DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Off-road

Marton Gergő a KOMI kupasorozat abszolút és kategória bajnoka

A 2013-as Magyar Nyílt Rallycross Bajnokság Super National abszolút és géposztály bajnoki címe után az M-F Motorsport ifjú pilótája, Marton Gergely télire is begyűjtött egy duplát: az ötfordulós KOMI kupasorozat abszolút és 1600 köbcentiméter alatti géposztály bajnoki címét is elhódította.

A KOMI-kupa egy az MNASZ által regisztrált versenyekből álló kupasorozat, amely idén is kiváló lehetőséget kínált több szakág pilótái, főként a rallycross-osok és a gyorsasági autósok számára, hogy a téli "holtszezonban" is formában és versenyben tartsák magukat. 2013 novembere és 2014 márciusa között havi egy versenyt rendeztek, mindegyiket a Kakucsringen - csupán a menetirány változott versenyről versenyre, a helyszín mindig maradt ugyanaz.



 

Akinek igazán benzingőz csörgedezik az ereiben, és lételeme az autósport és az adrenalin, annak telente úgy hiányzik a versenyzés, mint egy falat kenyér. Marton Gergő mindenképp ezek közé a pilóták közé tartozik, ezért nagyon hamar megszerette a KOMI-kupát, ahol a versenylehetőség, az erős ellenfelek és a nagy mezőny mellett a jó hangulat is mindig garantált.



 



 

A most szombati, V. fordulón is több mint 60-an indultak, közülük lett Gergő abszolútban ezúttal a negyedik, míg az 1600-as géposztályban - mondhatni: szokás szerint - az első! Ez az eredmény egyben azt is jelentette, hogy Gergő a KOMI kupasorozat összesített pontversenyét az abszolút és az 1600 köbcenti alatti géposztály értékelésének tekintetében is megnyerte, azaz télire is begyűjtött két bajnoki serleget.  



 

A csapat reményei szerint ez jó átmenetet jelenthet 2013 és 2014 között, hiszen ezt a KOMI kupás abszolút elsőséget Gergő részben még a tavalyi bajnokautóval, de részben már az idei évre épülő, most épp felújítás alatt álló új autóval érte el, amellyel idén immár a Super1600 kategóriában fog indulni az OB-n, ahol alapvetően a tisztes helytállás lesz a célja.



 

Szintén örömteli hír a csapat háza tájáról, hogy Gergő kedden betölti 16. életévét, vagyis eljön az a nap, amire nagyon régóta várt már ő és csapata is. Ennek fő oka, hogy ezzel a nappal elgördül minden elméleti akadály Gergő Európa-bajnoki futamokon való indulása elől, és megnyílik az elméleti lehetőség arra, hogy akár már idén rajthoz álljon egy-két Európa-bajnoki vagy Rallycross Challenge Europe futamon, amennyiben a csapat költségvetése ezt évközben lehetővé teszi.    



 



 

Marton Gergely: "Nagyon élveztem a KOMI-kupa összes fordulóját, ez az utolsó verseny is nagyon jó hangulatban telt. Jó volt az idő is, és jó érzés volt ott lenni és vezetni az autót. Az első futamunkban volt egy kis technikai problémánk: az önindítóról letört egy saru, ami miatt nem volt töltés, így a motor is ki-kihagyogatott és szervóm sem volt. Valahogy azért beértem a célba, a következő bemenetelünk előtt pedig a csapat elhárította a problémát, így a másik két futamom már zavartalanul zajlott. Nagyon élveztem a versenyt, jó volt újra megjáratni picit a tavalyi bajnokautónkat, és örülök, hogy a KOMI-kupa abszolút és kategória bajnoki címét is sikerült megszereznem a végelszámolásban."



 

Fodor György, csapatfőnök: "Nem úgy indult az egész, hogy végig akarunk menni a KOMI-kupa összes futamán, igazából csak azért indultunk el először, hogy Gergő is versenyben maradjon így a télen, illetve kipróbáljuk az új autót. Aztán evés közben jött meg az étvágy, és annyira jól éreztük magunkat ezeken a versenyeken, és annyira hasznosnak ítéltük meg őket a fejlődés szempontjából, hogy végül mindegyik futamon rajthoz álltunk, hol az új, hol a régi, tavalyi autónkkal. Értelemszerűen a bajnoki cím sem volt betervezve, de örülünk, hogy összejött. Ami a mostani versenyt illeti, bíztunk benne, hogy Gergő most is be tud menni 2 perc alá, de ez most nem sikerülhetett. Ez számunkra is egy visszajelzés és egy megerősítés volt, hiszen ebből is látszik, hogy az új autó ennyivel jobb, mint a tavalyi bajnokautónk: az új Fabiával a korábbi KOMI-kupán be tudott menni Gergő 2 perc alá ugyanezen a nyomvonalon, száraz pályán, míg ezzel az eggyel régebbi konstrukcióval nem. Építjük tovább az új autót, ami jelenleg teljes körű téli felújításon esik át, és készülünk a Super1600 magyar bajnoki csatájára."  


 
Videó belső kamerás felvétellel: