DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Tereprali (TR)

Dakar-győztes a dél-nyírségi homokbuckákon

Ilyen még nem volt, igazi Dakar-győztes érkezik a hétvégén esedékes Adrenalin Kupára!

Leadta nevezését a Nagykálló térségében péntektől vasárnapig tartó tereprali-összecsapásra Josef Machacek, aki a 2009-es, első dél-amerikai Dakar-ralin a quadok kategóriájában diadalmaskodott. A cseh menő ezúttal egy T3-as "szöcskeautóval" száll harcba az előreláthatólag rangos nemzetközi mezőnyben, és indulását mérföldkőnek kell tekinteni, mivel Dakar-győztes korábban még soha nem száguldott a 2011 óta évről évre megrendezett viadalon.



 

A nyílt magyar bajnokság, valamint a Közép-Európai Zóna Trófea (FIA CEZ) menetrendjébe is beszámító futam sorsdöntő fontosságú lehet a hazai bajnoki címért dúló csatában is. A titulusért a tavaly épp a nagykállói versenyen debütált Fekete Antal küzd a csehek klasszisával, Miroslav Zapletallal, aki 2009-ben volt már bajnok nálunk. A magyar versenyző egy dakaros csúcsgépnek számító Toyota Hilux Overdrive-val versenyez, míg ellenfele - akit barátai és riválisai csak Zapinak becéznek - egy új fejlesztésű Hummerrel tör babérokra: az előzetes nevezési lista szerint hétvégén mindketten rajthoz állnak, így küzdelmük igazi csemege lehet.



 

 



 

- Tavaly fergeteges hangulatú volt az itteni futam, amelyen debütáltam, fantasztikus közönség előtt versenyezhettünk. Azóta sok minden történt és most Zapival harcolunk a bajnoki címért, ami nagy élmény számunkra, mert egy hatalmas klasszis az ellenfelünk - mondta Fekete, aki 131 ponttal áll a bajnoki tabella élén és túlzás nélkül lehet a kiegyensúlyozott teljesítmény iskolapéldájának lehet titulálni. Navigátorával, Tóth Györggyel az évad kezdete óta még nem nyertek futamot - ezt az Adrenalin Kupán szeretnék pótolni -, ám az előző öt fordulót rendre az élmezőnyben fejezték be.



 

Zapletal az előző három futamot megnyerte, hátránya azonban így is 11 egység Feketéhez képest. A cseh vitéz - akit a 2011-es első dél-nyírségi versenyen már láthatott a közönség - komoly tervekkel érkezik: - örömmel jövök Nagykállóba, mert jók az itteni pályák.  Természetesen győzni szeretnék, már csak azért is, mert a magyar bajnokság szempontjából minden pont számíthat az év végén - fogalmazott a Hummer-pilóta.



 

Az Adrenalin Kupa pénteken a prológgal veszi kezdetét a futam szívének számító nagykállói Homokbányában. A küzdelem szombaton és vasárnap két pályán folytatódik: ezek közül a hosszabb szakasz útvonala Birit, Balkányt, Szakolyt és Kállósemjént is érinti. A nézői pontokról a tereprali.nagykallo.hu információs weboldalon lehet tájékozódni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: