DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Gyorsasági (Gy)

Itt a lehetőség, hogy autóversenyzővé válj!

Nem mindennapi lehetőséget kínál fel a Global Net Company a szimulátorosoknak az általa szervezett Global Net Racing sorozaton keresztül. Az rFactor mód alatt futó Clio kupa legjobbjai a jövőben valós versenyautókban kapnak lehetőséget a bizonyításra.

A Global Net Racing bajnoksága második szezonját kezdi meg szeptemberben a 2013-as Clio móddal. Az első idényben Audi A3-asokkal versenyeztek a jelentkezők, akik közül Leitner Norbert bizonyult a legjobbnak, ő  már az idény első futamain megalapozta sikerét. A bajnokság szervezőinek célja az volt, hogy a lehető legjobb versenyzőket gyűjtsék össze. Az egyenlő esélyeket az azonos beállítások, míg a fair playt a szigorú bírói döntések garantálták. A második helyen Gáspár Zsolt, a harmadikon Rátkai János végzett, az ismertebb szimulátorosok közül szerepelt például Báldi Gergő, valamint a már Suzuki Kupában is bizonyított Ballai Máté.

 

 

A szervezők az első szezont tapasztalatszerzésnek, valamint a valós versenyzéshez szükséges feltételek megteremtésének, a háttérmunka előkészítésének szánták. Természetesen, új bajnokságról lévén szó, meg kellelt találniuk a versenyzői bázist is. Hogy mennyire előrehaladott stádiumban tart az ügy, arról a bajnokság résztvevői a budafoki Gokart Arénában tartott díjkiosztón saját maguk is meggyőződhettek. A helyszín nem véletlen választás volt, hiszen a szervezők egy gokartversenyt rendeztek a résztvevőknek, melyet Janecskó Adrián nyert meg Báldi Gergő és Gáspár Zsolt előtt. Báldi Gergő jutalmul (Adrián már szerepelt a sorozatban) meghívást kapott az F1 Amatőrkart Kupa soron következő futamára, ahol ingyen vesz részt, és természetesen az edzésért sem kell fizetnie.

 

  Eközben a sorozat szellemi atyja, a Global Net Company tulajdonosa beszélt rövid és hosszú távú terveiről, valamint arról, hogy mit vár el ezért versenyzőitől. Ákos maga motorversenyző volt, és Magyar Bajnokságot nyert, pontosan tudja milyen anyagi akadályokba ütközik ma egy tehetséges fiatal autóversenyző jelölt, valamint azt is, mennyi lemondást és odaadást követel ez az életforma. Jelenleg több autógyártóval előrehaladott tárgyalásokat folytat, valamint szponzorokkal, konditermekkel, nyelviskolákkal is. Nem rövid távon, hanem minimum 5 évben gondolkodik, az arra érdemes embereket pedig már jövőre autóba kívánja ültetni. Az elhangzottakról annyit elárulhatunk, hogy a végső cél a túraautózás királykategóriája.

 



Az ő filozófiája az, hogy nézzük meg, mit tudnak a versenyzők a valós pályán. A szimulátorból kiszűri az erre affinitást érző és elszántságot mutató versenyzőket, akik közül legalább egy tucatot szeretne kipróbálni valós versenypályán. Hiszen a szimulátor és a valóság nem ugyanaz, nem biztos, hogy a legjobb szimulátoros a valóságban is a leggyorsabb.

 

 

A jelentkezők felé támasztott "elvárások" azonban nem merülnek ki a reggeltől estig tartó gyakorlásban. Aki a valóságban is versenyezni szeretne, annak a megfelelő fizikummal kell rendelkeznie, kellőképpen fittnek kell lennie, és ezért elvárható, hogy tegyen ennek érdekében. Épp úgy, mint a nyelvtudás sem egy elhanyagolható kérdés, hiszen a projekt nem a hazai pályákra korlátozódik. Mindezek feltételeit persze ő maga kívánja biztosítani.

 

 

És persze alapvető és jogos elvárás, hogy a versenyekre mindenki kellőképp készüljön fel, teljesítse az előírt mennyiségű hotlap-ot, hogy a lehető legszínvonalasabb versenyeket fussák a versenyzők. A jelentkezés szeptemberig tart, az elmúlt szezon első 10 helyezettje automatikusan kvalifikálta magát a mostani sorozatra, a többi hely pedig a hotlaps verseny alapján kerül kiosztásra. A versenyek két szerveren fognak futni, így a helyek száma nagy, de véges. A tesztmódon jövő héttől lehet megkezdeni a gyakorlást. Ha valaki úgy érzi, erre a lehetőségre várt egész életében, az ne habozzon, hiszen egy klasszikus mondást idézve, aki kimarad, lemarad.

 

 

Első lépés tehát a szeptembertől decemberig tartó bajnokság, ahol kéthetente rendeznek versenyeket, és aminek döntője várhatóan egy szálloda halljában lesz megrendezve. Közben roadshow-k és csapatépítő programok színesítik a szimulátorosok életét, jövőre pedig irány a mélyvíz. A versenynaptárban olyan pályák kaptak helyet, mint a Red Bull Ring, Zandvoort, Bathurst, Laguna Seca, Spa , itt ráadásul esős futamot rendeznek, Hockenheim, Hungaroring, és egy meglepetés.

 

  Jelentkezés: globalnetracing.tk
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: