DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali (TR)

Ismét világsztárok neveztek a Hungarian Bajára

35 autó és 5 kamion nevezett az augusztus 14-16. között sorra kerülő magyar tereprali világkupa futamra, a Dakar győztes MINI csapat 5, az Overdrive Toyota pedig 3 autóval és Nasser Al Attiyah-val érkezik Pápára.

A futam első számú esélyesei közé természetesen az X-Raid autói sorolhatók, egyrészt a ponttáblázat éllovasa, Vladimir Vasziljev és a lengyel Krzisztof Holowczyc is komoly helyismerettel rendelkezik, mindketten többször is részt vettek már a Hungarian Baja-n. Igaz a győzelmet még nem tudták elhódítani, nem úgy Miroslav Zapletal, akinek szinte hazai pálya ez a verseny, de utoljára 2007-ben tudta megnyerni, azóta viszont ötször állhatott fel a dobogóra.

 

Zapin kívül a mezőnyben találunk még két korábbi győztest, Nasser Al Attiyah 2008-ban az X-Raid BMW X3-asával nyerte meg a futamot, az orosz Borisz Gadaszin pedig a futam történetének egyetlen olyan versenyzője, aki egynél többször (2010-ben és 2012-ben) állhatott a dobogó legfelső fokára. A dobogós helyek reményében érkezik Magyarországra az argentin Orlando Terranova (MINI), a két lengyel Toyotás, Marek Dabrowski és Adam Malysz, de odaérhet a chilei Garafulic és a kazah Rakimbajev is.

 

A magyar versenyzők évről-évre igyekeznek kihasználni a hazai pálya előnyét és odapirítani a világ élmezőnyének orra alá, a jelenlegi mezőnyből ketten is felállhattak már a világkupa értékelés dobogójára, Korda Erik 2010-ben, Fazekas Károly 2012-ben szerzett második helyet.

 

Bár a szervezők által közzétett lista még nem tekinthető hivatalosnak, de néhány szót ejtsünk a hiányzókról is, nem nevezett a magyar futamra a világkupa ponttáblázat jelenlegi második helyezettje, a múlt hétvégét a finn Rally VB futamon töltő Yazeed Al Rajhi (Toyota), valamint a világkupa sorozat további állandó résztvevői, Martin Kaczmarski (MINI) és a brazil Reinaldo Varela (Toyota) sem tervezi a rajthoz állást Magyarországon.

 

A motorosoknál összes 32 motoros száll harcba, a magyar színeket az idei Dakart is megjárt Somfai Mátyás, Hodola Richárd, Horváth Laller és Marczinek Zsolt képviseli.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: