DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gyorsasági (Gy)

Apex-es pilóták a bajnokság élén Pannóniaring után

Az RCM Cup negyedik fordulója és a Magyar Gyorsasági Országos Bajnokság (MGYOB) harmadik versenyhétvégéje volt a program a hétvégén a Sárvár közeli Pannóniaring-en. Az Apex Racing két kategóriában volt érdekel, három autót nevezett az RCM Cup-ba, mely egy idén indult új márkakupa, hazai és külföldi résztvevőkkel. Az MGYOB kistúra értékelésében Lévai Zoltán és Merk József képviselte a csapatot az 1600cc-esek között.

Az RCM Cup 7. és 8. versenyének tétje nem más volt, mint hogy Tim Gábor visszavegye a bajnoki tabellán az első helyet, illetve hogy Forrai Gábor megőrizze a rookie (kezdő) értékelés vezetését. Mindkét cél teljesült, bár közel sem olyan könnyen, ahogy a csapat szerette volna.



 



 

Tim már a pénteki edzéseken autót cserélni kényszerült, az eredeti autójában motor és váltóproblémák léptek föl, emiatt a sorozat szervezője által felajánlott tartalék autóval indult a versenyeken. Az időmérésen a nem túl ígéretes negyedik helyet szerezte meg, igaz, csak két tizedre maradt le az elsőtől, az igen szoros kvalifikáción, ahol az első nyolc pilóta 1 másodpercen belül autózott.



 



 

Forrai Gábor az idei legjobb időmérését teljesítette, hetedik lett, és csak 6 tizedre volt a pole-tól. Lévai Zoltán is elindult a hétvégén a kupában, igaz számára az MGYOB élvez prioritást, a kilencedik helyre érkezett be.



 

Az első futamon az Apex számára szinte minden rosszra fordult, Forrai már a felvezető körön megállt a pálya szélén, egy apró, de végzetes műszaki hiba miatt. Lévai sem jutott messzebb, az Ő kiesését még banálisabb probléma okozta, a gázpedál rögzítő csavarja beakadt a pedál alatti takaró lemezbe, és egyszerűen teljes gázon haladt az autója, és kicsúszott. A pályára még visszatért, de kiállt a versenyből.



 



 

Tim Gábor volt egyedül szerencsés a versenyen, már ami a műszakiakat illeti, igaz az Ő autóján a hátsó fékekkel voltak gondjai. Ám ezzel együtt is, a negyedik helyről, kemény csatában a második helyre küzdötte fel magát, és ezzel 3 pontra közelítette meg a bajnoki riválisát, Nagy Dánielt.



 

A második verseny minden pilótánk számára szerencsésebben alakult. Forrai Gábor az utolsó rajthelyről indult, és a legjobb újoncként végzett, 9. helyen intették le. Lévai sokáig Forrai előtt és mögött autózott, de 3 körrel a verseny vége előtt kiállni kényszerült.



 



 

Tim a hatodik helyről rajtolt, és az idei legkeményebb futamon meg kellett küzdenie mindenkivel. Sokáig tartott míg átverekedte magát a mezőnyön, a második helyen ért célba, amivel elégedett lehetett, hisz ezzel átvette a bajnokságban a vezetést, igaz előnye mindösszesen csak 1 pont Nagy Dániel, és 17 pont Hatvani Bálint előtt.



 

Az MGYOB versenyei egyben a FIA CEZ (Kelet Európa Bajnokság) értékélesébe is beleszámítottak, így kiemeltem fontos volt a jó szereplés. Főként azért, mert Lévai Zoltán mindkettőben az élen áll, az 1600cc-esek között. Számára az időmérések és az első verseny is kitűnően alakult, hisz előnye jelentős volt, és nyerte a kategóriáját a szombati versenyen. Második futamon azonban megtört az idei veretlensége, az autó kormányozásával voltak műszaki gondjai, sőt az egyik felnije is eltört, így örülnie kellett, hogy eljutott a célig. Végül a második helyet meg tudta őrizni. Természetesen továbbra is vezeti a hazai és a nemzetközi értékelést is.



 

Csapattársa, Merk József az első versenyen a negyedik lett, majd a második futamon felállhatott a dobogó harmadik fokára. Ő a bajnokság harmadik helyén áll jelenleg.



 



 

Az RCM Cup pilótáira most két hónap szünet vár, míg azon versenyzők akik indulnak az FIA CEZ versenyeken, nem sokat pihenhetnek, hisz jövő héten már Salzburgring következik.



 

RCM Cup bajnokság állása:
1. Tim Gábor - Apex Racing - 160 pont
2. Nagy Dániel - RCM Motorsport - 159 pont
3. Hatvani Bálint - Zsille Motorsport - 149 pont
..
..
10. Forrai Gábor - Apex Racing - 45 pont

MGYOB F-1600 bajnokság állása:
1. Lévai Zoltán - Apex Racing - 48 pont
2. Tóth Anita - M&M Motorsport - 45 pont
3. Merk József- Apex Racing - 38 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: