DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Nem épül meg a Hell Ring

A piacvezető magyar energiaital-gyártó szikszói üzemének tőszomszédságában tervezett, nagy hírveréssel beharangozott szórakoztató- és versenykomplexum építésének megkezdését olyannyira hátráltatták az örökségvédelmi Hivatal területet feltáró munkálatai, hogy mostanra biztossá vált: a fejlesztéseket nem lehet a pályázatokban előírt határidőig megvalósítani - tudta meg a Formula.hu. A Hell nem adja fel a tervét, hogy létrehozzon egy hasonló beruházást a régióban, de részleteket egyelőre nem árul el a megváltoztatott projekttel kapcsolatban.

Mint az a 2012 decemberében kiadott sajtóközleményből és hírekből kiderült, a cégcsoport hosszú évek előkészítő munkájának eredményeképpen kívánta turisztikai attrakciófejlesztési és szálláshely-bővítési projektjeit a vállalat szikszói üzeme melletti területen megvalósítani. A beruházáshoz a Hell elnyerte a magyar állam és az Európai Unió támogatását is.  



 

F1-es versenyek megrendezésére is alkalmas aszfaltcsík létrehozását, gokartpálya, élménypark, hotel és vezetéstechnikai központ építését is tervezték, Kelet-Európa egyik turisztikai központjának szánták a komplexumot, a költségvetés 6 milliárd forint körüli összegre rúgott. Ha minden a terveknek megfelelően haladt volna, tavaly tavasszal kezdik a beruházást, idén nyárra pedig már el is kellett volna készülnie mindennek. "Itt nem fordulhat elő az, ami Sávolyon (akkor a Balatonringnek már az alapkövét is letették, de végül soha nem valósultak meg a tervek - a szerk.), hiszen ehhez a cég a nevét adja" - nyilatkozta másfél éve az Indexnek a projekt vezetője.



 



 

A dolgok jelenlegi állása szerint azonban úgy tűnik, mégsem lesz Szikszónak komoly versenypályája. Ennek legfőbb oka állítólag az, hogy a szabadidő és versenykomplexum építését megelőzően az örökségvédelmi Hivatal által elrendelt területfeltárást a hivatal munkatársainak be kell fejezniük, ugyanis jogerős építési engedélyt a hivatal szakhatósági hozzájárulása nélkül - zöldmezős beruházásról lévén szó - nem adhatnak ki. Mivel a több hónapja zajló munkálatok lezárulásának határideje a mai napig nem ismert, így a pályázatban előírt átadási dátumokig egyértelműen nem lehet a beruházást az eredeti tervek szerint megvalósítani.



 



 

Információink szerint a Hell korábbi szándékát, és a további - a hátrányos helyzetű borsodi térség számára óriási jelentőséggel bíró, és gazdasági fellendülést illetve a helyi turizmus élénkülését jelentő - beruházásait nem szeretné teljes mértékben feladni. A pályázatkezelő intézményekkel együttműködve azon dolgozik, hogy egy mindenki számára kielégítő és megvalósítható projekt jöjjön létre. Ám a vállalat csak akkor fogja tájékoztatni minderről a nyilvánosságot, ha az új terv és az ehhez szükséges pályázati jóváhagyások rendelkezésre állnak.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: