DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Gokart

Ikerpár a magyar gokartban

Immár 8 éve megszokott kép minden magyar gokart bajnoki futamon: két mosolygós szőke fiúgyerek, akik zavarba ejtően hasonlítanak egymásra, az egyik fején Ferrari-, a másikén Red Bull-sisak, és egyazon kategóriában indulnak a bajnoki címért.

Ők a Körmöczi-ikrek, Balázs és Gergő, akik négy éves koruk óta gokartoznak versenyszerűen. Most 12 évesek, és jelenleg vezetik a magyar bajnokságot a Rotax MiniMax kategóriában. Balázs 521 ponttal az első, Gergő 507 ponttal a második, míg a nyomukban szorosan ott lohol Major Bence 504 egységgel.

 



A két iker hasonlóan tehetséges, és eddigi nyolc idényük során mindig néhány pont döntött csak közöttük a bajnoki összetettben. Tavaly a MicroMax kategóriában Gergő felé billent a mérleg nyelve, akkor ő lett bajnok, most a Rotax MiniMaxban viszont egyelőre Balázs halad efelé a lehető legjobb úton.

 

öccsük, a 4 éves Ákos éppen az utóbbi hetekben tette meg első ismerkedő jellegű köreit egy gokart volánjánál, amivel alighanem az ő sorsa is megpecsételődött, a kérdés csak az lehet, az ő bukósisakja melyik F1-es sztárpilóta- vagy csapat színeiben pompázik majd.

 

A büszke édesapával, Körmöczi Csabával beszélgettünk.

 

 

- Milyen érzés apaként azt megélni, hogy két ikerfiad, akiket nyilván egyformán szeretsz, hétvégéről hétvégére egymás ellen is harcolnak a versenypályán, egyazon kategóriában, és mindig csak az egyikük győzhet?

- Jó érzés, és büszkeséggel tölt el azt látni, hogy mindkét fiunk ilyen gyors és tehetséges. Sosem tettünk különbséget kettőjük között semmiben, mindig mindenben ugyanazokat a feltételeket biztosítjuk számukra. Nekik kell eldönteni a pályán, hogy aznap éppen melyikük a gyorsabb. Amelyikük ügyesebb, az lesz az első, de mi mindkettőjükre nagyon büszkék vagyunk.

 

 

- Mennyire hasonló a két fiú személyisége?

- Teljesen mások! Két teljesen különálló egyéniség. Kettőjük közül Balázs a céltudatosabb, őt érdekli alapvetően jobban a sportág, ő nyitottabb talán erre a világra. Gergő ezzel szemben egyszerűen szeret versenyezni, és ő csípőből megy inkább.

 

 

- Nyilván a sisakválasztás sem véletlen"

- Így van! (Nevet.) Balázs nagy Ferrari-drukker, míg Gergő Vettelnek szurkol a Formula-1-ben, ezt tükrözi a sisakfestésük is" Egészséges rivalizálás van köztük, hiszen a pályán mindketten nyerni szeretnének, de természetesen nagyon szeretik egymást, és a kisöccsüket, Ákost is. Ő most 4 éves, tehát annyi idős, mint ők ketten voltak, amikor ők kezdték a versenyzést. Ákos is elkezdte már az ismerkedést a gokarttal, úgyhogy hamarosan őt is láthatja majd mindenki versenyezni.

 

 

- Nem félted őket? Úgy tudom, legutóbb, Dunaszerdahelyen Balázsnak volt egy elég rémisztő balesete.

- Igen, ráugratott egy másik gokart oldalról, és gyakorlatilag ráment a fejére, úgyhogy az említett ferraris sisak dolgozott" Elég ijesztő látvány volt tényleg, de nem lett semmi baja Balázsnak, úgyhogy ebből is látszik, hogy ez egy biztonságos sport. Csak az eredményt sajnáltuk, hiszen így Balázs az első és a második futamban is fontos pontokat veszített, utóbbiban lassú defekt hátráltatta.

 

 

- De így is vezet az összetettben. Hétvégén újabb ob-futam vár a fiúkra, az ausztriai Bruckban. Mi lesz a cél ott és mi a folytatásban?

- Balázs előnye viszonylag nagynak mondható az összetettben, így szeretnénk, ha megnyerné a bajnokságot. Gergőnek pedig a fő cél, hogy megvédje 2. helyét Major Bencével szemben, mivel köztük csak néhány pont van jelenleg. Ami a hosszabb távú terveket illeti, van még két évünk ebben a kategóriában, utána meglátjuk, mit hoz a jövő.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: