DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Tereprali (TR)

Robbant a Qualisport turbója a Hungarian Baja nyitányán

Van az úgy, hogy az ember nagyon szeretne valamit, de bármennyire vágyik rá, nem jön össze. A tereprali világában a szokásosnál gyakrabban fordul elő ilyesmi és ezt megtapasztalhatta a Qualisport kamionos különítménye is a XI. Hungarian Baja pénteki első versenynapján: a Pápa térségében zajló Világkupa-futam nyitánya nem sok jó tartogatott Kovács Miklósék számára.

A kalocsai csapat pilótáját, valamint navigátorát, Czeglédi Pétert, a főszerelő Ács Lászlót napok óta izgalomban tartotta az összecsapás, amelyen rajtuk kívül a kamionos kategóriában négy másik egység is rajthoz állt, ami érdemi csatát ígért az öt szelektív szakaszból álló, 600 kilométer össztávú megmérettetésre. Extra motivációt adott a január Africa Eco Race kategória-ezüstérmes egységének az is, hogy egy igazi nagymenő, a csehek Tatra-fenegyereke, Ales Loprais is ott volt riválisok között, aki ráadásul a hivatalos sajtótájékoztatón megjegyezte: nagy csatát szeretne vívni a "helyi hőssel", Kovács Miklóssal, akivel egyébként közeli barátságot ápol.

 

Nagyon úgy tűnt, hogy a felek által remélt csata összejöhet: a kamionosok között Loprais rajtolt elsőként, de a Qualisport Scaniája hamar rátapadt a csőrös, szokatlanul kis méretű Tatrára, ám a magyar trió csak rövid ideig szorongathatta a kamionversenyő-dinasztia legifjabb sarját a sáros nyitószakaszon. "A szakasz felénél már Ales nyomában voltunk, de ekkor hallottunk egy durranást. Az első pillanatban azt hittem, hogy defektünk van, de sajnos pár másodperccel később rá kellett jönnöm, hogy sokkal súlyosabb a gond. Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy valójában a turbónk robbant fel" - emlékezett vissza a nyitómenet során történt balszerencsés eseményre Kovács Miklós.

 

A kalocsai trió elevickélt a szakasz céljáig, onnan pedig a szervizparkhoz, ahol a csapat azonnal nekilátott a javítási munkálatoknak: persze egy olyan komoly szerkezet esetén, mint a sivatagra szabott Scania-monstrum, ez a legkevésbé sem könnyű feladat, így nyilvánvaló volt, hogy a szervizidő alatt biztosan nem fognak elkészülni. Ez elméletileg azzal is járhatott volna, hogy elveszítik az esélyt a szombati időbüntetéses folytatásra, ám a kamionnal induló versenyzők egy írásos nyilatkozattal jelezték a versenybíróság felé, hogy szeretnék a viadal hátralevő részében is a versenypályán tudni a magyar egységet.

 

"Őszintén szólva nagyon jól esett az a gesztus, amelyet a holland Marc Leeuw, valamint a három cseh srác, Ales Loprais, Martin Macik és Tomas Kasparek tett az irányunkba. Ennek köszönhetően szombaton is ott leszünk a mezőnyben és arra fogunk törekedni, hogy a közönség élvezze a száguldó kamionok látványát. Egy ilyen probléma soha nem jön jókor, de így legalább tudjuk, hogy egyetlen pillanatra sem állhatunk le, tovább kell finomítanunk a Scania hajtását, mert az októberi Marokkó-ralira, valamint az év végén startoló Africa Eco Race-re készülünk, márpedig ezeken a futamokon egy ilyen hibáért nagyon nagy árat lehet fizetni" - fogalmazott Kovács.

 

A XI. Hungarian Baja mezőnyére a szombati napon négy szelektív szakasz vár, a díjkiosztó ceremóniát 22 órától tartják a pápai Perutz Stadionban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: