DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Gyorsasági (Gy)

Cargo Racing: Részben megvalósult célok a Red Bull Ringen

Mozgalmasra sikeredett a Cargo Racing Suzuki-pilótáinak legutóbbi megmérettetése a Swift Cup Europe idei szezonjának ötödik állomásán, a Red Bull Ringen. Bernula Istvánnak és Fekete Balázsnak öröm és csalódás egyaránt nagy adagban jutott a meseszép környezetben fekvő ausztriai aszfaltcsíkon.

A GFS Oxxo Energy Team kötelékében szereplő két versenyző határozott célkitűzéssel érkezett Spielbergbe, ahol az osztrák suzukisokkal együtt szerepeltek a Truck Race Európa-bajnokság versenyhétvégéjén, az aszfaltcsík 2,3 kilométer hosszú, rövidített nyomvonalán. A terveket csak részben sikerült valóra váltani, ami elsősorban Bernula István számára jelentett csalódást.

A pilóta - akit barátai és riválisai egyaránt "Denevér" becenéven emlegetnek - az előző két forduló viszontagságai után annak reményében érkezett az osztrák Forma-1-es aszfaltcsíkra, hogy megszerezheti pályafutása első, többek szerint már jóideje esedékes győzelmét. Az előző futamok fék- és egyéb mizériáját követően a versenyző a szabadedzéseken többféle beállítást is kipróbált, ami épp az időmérőn ütött vissza: az első felvezető körben nagyfokú túlkormányzottság lépett fel, aminek egy 360 fokos piruett, összetört autó, illetve a rajtrács utolsó, 28. pozíciója lett a vége.

"Szerencsére velünk volt ezen a hétvégén a Cargo Racing terepralis egységének néhány tagja is, akik segítettek a Suzuki versenykész állapotba hozásában. Az első futamnak a történtek fényében azzal a tervvel vágtam neki, hogy megpróbálom elérni a 8. helyet a mezőny végéről, hogy a második, fordított rajtrácsos versenyen az élről indulhassak. Szépen haladtam előre a mezőnyben, sok előzést hajtottam végre, de a célegyenes végén egy osztrák versenyző meglökött és megcsúsztam. A mögöttünk érkező Havellant Stefánia mindent megpróbált, de nem tudott elkerülni, így ütköztünk egymással, de szerencsére tovább tudtam menni. Ez a verseny végül piros zászlóval ért véget egy másik baleset miatt, majd csapatunk nagy örömére nyugtázhattuk: sikerült elérni a kitűzött célt, 8. lettem és másnap pole pozícióból indulhattam!" - idézte fel az eseményeket Bernula István



"A második futam rajta előtt tisztában voltam azzal, hogy a kétszer is tört Suzukival valószínűleg nem lesz sok esélyem a győzelemre. Ez be is igazolódott, a 2-3-as kanyarkombinációban folyamatosan veszítettem az előnyömből, illetve a célegyenes végi féktávról is önhibámon kívül estem le, így a verseny közepén a 4. helyen találtam magam. A folytatásban mindent megtetttem, hogy dobogóra állhassak, így néhány körrel a vége előtt offenzívát indítottam a 3. helyen haladó Madár Róbert ellen, a célegyenes végén beférkőztem mellé, megelőztem és egészen a leintésig sikeresen védtem a dobogós pozíciót. Sajnos a díjátadó után kiderült, hogy a fékgondok miatt bekövetkezett kicsúszásomat pályaelhagyásnak minősítették és időbüntetést kaptam, amivel visszaestem a 4. helyre, így a trófeát már nem tarthattam meg. Bár voltak szép pillanatai a hétvégének, összességében véve nem vagyok elégedett, mert úgy érzem, hogy apróságok miatt úszott el egy igazán jó szereplés!" - mondta a "Denevér", aki a spielbergi 8. és 4. helyezése után az FIA Swift Cup Europe értékelésében a 3. helyen áll, míg a magyar bajnokság ponttáblázatán a 4. pozíciót foglalja el.

Fekete Balázs esetében az elégedettség egy fokkal magasabb szintű volt: a Cargo Racing kötelékének legifjabb, mindössze 13 esztendős tagja a szabadedzéseket elsősorban az új helyszín megismerésével töltötte, s bár az időmérő edzése nem a legjobban sikerült, a futamokon folyamatosan gyorsult és kitett magáért. A fiatal tehetség az első versenyen a 16. helyig tört előre, míg a második menetet a 13. helyen zárta.

"Csodálatos helyszínen, meseszép környezetben versenyeztünk. Noha elsőre egyszerűnek tűnt a pálya rövidített nyomvonala, szerintem nehéz és alattomos kanyarokkal kellett megbirkóznunk, így a pályán töltött időm zömét az tette ki, hogy igyekeztem ráérezni a ritmusra. A versenyeken már kellő magabiztossággal ültem a volán mögött. A hétvége kezdete előtt az volt a célom, hogy az első futamon megpróbálom megcsípni a második, fordított rajtrácsos futamra pole pozíciót érő 8. helyet, ami sajnos nem sikerült, de szerintem így sincs okom arra, hogy panaszkodjak. Ezúttal különösebb technikai gondok nélkül versenyezhettem, a nálam idősebb, tapasztaltabb versenyzők szerint is jó tempót tudtam élvezni, ráadásul nagyon élveztem a futamokat. Hasznos hétvége volt, nagyon várom az újabb fordulót" - fogalmazott a magyar bajnoki ponttáblázaton a 8. pozíciót elfoglaló, a Junior Kupában pedig a 3. helyen álló Fekete Balázs.

A Cargo Racingnél legközelebb a terepralis különítmény, a bajnoki éllovas Fekete Antal, Tóth György páros indul csatába, akik július 12-én, az országos bajnokság negyedik futamán, az Adrienn-Gombi Kupán vesznek részt a Toyota Hiluix Overdrive-val. A Suzuki-armada most hosszabb pihenőre vonult, a Swift Cup Europe következő, a Slovakiaringen tartandó összecsapását ugyanis augusztus 22-24-én tartják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: