DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Gyorsasági (Gy)

Hungaroring: Száguldás és biztonság

Július 25-én ismét feldübörögnek a motorok a Hungaroringen, hogy kezdetét vegye a 29. magyar nagydíj. A sebesség közelgő, ""piros betűs" ünnepe alkalmából dr. Tordai István, a SportVerda műsorvezetője, Kolozsvári Antal, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora, valamint dr. Sütő Enikő mesélt Szabó Róbertnek, az Autó-Motor főszerkesztőjének autós élményeikről. Az Árkádban megrendezett eseményen több Forma-1-es jegy is gazdára talált.

Van, aki nem szeret száguldani


Sütő Enikő egyike azoknak, akik egyáltalán nem szeretik a száguldást. "Számomra ti ufók vagytok." - szögezte le az egykori modell autórajongó beszélgetőtársaival kapcsolatban. Enikő nemrég a SportVerda című autós műsorban szerezhetett behatóbb ismereteket arról, milyen a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum csúszós útfelületein szlalomozni. 15 perc után azonban vége lett a rendhagyó körözésnek, mivel az autóban furcsa szag kezdett terjengeni. Mint utólag kiderült, a riadalmat egy behúzva maradt kézifék okozta. "Ezzel együtt nagyon sokat tanultam ott, és ezek az ismeretek később automatikusan előjöttek egy rázós helyzet során." - tette hozzá Enikő. 

 

  



Az profik is meginognak


Kolozsvári Antal, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora szerint nem kell szégyellni, ha valakin kifog a tanpálya trükkös felülete: "Bizony, még egy 33 éves gyakorlattal rendelkező buszvezető is nagyokat ámult, milyen meglepő reakciókra képes a több tonnás monstrum, amit mindennap vezet. Még szerencse, hogy nálunk ezt biztonságban, kockázatmentesen tapasztalhatta meg."  - mesélte az instruktor. A tanpályán olyan körülményeket lehet teremteni, amelyekkel a mindennapokban ritkán találkozunk, ám ha akkor felkészületlenek vagyunk, könnyen bajba kerülhetünk. "Soha ne hajtsunk gyorsabban, mint ahogy az őrangyalunk repül." - szögezte le Kolozsvári Antal, aki a tanpályás kurzusokon részt vevő 40 ezer emberből 15 ezret személyesen oktatott. 

 

 

Gyorsan, de okosan


Tordai István már számtalan bivalyerős autót vezetett, de gyorsan csak műsora kedvéért hajt: "A tévéképernyőn keresztül egy viszonylag nagy sebességgel haladó autó is lassúnak tűnik, ezért a látványos jelenetekhez muszáj nagy tempóval mennünk. Ezt azonban természetesen mindig zárt területen tesszük, ügyelve a biztonságra." - árulta el a műsorvezető, akinek szavai Szabó Róbertnél is nagy tetszést arattak: "Hamarosan rengeteg gyors autót láthatunk a Hungaroringen, de nem szabad elfelejteni, hogy a sebesség hajhászásának csak biztonságos körülmények között van értelme. A vezetési tudásunk elmélyítésével pedig nagyobb eséllyel úszhatjuk meg a váratlan, veszélyes helyzeteket." - tette hozzá az autós lap főszerkesztője.  

Irány a Hungaroring!


A beszélgetés alatt és után, az érdeklődők egy Forma-1-es kvíz helyes kitöltésével sorsoláson vettek részt, mellyel jegyeket nyerhettek a Hungaroringen megrendezésre kerülő magyar nagydíjra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: