DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali (TR)

Túrkevére tart a Qualisport

Hazai pályán száguld április 11-13-án a Qualisport versenykamionja: a januári Africa Eco Race-en a monstrumok között ezüstérmesként záró Scaniával a magyar tereprali-bajnokság nyitófutamán, a Túrkeve Kupán találkozhatnak az érdeklődők, ráadásul a kalocsai alakulat szokatlan felállással vesz részt az évad első hazai összecsapásán.

 

Nem titok, hogy Kovács Miklós szeret hazai terepen versenyezni: bár az 1100 lóerős Scaniát elsősorban sivatagi körülményekre szabták, a Qualisport pilótája - amikor csak lehetőség kínálkozik ilyesmire - elindul a hazai futamokon. Ilyen alkalom lesz a Túrkeve Kupa is, ahol az ezüstéremmel zárt Africa Eco Race óta első ízben áll rajthoz a kalocsai egység, ám az összeállítás eltér majd a megszokottól.

 

A pilóta és fedélzeti szerelője, Ács László rendszerint Czeglédi Péter navigátorral alkotja a Qualisport versenytrióját, ezúttal viszont egy másik sivatagi róka, a Dakar-ralit három ízben is megjáró Bognár József diktálja majd az itinert. Czeglédi egyéb elfoglaltságok miatt nem csatlakozhat társaihoz, Bognár Józsefnek pedig régi vágya volt, hogy az autók után egy versenykamionban is kipróbálja magát másodpilótaként.

 

"Józsi régi barátunk, és évek során többször is beszélgettünk róla, hogy egyszer talán lesz alkalom a közös versenyzésre. Mivel állandó társunknak, Czeglédi Péternek közbejött néhány dolog, erre most kínálkozik a legjobb lehetőség. Ismerve Józsit, abban teljesen biztos vagyok, hogy a pilótafülkében kiváló lesz a hangulat. örülünk egyébként, hogy újra hazai pályán kamionozhatunk, mert a nyári Silk Way Rally-ra készülve minden egyes versenykilométer jól jön, másrészt pedig jó érzés találkozni azokkal a rajongókkal, akik szorítanak értünk itthonról az olyan nagy sivatagi futamok idején, mint például az Africa Eco Race" - mondta Kovács Miklós.

 

"A napokban bonyolítottunk egy rövid tesztet, a Túrkeve Kupán pedig folytatjuk a munkát. A nevezési lista szerint az autósoknál szép mezőny várható a versenyen, míg kamionnal előreláthatólag csak mi indulunk, így nyugodtan összpontosíthatunk a technika finomítására. Bízunk abban, hogy jó hétvégénk lesz és szórakoztató száguldással tudjuk megörvendeztetni a közönséget" - tette hozzá a pilóta.

 

A Túrkeve Kupa pénteken indul a szokásos adminisztratív- és műszaki ellenőrzésekkel, délután pedig egy szuperspeciál szakaszon vesznek részt az indulók. Szombaton öt, vasárnap három szelektív szakaszt bonyolítanak: a futam össztávja 660 kilométer, amelyből a mért részek 375 kilométert tesznek ki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: