DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali (TR)

Zapletal vezet a III. Gyulai Várfürdő Kupán

Miroslav Zapletal vezet a III. Gyulai Várfürdő Kupa szombati napján bonyolított négy rendkívül kemény szelektív szakasz után. A csehek Hummerrel versenyző nagyágyúját a pénteki szuperspeciál legjobbja, Fekete Antal hajszolja a Toyota Hilux Overdrive-val, míg a 3. pozícióban Szalay Balázs állomásozik az Opel Mokkával.

A mezőny pénteken már ízelítőt kapott abból, hogy milyen rekkenő forróság várható Gyula környékén ezen a hétvégén, s az időjárás nem is hazudtolta meg önmagát. Kora reggeltől kíméletlen volt a hőség, de a lelkes nézősereget ez nem tántorította el a pályák mellől, a versenyzők pedig a Kötegyán környéki 34 kilométeres, valamint a Sarkad és Doboz térségében felvázolt 62 kilométer hosszú szelektív szakaszon is apait-anyait beleadtak.

 

Miroslav Zapletal - aki csehként nyert 2009-ben magyar bajnokságot, ráadásul 2012-ben egyszer már diadalmaskodott Gyulán is - a Hummerrel rendkívüli tempót diktált: a napi penzum első két szakaszát a 2. pozícióban zárta, majd délutánra felgyorsult és mindkét szakaszon a legjobb időt repesztette, így jelenleg 1 óra 57 perc és 24 másodperces összidővel vezeti az eredménylistát. "Csak annyit tudok mondani, hogy minden oké, minden a legnagyobb rendben. A pályák élvezetesek, az autó rendben van, még komolyabb kockázatot sem kellett vállalnunk" - fogalmazott a "cseh vitéz".

 

Zapletal 2 perc 56 másodperccel előzi meg a Cargo Racing párosát, a magyar bajnoki tabellát vezető Fekete Antalt és Tóth Györgyöt: "A napunk arról szólt, hogy megpróbáltunk Zapletal nyomában maradni. A délutáni rövid szakaszon 1 percet, a hosszabb menetben pedig másfél percet javítottunk a délelőtti eredményeikhez képest. Mivel a hátrányt sikerült folyamatosan kontrollálnunk, szerintem van okunk az elégedettségre, aztán pedig meglátjuk, hogy mit tartogat számunkra a vasárnap" - értékelt a Toyota Hilux Overdrive-val versenyző bajnoki éllovas.

 

Szalay Balázs és Bunkoczi László, az Opel Dakar Team duója 4 perc 9 másodperces hátránnyal áll a 3. helyen. Az egység dolgát jócskán hátráltatta a fedélzeti átbeszélő rendszer meghibásodása: "Így nagyon nehéz volt megtalálni a ritmust, semmi nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna. Holnap megpróbálunk visszavágni" - mondta a korábbi többszörös gyulai győztes, akinek ez az egyetlen hazai versenye idén.

 

Igazi "mindent bele"-hajrát produkált a nap első három szakaszán Fodor Imre és Mesterházi Márk a verseny egyik legkülönlegesebb járgányával, a Ford Ranger Dakarral. A duó pénteken a méterszámláló és az első áthajtó tengely hosszúra nyúlt javítása miatt 22 perces időbüntetést kapott, amit szombaton megpróbáltak ledolgozni: ennek jegyében az első két szakaszon a legjobb időt repesztették, a harmadikon a 2. időt érték el, a negyedik szelektív végéhez közeledve viszont árokba borultak: "Utolértük Szalayékat, így óriási porban mentünk. A végéhez közeledve az egyik kanyarban túl nagy volt a tempó, így az árokban kötöttünk ki. Egyébként is tesztnek szántuk ezt a futamot, így nagyon bánkódni nincs okunk" - mondta Fodor.

 

Az éltrió mögött lőtávolságban zárta a napot a mezőny másik különlegessége, a Schlesser Original SP01 a spanyol párossal, Joan Roca Villával és Xavier Blanco Garciával. A Baja Aragon Világkupa-futamra hangoló egység hátránya Szalayékhoz képest 44 másodperc, míg Zapletaltól 4 perc 53 másodperccel vannak lemaradva. Roca Villa a nap végén egy érdekes adalékkal is szolgálat: "Őszintén szólva hihetetlen ez a mezőny, rendkívüli autók és pilóták csatáznak egymással. Nyugodtan mondhatom, hogy a magyar bajnokságnál erősebb nincs sehol Európában!"

 

A mezőny egyetlen magányos autósa, a T3-as géposztályba tartozó Klement Mosquitóval versenyző Hangodi Zoltán áll az 5. pozícióban. A versenyző érdemeit növeli, hogy allergia kínozza és gyakorlatilag alig látott: "Kínoz ez a nyavalya, több gyógyszert is bevettem a délelőtti kör után, de nem sokat javult az állapotom. Sajnálom, hogy ez van, mert így veszítettem egy pozíciót, a délelőtti kör után ugyanis a negyedik helyen álltam."

 

Hangodi mögött Hummer-BMW szendvics alakult ki a szombati nap végére, Zdenek Porizek és Tomas Ourednicek a Garzone Racing BMW X5-össel versenyző párosát, Lónyai Pált és Garamvölgyi Zoltánt fogta közre. "Tegnap küszködtünk, de ma végre visszatért a motorerő és jó érzésekkel versenyeztünk. Sikerült az élmezőny közelében maradnunk, vasárnap pedig igyekszünk a beindítani a rakétákat!" - fújta meg harci kürtjét a magyar BMW-s.

 

A legjobb tíz a korábbi kétszeres magyar bajnokkal, az egész nap a BMW futóművével küszködő Fazekas Károllyal, valamint a nagy visszatérővel, Liszi Lászlóval egészült ki. Őket három Nissan követi a GTA Motorsport versenyzője, Kaposi Zoltán, a Varga Racing Team színeit képviselő Varga Imre, valamint az Opel Dakar Team Nissanjával induló Apáthy Zoltán révén.

 

A TH-csoportban is egy Nissan-pilóta, Gyabronka István volt a nap legjobbja, ráadásul ebben a kategóriában történt egy komolynak tűnő, de szerencsés kimenetelű incidens is. A GTA Motorsport színeiben versenyző Lovász György és Balda László az egyik szakaszon olyan balszerencsésen repült ki egy bukkanóból, hogy a navigátor nyaka megrándult: a fájdalmakra panaszkodó Balda Lászlót a szervizparkból a kórházba szállították, ahol a szükséges műszeres vizsgálatoknak köszönhetően megerősítést nyert, hogy a másodpilóta nem szenvedett komolyabb sérülést.

 

A kamionosok között egyedül induló Qualisport-egység folytatta a magányos terepezést és a Scania finomhangolását, ami olyannyira jól sikerült, hogy a Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László alkotta trió rendszeresen futott olyan időket, amelyek jobbak voltak az autós kategória hátsó régiójának eredményeinél.

 

A motoros-quados kategóriában a yamahás Polgár Gergely áll az élen 8 perc 57 másodperccel megelőzve a KTM-es Horváth Lallert. A két motorost a quados Marczinek Zsolt követi egy Yamaha nyergében.

 

A III. Gyulai Várfürdő Kupa vasárnap három szelektív szakasszal zárul: délelőtt Sarkad térségében a hosszabb menetet teljesítik, míg délután két ízben futják a Kötegyán környékén kialakított rövidebb szakaszt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: