozni, és a kezdetektől fogva kiélezett csatákat vívott a később a GP3-ban, a WSR-ben és az AutoGP-ben is bizonyító Kiss Pál Tamással, akivel együtt lépdeltek felfelé a nagyobb kategóriákba. Első bajnoki címét 2006-ban ünnepelte a Top100 kategóriában, majd 2007-ben négy ponttal maradt alul KPT-vel szemben a Rotax Max magyar bajnoki címéért folytatott harcban, a világkupán viszont neki sikerült jobb eredményt elérnie, egy 4. hely formájában (KPT 7. lett). 2008 és 2009 már ismét az ő évei voltak az itthoni bajnokságban, hiszen mindkét évben duplázott, és a Rotax Max, illetve a DD2 bajnoki címét is behúzta.  



 



 

Ezt követően a gokartot átmenetileg versenyautóra cserélte, és három éven át a SEAT Leon Kupában versenyzett, olyan ellenfelek ellen, mint a most a Truck Race Európa-bajnoki címéért küzdő Kiss Norbert, vagy épp a magyar rali ob-t vezető Kazár Miklós. 2013-ban tért vissza a gokart ob mezőnyébe, ahol ismét kiváló ellenfelekre akadt. Tavaly a Rotax Max 2. helyén végzett Kancsár Ferenc mögött, aki az elmúlt hétvégi, ausztriai Bruckban rendezett verseny leintésénél újabb magyar és Közép-Európai bajnoki címet ünnepelt.



 



 

Imrének sem sikerült rosszul a hétvégi verseny, hiszen az első futamot a 4., a másodikat az 5. helyen zárta, és mivel jobb helyezést ért el, mint közvetlen riválisai, így az összetettben feljött a 2. helyre, két ponttal megelőzve Kovács Gábor Rolandot és 9-cel Fodor Gézát. Ez az a 2. hely, amely elvileg nagyon komoly téttel bírna, hiszen Kancsár Feri Közép-Európa bajnokaként alanyi jogon ott lesz a november végi, valenciai világkupán, és mivel a magyar bajnokságot is ő nyerte, így a bajnokság 2. helyezettje is kvalifikálja magát oda.



 



 

Hogy miért nem bír ilyen szempontból mégsem komoly téttel a 2. hely sorsa, azt Birizdó Imi elmondja: "Idén én biztosan nem fogok elindulni a világkupán. Ha sikerül megszereznem a 2. helyet az év végi összetettben, azzal jegyet váltanék magamnak a valenciai versenyre, de én ebben az esetben is le fogok mondani a részvételről Kovács Gabi javára. Úgy gondolom, hogy jelen felkészültségi állapotomban nem lenne esélyem a kiugró szereplésre, így inkább szeretném megadni a lehetőséget másnak" - mondta el rendkívül sportszerűen a pilóta, aki saját bevallása szerint most már inkább csak hobbiból, saját kedvtelésére versenyzik, hiszen rengeteg idejét és energiáját leköti a Kecskeméti Gokart Stadion üzemeltetése.



 



 

"Most szombaton a szabadedzéseken például részt sem vettem, mert Kecskeméten volt egy rendezvényünk, amin ott kellett lennem. Az az igazság, hogy már a felkészülésembe sem fektetek annyi energiát, mint régen, de úgy gondolom, hogy Kancsár Feri olyan formában versenyez jelenleg, hogy őt tökéletes felkészültségi állapotban is csak nagyon-nagyon nehezen lehetne megszorongatni. Ezúton is gratulálok neki a magyar és a Közép-Európai bajnokság megnyeréséhez."



 



 

A kecskeméti gokartpálya kapcsán tehát sok a teendő, de mik a legfrissebb tudnivalók és fejlesztések? "Nemrég lett 25 darab új bérgokartunk, amiket a jövő évtől fogunk használatba venni. Emellett a műjégpályát szeretnénk majd befedni, de ez távolabbi terv, egyelőre a gokartpálya, a szálloda és a műjégpálya üzemeltetésére helyezzük a fő hangsúlyt. Szerencsére nagyon sokan járnak hozzánk csapatépítésre, világbajnokok is megfordulnak nálunk, és a közeli Mercedes gyárból is rendszeresen látogatnak el hozzánk akár egyénileg, akár csapatépítés céljából" - meséli Imi, akinek mindezek mellett még a tanulásra is jut energiája, hiszen az autókrossz Európa-bajnok Szabó Krisztiánhoz hasonlóan ő is az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán végzi tanulmányait. Unatkozni vélhetően nem szokott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: