DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Tereprali (TR)

Autósport-legenda érkezik a III. Gyulai Várfürdő Kupára

Az autósport- történelem egyik élő legendájával, a sportautó-vb-t, valamint sivatagi futamok garmadáját megnyerő Jean-Louis Schlesserrel, valamint a Dakar-ralik klasszikus útvonalán bonyolított Africa Eco Race magyar résztvevőivel is találkozhatnak azok, akik június 6-8-án kilátogatnak a III. Gyulai Várfürdő Kupára, a Terep-rallye Nyílt Országos Bajnokság idei harmadik összecsapására.

Noha a 65 esztendős Schlesser idén januárban szögre akasztotta a bukósisakot, érkezése így is rendkívül komoly elismerés. A franciák kiválósága megfordult a Forma-1-ben, 1989-ben és 1990-ben a sportautó-vb világbajnoka volt, legnagyobb sikereit azonban a tereprali világában érte el két Dakar-rali, hat Africa Eco Race, valamint megszámlálhatatlan egyéb sivatagi összecsapás megnyerésével.



 

Schlesser kettős szerepkörben érkezik Gyulára: egyrészt az Africa Eco Race főszervezőjeként tájékoztatja majd a versenyzőket a fekete kontinensen zajló összecsapásról, másrészt konstruktőrként figyelemmel kíséri, hogyan muzsikál a magyar szakemberekkel közösen megalkotott új versenyautója, a Schlesser Original SP01-es, amellyel egy spanyol páros, Joan Roca Vila és Javier Blanco Garcia áll rajthoz a III. Gyulai Várfürdő Kupán.



 



 

Részt vesznek az idei bajnokság harmadik futamán az Africa Eco Race-t már megjáró magyar egységek is. Kovács Miklós és a Qualisport kamionos együttese eddig öt ízben szerepelt az afrikai derbin, ahol a korábbi arany- és bronzérmek mellé idén januárban egy kategória-ezüstöt is gyűjtöttek a hazai terepen csak ritkán látható Scania-monstrummal: "Két éve ott voltunk Gyulán és nagyon élveztük azt a hétvégét. Most a lefújt oroszországi Silk Way Rally miatt kapóra is jön ez a lehetőség, mert legalább megmozgathatjuk a kamiont. Múlt hétvégén Békéscsabán jártunk a Körös Volán Zrt. családi napján, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket és biztos vagyok benne, hogy sokan eljönnek majd a Várfürdő Kupára is" - fogalmazott az októberi Marokkó-ralira, valamint a következő Africa Eco Race december végi startjára készülő Qualisport-pilóta.



 

Szalay Balázs, az Opel Dakar Team versenyzője igazi Dakar-veterán és legutóbb Dél-Amerika helyett az Africa Eco Race mellé tette a voksát. Az Opel Mokkával versenyző pilóta navigátorával, Bunkoczi Lászlóval együtt a kedvenc hazai megmérettetései közé sorolja a gyulai futamot, ahol ráadásul korábban fényes sikereket értek el: négyszer indultak, háromszor nyertek és egyszer harmadikként végeztek a Viharsarokban bonyolított összecsapáson.



 

"Csupa jó emlékem van Gyuláról, minden évben szívesen jövök vissza, s nemcsak a győzelmek miatt, hanem azért is, mert imádom ennek a versenynek a hangulatát, és a kézműves fagyizóban a fagylaltkelyhet" - idézte az Opel Dakar Team hivatalos honlapja, a dakar.hu Szalay Balázst. "Komolyabbra fordítva a szót: a város szívében felállított szervizpark éppen olyan különlegessé teszi a viadalt, mint a pályák, amelyek általában fekszenek a vezetési stílusomnak. Hogy mi a célunk? Minden verseny rajtjához úgy állunk oda, hogy nyerni szeretnénk, s mivel a gyulai az egyetlen hazai versenyünk az idén, ezért ez most fokozottan igaz..."



 

A III. Gyulai Várfürdő Kupa június 6-án, péntek délután egy rövid szuperspeciál szakasszal indul, majd másnap négy, a zárónapon pedig három szelektív szakaszt futnak a versenyzők az érintett települések, Gyula, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Doboz, Kötegyán és Tarhos térségében. A nézők a szuperspeciált, a szelektív szakaszokat és a szervizparkot is ingyenesen tekinthetik meg: utóbbit Gyula szívében, a Vértanúk útján alakítják ki, míg a nézői pontokat - a szakág szabályainak megfelelően - csak később adhatják közre a szervezők.

A III. Gyulai Várfürdő Kupa előzetes nevezési listája letölthető innen

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: